Sınır Kapıları Kapandı, Mandalina Dalında, Maydanoz Tarlada Kaldı - Son Dakika
Güncel

Sınır Kapıları Kapandı, Mandalina Dalında, Maydanoz Tarlada Kaldı

Sınır Kapıları Kapandı, Mandalina Dalında, Maydanoz Tarlada Kaldı

Hatay'ın Samandağ İlçesi'ndeki mandalina ve maydanoz üreticileri, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan Suriye sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı büyük darbe yediklerine dikkat çektiler.

09.12.2014 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Samandağ İlçesi'ndeki mandalina ve maydanoz üreticileri, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan Suriye sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı büyük darbe yediklerine dikkat çektiler.

Ürün fiyatlarının da çok düşük olduğunu vurgulayan üreticiler, bu nedenle toplamak için masraf yapacaklarına ürünlerin tarlada kalmasının daha iyi olduğunu söyledi.

Yıllık 61 bin ton narenciyenin üretildiği Samandağ İlçesi'ndeki mandalina üreticilerinden Salim Fırıncıoğulları, başta mandalina olmak üzere narenciyeye 25 kuruşa dahi müşteri bulamadıklarını söyledi.

Dalında 200 tonun üzerinde mandalina olduğunu ancak sınır kapılarının kapanması nedeniyle alıcı bulmakta zorlandıklarını belirten Fırıncıoğlulları, "Alıcı olmadığı için mandalinayı toplamanın bir gereği yok. Toplamak için işçilere yevmiye vereceğimizden dolayı daha çok zarar edeceğiz. Onun için hükümetimiz bizlere yardım etsin bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı" diye konuştu.

Sınır kapılarının kapanmasından dolayı narenciye üreticilerinin büyük darbe aldığını belirten Salim Fırıncıoğlulları şunları söyledi:

"Kapılarımız kapanmadan önce Suriye, Irak, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerine ürünlerimizi ihraç ediyorduk. Şimdi bir kilo bile gönderemiyoruz. Kapılarımız açıkken malımız dalında hiç kalmıyordu ama şimdi yarısından fazlası dalında kalarak telef oluyor. Kapılarımız kapandığı için ihracat yapamıyoruz. Dalından yirmi kuruşa alınan ürün tezgahta 1 liraya satılıyor. Olan biz çiftçilere oluyor."

"MAYDANOZ DA PARA ETMİYOR"

Samandağ aynı zamanda yıllık 22 bin ton ile Türkiye'nin maydanoz ihtiyacının yüzde 40'ının karşılıyor ve maydanoz üreticileri de sınır kapılarının kapanmasından dertli. 75 dönümlük tarlasında maydanoz yetiştiren Ahmet Çelik, maydanozun artık para etmediğini söyledi. İçinde 14 demet olan bir bağ maydanozun tarladan çıkış fiyatının 75 kuruş olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Hiçbir kimyasal kullanmadan ürettiğimiz maydanozları önceleri Irak, İran, Suriye gibi ülkelere gönderiyorduk; ancak, savaş nedeniyle artık ihracat yapamaz hale geldik. Geçen yıl Irak'a olan ihracatımız süperdi. Ama bu yıl daha olmadı. Narenciye, patlıcan ve domates içinde geçerli. İlacımız pahalı, yevmiyeler yüksek, kullandığımız gübrelerin fiyatları çok yükseldi. Böyle giderse bu işi yapamaz hale geleceğiz. Zaten şu anda zararına çalışıyoruz, tarlaları uzun süreli kiraladığımız için ekmekten başka çaremizde yok."

KAPILAR KAPALI

Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle Türkiye'nin Suriye üzerinden Ortadoğu'ya açılan kapıları olan Hatay'ın Cilvegözü ve Yayladağı, Şanlıurfa'nın Akçakale, Gaziantep'in Karkamış ve Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı kapalı durumda. Türkiye'den Suriye'ye gönderilen ürünler sadece Cilvegözü ve Öncüpınar Sınır Kapıları'ndan giriş yapabiliyor ancak yüklerini iki ülke kapısı arasındaki tampon bölgeye indirip Suriye'ye geçemeden geri dönüyor. Samandağlı üreticiler, daha önceden olduğu gibi kapıların açılarak TIR'ların Suriye'ye giriş yapıp buradan da Ortadoğu ülkelerine transit geçiş yapmasını istiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sınır Kapıları Kapandı, Mandalina Dalında, Maydanoz Tarlada Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • KKTC Dışişleri Bakanlığı, AB'nin Türkiye kararlarına tepki gösterdi
    14:51 KKTC Dışişleri Bakanlığı, AB'nin Türkiye kararlarına tepki gösterdi

    KKTC Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili kabul edilen kararlara ilişkin tepkisini dile getirdi. Bakanlık, AB'nin Kıbrıs konusuna müdahil olma çabasında ısrarcı olduğunu ve Kıbrıs Türk halkını izolasyona maruz bıraktığını belirtti. Ayrıca AB'nin tükenmiş çözüm önerilerinde ısrarcı olduğu ve iki-Devletli bir çözümün zamanının geldiği vurgulandı.

  • MSÜ Askeri Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 10 Mayıs'ta Son Bulacak
    14:49 MSÜ Askeri Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 10 Mayıs'ta Son Bulacak

    Milli Savunma Üniversitesi'nde (MSÜ) askeri öğrenci aday tercih işlemleri, 10 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek. 3 Nisan 2024 tarihinde başlayan tercih işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda duyuruldu. Tercih işlemleri https://personeltemin.msb.gov.tr/ internet adresinden yapılacaktır.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İletişimden Sorumlu Başkan Danışmanlığı'na gazeteci Erdem Sevgi atandı
    14:49 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İletişimden Sorumlu Başkan Danışmanlığı'na gazeteci Erdem Sevgi atandı

    Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İletişimden sorumlu Başkan danışmalığına atanan Erdem Sevgi, gazetecilik kariyerinin ardından bu göreve getirildi.

  • Hayrat İnsani Yardım Derneği, Brezilya'da 5 Bin Kur'an-ı Kerim Dağıtıyor
    14:48 Hayrat İnsani Yardım Derneği, Brezilya'da 5 Bin Kur'an-ı Kerim Dağıtıyor

    Hayrat İnsani Yardım Derneği, 'Dünya Kur'an Okuyor' sloganıyla yürüttüğü faaliyet kapsamında, Brezilya'da 5 bin Kur'an-ı Kerim'i dağıtıyor. Dernek, bugüne kadar 41 ülkede 1 milyon 400 binden fazla Kur'an-ı Kerim dağıtırken, Brezilya'da 3 bin Kur'an-ı Kerim Müslümanlara ulaştırıldı ve 2 bin Kur'an-ı Kerim'in de farklı bölgelere dağıtılması planlanıyor. Dernek yetkilileri, Türk Hava Yolları'na destekleri için teşekkür ederek, faaliyetlerin hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Wittenburg Konferansı kapsamında Hollanda'yı ziyaret edecek
    14:47 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Wittenburg Konferansı kapsamında Hollanda'yı ziyaret edecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2008 yılında Türkiye-Hollanda arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla tesis edilen Wittenburg Konferansı'nın onuncu toplantısı kapsamında yarın Hollanda'yı ziyaret edecek. Ziyaret çerçevesinde Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot ve Başbakan Mark Rutte ile görüşmeler yapılacak. Türkiye-AB ilişkileri, bölgesel gelişmeler ve terörle mücadele gibi konular ele alınacak.

  • Gemlik Belediyesi'nde 23 Nisan etkinlikleri gerçekleştirildi
    14:47 Gemlik Belediyesi'nde 23 Nisan etkinlikleri gerçekleştirildi

    Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makam temsili vekaletini öğrencilere devretti. Lunapark ve Kent Lokantası çalışmaları hakkında bilgi verildi.


Advertisement