Sinecek'ten Esnafa Büyük Müjde - Son Dakika
Yerel

Sinecek'ten Esnafa Büyük Müjde

Sinecek\'ten Esnafa Büyük Müjde

Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, yeni çıkan Torba Yasa ile birlikte Esnaf Kefalet Kooperatiflerine gecikme cezası borcu olan esnafın gecikme cezalarının silineceğini söyledi.

25.09.2014 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, yeni çıkan Torba Yasa ile birlikte Esnaf Kefalet Kooperatiflerine gecikme cezası borcu olan esnafın gecikme cezalarının silineceğini söyledi.

6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un 11 Eylül 2014 tarihindeki Resmi Gazete'de yayınlandığını belirten Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, söz konusu kanunla esnaf ve sanatkarların kamuya olan borçlarına da ödeme kolaylığı sağlandığını söyledi.

"ESNAFIN FAİZ BORÇLARI SİLİNİYOR"

Esnaf ve sanatkarın faiz borçlarının sıfırlanacağını belirten Sinecek, "24 Eylül 2014 tarihi itibariyle Merkez Birliğimizce uygulamaya konan bu düzenlemeye göre, kredi borcu 30 Nisan 2014 tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden icra takibi başlatılmış olsun veya olmasın esnaf ve sanatkarın 31 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar kooperatife başvurularını yapmaları gerekmektedir. Kooperatif takibindeki asıl alacak tutarına bankaca kooperatif blokeli ve mevduat hesaplarından alınan tutarlar, icra masrafları gibi hiçbir gecikme faizi hesabı yapılmayacak olup, borç tutarı defaten ödenmek istendiği takdirde faizsiz tahsil edilecektir" dedi.

Borçların esnaf üzerinde çok büyük bir kambur olduğunu ifade eden Sinecek, "En önemlisi esnaf ve sanatkarımızın odalar veya Kredi Kefalet Kooperatiflerin bünyesinde esnafımıza verdiğimiz kredileri geçmişe dönük yani 30 Nisan 2014 tarihinden önce geriye dönük faizler yüksek bir rakamlar oluşturduğu için esnafımızın üzerinde bir kamburdu. İcraya düşen esnafımızda bu paraları ödedikçe faizini ödüyordu ama anapara kalıyordu. Anapara kaldığı gibi borcu yine aynı şekilde katlayarak devam ediyordu. Son dönemlerde Metin Genççakır'ın Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Merkez Birliği (TESKOMB) Yönetim Kurulu üyesi olması ve TESKOMB Yönetim Kurulu Üyelerinin almış olduğu bu karar ile birlikte hükümetimize, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımıza bu kararı sundukları zaman Genel Merkezimizin bu kararını olumlu karşılayarak esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarını torba yasaya dahil ettiler ve 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 11 Eylül 2014 tarihindeki Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu 31 Ekim 2014 tarihine kadar geçerlidir. Esnaf ve sanatkarımız bunu çok iyi değerlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.

"SAMSUN'DA YAKLAŞIK 10 MİLYON TL BORÇ FAİZİ SİLİNECEK"

Esnafın sadece anapara borcunu ödeyeceğini belirten Sinecek, "Örneğin esnafımızın borcu 10 TL, faizi 20 TL ise, bu 20 TL siliniyor anapara 10 TL'yi ödüyor. Daha sonra bu borçtan tamamen kurtulmuş oluyor. Bu borçları kooperatiflerin kendi alacak hanesine yazılarak silinecek. Esnaf ve sanatkarımız da o yüksek faizden de kurtulmuş olacak. O borçtan kurtulan esnaf ve sanatkarımız işine yeni bir katma değer sağlayarak ufkuna devam edecek. Bu borçlarını ödeyen esnaf ve sanatkarlarımız yeniden kredi çekme imkanına kavuşmuş olacak. Esnaf ve sanatkarımız buna çok duyarlı olması gerekiyor. Esnaflarımız hangi kooperatiflere borçlu ise müracaat edip dilekçelerini bırakacak. Hemen kooperatif onun kararını alıp, anapara ne kadarsa onu tespit edip, esnaf hiçbir faiz ödemeden anaparasını ödeyecek. Son başvuru ise 31 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitimidir. Türkiye genelinde 418 milyon borç silinecek. Samsun'da 24 tane kooperatif olup, yaklaşık olarak 10 milyon TL borç faizi silinecek" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sinecek'ten Esnafa Büyük Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement