Sincar Dağı'ndaki Yezidilerin Durumu - Son Dakika
Güncel

Sincar Dağı'ndaki Yezidilerin Durumu

IKBY Dışilişkiler Sorumlusu Yardımcısı Zebari: "Hali hazırda 5 bine yakın Yezidi, Sincar Dağı'nda kalmayı tercih etti.

22.08.2014 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dışilişkiler Sorumlusu Yardımcısı Dindar Zebari, Musul'un Sincar Dağı'nda yaklaşık 5 bin Yezidi'nin kaldığını, bunların evlerine dönmek için dağda beklemeyi tercih ettiğini belirtti.

Zebari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hali hazırda 5 bine yakın Yezidi, Sincar Dağı'nda kalmayı tercih etti. Bu insanlar, Sincar Dağı'nda kalmak istediklerini dile getiriyor. Sincar'ın, IŞİD işgalinden kurtarılmasından sonra direkt evlerine dönmek istiyorlar" dedi.

IŞİD'in elinde bin 500 Yezidi kadını olduğunu ileri süren Zebari, "IŞİD, rehin aldığı kadınları özel bir yerde tutuyor. Bu kadınların kurtarılması için şu ana kadar örgütle hiçbir temasımız olmadı. Çünkü biz terör örgütü IŞİD'le görüşmeyiz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler'in (BM), tarihindeki en büyük insani yardımı Kürt bölgesine yaptığını ifade eden Zebari, söz konusu yardımların Erbil'e ulaştığını bildirdi.

Zebari, Türkiye'nin de bölgeye 100 tırdan fazla insani yardım gönderdiğini, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avustralya'nın gönderdiği gıda kolisi ve diğer malzemelerin de teslim alındığını kaydetti. Zebari, "Bu yardımlarla ancak mevcut ihtiyacın yüzde 30'u karşılanabilir. Daha fazla destek gerekiyor" ifadesini kullandı.

Zebari, sığınmacıların sorununun, sadece insani yardımların gönderilmesiyle çözülemeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çünkü mesele daha çok siyasidir. Bu insanların evlerine ve yurtlarına dönmesi gerekiyor. Sığınmacıların ağır yükü, Kürdistan bölgesindeki hayatı her yönden felç etmiş durumda. Duhok'taki okullarda sığınmacılar kaldığı için eğitime başlama tarihi ertelendi. Erbil ve Süleymaniye'de de durum buna benzerdir. Yapılması planlanan 11 kampın bütün masrafları Kürdistan hükümetine ait. Bu parayı temin etmek zorundayız. Maalesef Bağdat hükümeti de bu konuda bize yardımcı olmuyor." - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sincar Dağı'ndaki Yezidilerin Durumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de motosikletin çarptığı anne ve kızı yaralandı
    18:59 Edirne'de motosikletin çarptığı anne ve kızı yaralandı

    Ali Rıza Ataktürk Caddesi'nde Y.E.Y. idaresindeki 22 ADG 393 plakalı motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan anne ve kızına çarptı. Kazada anne ve kızı yaralandı. Haber verilmesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri gönderildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Motosiklet sürücüsü ifadesine başvurulmak üzere polis merkezine götürüldü.

  • İETT Otobüsü Kayarak Yan Yola Girdi, Kara Yolunda Uzun Araç Kuyruğu Oluştu
    18:58 İETT Otobüsü Kayarak Yan Yola Girdi, Kara Yolunda Uzun Araç Kuyruğu Oluştu

    Büyükçekmece'de yağışlı havanın etkisiyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan İETT otobüsü, bir kısmı yan yola girerken bir kısmı da D-100 kara yolunu kapattı. Yolcuların tahliye edildiği kazada bir kişi hafif yaralandı. İtfaiye ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi. Ankara istikameti bir süre trafiğe kapanan D-100 kara yolunda uzun araç kuyruğu oluştu. Otobüsün bir kısmının çekilmesinin ardından trafik akışı tek şeritten sağlanmaya başlandı.


Advertisement