Sinir Tuzaklanmalarına Dikkat! - Son Dakika
Güncel

Sinir Tuzaklanmalarına Dikkat!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Selkin Yılmaz hastaların uyuşma, karıncalanma, duyu azlığı, ağrı ve hatta ileri dönemde kas gücü kaybı şikayetleriyle başvurduklarını belirtti.

18.12.2014 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"UZUN SÜRE CEP TELEFONUYLA YAZIŞMA SENDROM NEDENİ"

Sinirin dar bir anatomik yapının içinden geçmesinin, bölgede oluşan kırık ve travmaların, mesleki veya günlük kullanımdaki tekrarlayan zorlamaların, bez sıkma, basınçla ovalama gibi tekrarlayan hareketlerin bu sendroma yol açtığını belirten Uzm. Dr. Yılmaz, "Bilgisayar kullanımı, masa başında kollara aşırı yüklenme, bacak bacak üstüne atma, bağdaş kurma, uzun süreli cep telefonuyla yazışma, yatarak bilgisayar kullanma, uyurken kol üzerine uzun süreli baskı gibi nedenlerle tüm yaş gruplarını etkileyebilen bir sorun haline gelmiştir" dedi.

"HEKİM TARAFINDAN EK TETKİKLER İSTENEBİLİR"

En sık karşılaşılan eldeki uyuşmaların, kuvvet kaybının, karpal tünel sendromu ve kubital tünel sendromunun yanı sıra kolda radial sinirin sıkışmasının da görülebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Yılmaz, "Bacaklarda ise siyatik sinir, femoral sinir, peroneal sinir, tibial sinir gibi sinirlerin de etkilenmesi görülebilir. Doktor tarafından muayenede çok büyük olasılıkla sinir sıkışmasının düzeyi anlaşılacak ancak yine de EMG, MR, röntgen gibi ek tetkikler istenebilecektir" şeklinde konuştu.

"GEBELİKTE DE BU TUZAKLANMALARI GÖREBİLİRİZ"

El ve ayaklarda uyuşmaya neden olan tek hastalığın uç sinirlerin sıkışması olmadığına vurgu yapan Uzm. Dr. Yılmaz, "Boyun ve bel fıtığı, spinal kanalın darlığı, bazı beyin hastalıkları beyin ve omurilik felçlerine neden olan durumlar ve bazı kas hastalıkları da bu belirtilere yol açabilir. Ayırıcı tanı için mutlaka ileri inceleme ve muayeneler gerekir. Ayrıca bazı sistemik hastalıklar, iltihaplı eklem romatizması, miksödem, akromegali gibi ödemin arttığı veya anatominin bozulduğu durumlar ve hatta gebelikte de bu tuzaklanmaları görebiliriz" dedi.

"BAZEN SIKIŞMA İKİ YERDE BİRDEN OLABİLİR"

Bazı durumlarda basının tek bir sinir üzerinde olmadığını belirten Uzm. Dr. Yılmaz, "Çıkış sendromunda olduğu gibi bası birçok sinirden oluşan bir sinir ağı hatta damarlar üzerinde de olabilir. Bu durumlarda sinir sıkışması bulguları dışında dolaşımsal sıkıntılar da olacaktır. Tedavide tüm bu durumların düzeltilmesi gerekecektir. Bazen sıkışma iki yerde birden olabilir. Bu durumlarda ağrı daha şiddetli olsa da tüm bu durumların tedavileri mümkündür" ifadelerini kullandı.

"ÖNCELİKLE HASTANIN ALIŞKANLIKLARI BELİRLENMELİ"

Tedavide öncelikle basının nedeninin bulunup ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yılmaz, "Hastanın alışkanlıkları belirlenmeli, örneğin kolunu sürekli masaya ya da koltuk kenarına dayadığı anlaşılırsa bundan sakınması önerilmelidir. Eğer bası kuvvetsizliğe ve ağrıya neden olduysa fizik tedavi seansları, kuvvetlendirme egzersizleri ve ilaç tedavisi gerekecektir. Bunlara rağmen şikayetleri ve muayene bulguları gerilemeyen olgularda veya ağır etkilenme durumlarında cerrahi müdahaleyle sinirin serbestleştirilmesi gereklidir" dedi.

Sinir tuzaklanmalarından en çok etkilenen grupların; yoğun bilgisayar kullanımı olanlar, masa başında çalışanlar, müzisyenler, sporcular, tekrarlayıcı ve uzun süreli alet ve makine kullananlar ve ev temizliğinde çok titiz olan hanımlar olduğunu belirten Uzm. Dr. Yılmaz, "Bu belirtilerden bir veya birkaçına sahiplerse sinir sıkışması ilerlemeden ve sinirde kalıcı hasara ve kas gücü kaybına yol açmadan doktora başvurmalıdırlar" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sinir Tuzaklanmalarına Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement