Sınır Ötesine 5 Tır Yardım Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

Sınır Ötesine 5 Tır Yardım Yola Çıktı

Sınır Ötesine 5 Tır Yardım Yola Çıktı

Şanlıurfa’da 60 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu İnsani Yardım Platformu’nun Şanlıurfa Valiliği ve müftülük desteğiyle hazırladığı 5 TIR dolusu yardım malzemesi, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün de bulunduğu törenle yola çıkartıldı.

17.07.2014 20:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da 60 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu İnsani Yardım Platformu'nun Şanlıurfa Valiliği ve müftülük desteğiyle hazırladığı 5 TIR dolusu yardım malzemesi, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün de bulunduğu törenle yola çıkartıldı. TIR'ların uğurlandığı törende konuşan Vali Küçük, Suriyeli konusunu kullanmak isteyen provokatörlerin bulunduğunu belirterek, bu konuda ek tedbirlerin alınacağını söyledi.

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu'nun girişimleri, Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa İl Müftülüğü desteğiyle toplanan 5 TIR dolusu yardım malzemesi Suriye'ye ulaştırılmak üzere yola çıkartıldı. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık'ın yanı sıra platform gönüllülerin katıldığı törende konuşan İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, bugüne kadar sınır ötesinde 16 farklı bölgeye yardım yaptıklarını kaydetti. Toplamda 153,154,155,166 ve 157. TIR'ların yola çıkacağını anlatan Gerem, "Valimizle, müftümüzle ve STK'ların hep el ele gönül birliği ederek bu çalışmaları yürütüyoruz, yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Suriye iç savaşla, zulümle katliamla imtihan ediliyor. Biz de komşu olmakla Müslüman olmakla, insan olmakla imtihan ediliyoruz. Bu imtihanı kazanabilmek için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın bereketini de Ramazan ayında görüyoruz" dedi.

Gerem, Şanlıurfa'da yaşayan "muhacir kardeşlerimiz" diye nitelendirdiği 120 bin Suriyeli için de gıda yardımı kampanyası başlattıklarını ve kampanya çerçevesinde yardımları ulaştırdıklarını kaydetti.

"YANGINA BİGANE KALAMAYIZ"

Vali Küçük ise, İnsani Yardım Platformu gönüllerinin sınır ötesinde ve şehir içerisindeki muhtaçlara yardımcı olabilmek için özverili bir şekilde çalıştığını belirterek, tüm gönüllülere teşekkür etti. Suriye'de yangın olduğunu belirten Küçük, "Yanı başımızda bir yangın var. Biz bu yangına, bigane kalamayız. Orada insanlar, bu ateşten kavruluyor. Ölenler, şehit düşenler, yaralananlar, buraya sığınanlar, bizim onurlu tarihimizin, değerlerimizin, inancımızın gereği bu insanlara sahip çıkmamız, yardım etmemiz gerekir. Elbette, zorluk çekiyor muyuz? Çekiyoruz, çekeceğiz tabi. Ama inancımızın ve şanlı tarihimizin hükümlülüğü budur. Biz bunu yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Devlet olarak da ilk günden beri bu insanların yanında yer aldık. Yaralarını sarmaya çalıştık" diye konuştu.

Küçük, 5 TIR dolusu yardım malzemesinin Suriye'deki mağdurlara gönderileceğini ve yardım göndermeye de devam edileceğini de kaydetti.

PROVOKASYON UYARISI

Son günlerde Suriyeliler üzerinden provokasyon olduğunu belirten Vali Küçük, provokasyon konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milletinin Suriyelilere kapılarını açmasıyla büyük bir tarih yazdığın vurgulayan Küçük, şöyle konuştu:

"Son günlerde bazı yerlerde çeşitli provokasyonlar oluyor. Tamamen bizim değerlerimize, ilkelerimize, şanımıza, şanlı tarihimize ve inançlarımıza aykırı bir tutumdur. Düşen insana yardım edeceğiz. Yardımın da bir zorluğu vardır. Bu olaya insanlık, tarih ve Allah şahittir. Bu yapılanlar, bizim devletimizin ve milletimizin yaptıkları tarihe geçecektir. Bir zaman gelecek, elbette her şey düzelecek. Hatırlanacak olan sadece bunlar olacaktır. Biz, Suriye halkı bunları hatırlayacaktır. Şanlı tarihin oluşması böyledir.O milletin zor zamanlardaki yaptıkları güzel işler, tarihi oluşturuyor."

Vali Küçük, provokatörler konusunda ek güvenlik tedbirlerinin alınacağını da açıkladı. Ülke güvenini, huzurunu ve asayişini bozmak isteyen provokatörler olduğunu belirten Küçük, provokatörlere karşı uyararak, tüm Suriyelilerin karalanmamasını istedi. Küçük, "Provokatörler konusunda ek güvenlik tedbirleri elbette alınacak. Bu konuyu ülkemizin güvenliği ve asayişini bozmak için vesile kılmak isteyenler var. İnsanları harekete geçirmek isteyenler var. Suriyeli vatandaşlarda suç işleyenler yok mudur? Vardır. Kendi vatandaşlarımız da suç işliyor. Oradan yola çıkarak, tüm Suriyelileri karalamak, 'Suriyelileri istemiyoruz' demek insanlığa sığar mı? Ama suçluysa, Türk hukuk sisteminde yakalanır, gereği yapılır. 'Şu Suriyeli, bu Suriyeli, bunu yaptı. Suriyelileri istemiyoruz' demek olmaz. İstemiyoruz da nereye koyalım, ölsünler mi? Bu bize yakışır mı? Milletimize ve devletimize yakışır mı? Zor günler bir gün geçecek. Bugün burada yaptıklarımızın hepsi, baki kalacak. Baki kalacak tek şey bu" dedi.

Gazetecilerin, Gaziantep gibi bazı il valiliklerinin çıkan sorunlar ve olaylar nedeniyle Suriyelilerin şehir dışına çıkarılması yönünde karar aldığını hatırlatması üzerine Küçük, Şanlıurfa'da böyle bir karar alınmasının mümkün olmayacağını ifade etti.

Kararın alınamamasının sebeplerini ise şöyle anlattı:

"Her ilin kendisine göre durumu var. O illerde ne kadar Suriyeli var, bilmiyorum. Bizim şehir merkezinde 100 bine yakın Suriyeli vatandaşımız var. Her ilin durumu çok farklı. Şanlıurfa'da akrabalık ilişkileri var. Suriye'den gelen pek çok insanın, burada yaşayan akrabaları var. Onları 'ne diye' kampa koyalım. Elbette çok mağduriyet varsa, ortada yanlış şeyler oluyorsa kampa koyalım. Ama ben burada, '100 bin kişi kamplara alalım' diye bir şey söyleyemiyorum. Her ili kendi gerçekleriyle değerlendirmek, bence en doğrusu."

PYD'YE KATILIM İDDİALARI

Vali Küçük, basına yansıyan 300 kişinin sınırı geçerek PYD'ye katıldığı iddialarının asılsız olduğunu kaydetti. İddialara sebep olan olayı da anlatan Vali Küçük, "İddialar kesinlikle asılsız, mesnetsiz. Kobani'de olanları protesto amacıyla BDP'li vatandaşlar sınıra yakın bir yere çadır kurdular. Artık sınıra uzak yerde çadır kurduruyoruz. O arada birbirlerine selam vererek, alkışlarla, türkülerle birbirlerine bir ara yaklaşmış olabilirler. Sınırı geçme diye bir hadise yok. 2 sebepten yok. Bizim sadece sınır birliklerimiz değil, o gün, o günlerde, jandarmayı, hatta polisten özel harekat birliklerini de oraya gönderdik. Ben onların hepsine tek tek sordum. Geçen var mı diye. Yok dediler. 'Efendim, başka yollardan, şudur budur?' deniyor. O ayrı bir şey. O gün, o tarihlerde geçen yok" diye konuştu. Vali Küçük'ün konuşmasının ardından tekrar söz alan Gerem, Suriyelilere yapılan yardımlar konusundaki eleştirilere cevap verdi.

Gerem, "Eğer biz cihan devletiysek, büyük devletsek, şu anda Türkiye'nin 76 milyon nüfusu varsa, Suriye'den gelen 1 milyon insanı kendi potamızda eritmemiz zor olmaz. Aksine kolaydır. Eğer biz bu insanları kendi yanımızda, kendi medeniyetimizle, potamızda eritirsek, bu insanları kazanmış oluruz. Biz bu insanları ötekileştirirsek, dışlarsak bizim için iyi olmaz" dedi.

Müftü İhsan Açık'ın yaptığı duanın ardından TIR'lar yola çıkartıldı. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sınır Ötesine 5 Tır Yardım Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement