Sinop'ta 'Paralel Yapı' Operasyonunda 5 Tutuklama - Son Dakika
Güncel

Sinop'ta 'Paralel Yapı' Operasyonunda 5 Tutuklama

Sinop\'ta \'Paralel Yapı\' Operasyonunda 5 Tutuklama

Sinop'ta 'paralel yapı' operasyonunda 5 tutuklama Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, 157 kişinin ifadesine başvurulan 'Paralel yapılanma' adı altında yer alan operasyonlarda 7 şüpheliden, 5'i hakkında tutuklama kararı verildiğini açıkladı.

10.02.2016 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinop'ta 'paralel yapı' operasyonunda 5 tutuklama

Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, 157 kişinin ifadesine başvurulan 'Paralel yapılanma' adı altında yer alan operasyonlarda 7 şüpheliden, 5'i hakkında tutuklama kararı verildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya bugün bir açıklama yaparak, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Silahlı Fetullahçı Terör Örgütü/PDY'nin Sinop yapılanmasına yönelik olarak, 13/03/2015 tarihinden itibaren soruşturma başlatılmış olup, yapılan soruşturmada, silahlı terör örgütü PDY'nin Sinop ilinde, örgütün finansmanı konusunda aktif çalışma yaptığı, himmet, burs, kurban parası, öğrencilere yardım adı altında miktarı belirlenemeyen fon değerlerini, dini duyguları istismar etmek sureti ile topladığı, legal görünümlü illegal şirket kurarak, bu şekilde topladığı miktarı belirsiz paranın bir miktarını, hayali ortaklar yolu ile şirket hisse miktarı olarak göstermek sureti ile sisteme dahil ettiği, oluşturduğu ışık evleri marifeti ile örgüte finans ve eleman kazandırmaya çalıştığı, legal görünümlü illegal şirkete bağlı olarak faaliyet gösteren özel okul ve yurtların bir kısmının arazilerinin usulsüz olarak 49 yıllığına kiralandığı, yine bu şirkete bağlı olarak, faaliyet gösteren dershane ve öğrenci yurdunun, mevzuata aykırı bir biçimde faaliyetine devam ettiği, ev anneliği, ev ablalığı, bölgecilik isimli örgütsel kodlar ile öğrenci evleri üzerinde hakimiyet kurarak, burada kalan öğrencileri tam bir örgüt disiplini ile eğitime tabi tutulduğu, özellikle öğrenci evlerinde kalan öğrenciler ile haberleşme konusunda şifreli bir dil kullanıldığı, legal görünümlü illegal dernek çatısı altında faaliyette bulunarak, örgüte finans ve eleman kazandırma yönünde çalışmalar yapıldığı, bu dernek çatısı altında oluşturduğu mütevelli heyetleri ile toplanacak, himmet, bağış, burs ve kurban paralarını belirlediği, özellikle 17 Aralık sürecinden sonra dernek çatısı altında sürdürülen faaliyetlerin, ev toplantıları şeklinde organize edildiği, tüm bu faaliyetlerin il abisi olarak değerlendirilen ve halen firari olan şüpheli tarafından takip edildiği anlaşılmıştır" dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, soruşturma kapsamında, Sinop İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürlükleri'nin talimatları doğrultusunda ortak hareket ettıiğini belirterek, " İstanbul, Ankara, Boyabat, Samsun, Sungurlu, Edirne, Küçükçekmece, Denizli, Terme, Çarşamba, Tercan, Konya, Ordu, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılıklan, Samsun Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Üst Kurulu, Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sinop Üniversitesi Rektörlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın çalışmalarından istifade edilmiştir. Soruşturma kapsamında ilimizde faaliyet gösteren legal görünümlü illegal nitelikte olduğu iddia edilen şirket ve bu şirkete bağlı özel okul, yurt, eğitim merkezinde alınan mahkeme kararları uyarınca suç delilerinin elde edilmesi amacıyla 26/01/2016 tarihinde, arama, el koyma ve imaj alma işlemleri gerçekleştirilmiş, tarihin belirlenmesinde özellikle bu okul, yurt ve eğitim merkezlerinde eğitim öğrenim gören veya kalan öğrencilerin mağdur olmaması için yarı yıl tatili beklenmiştir. 02/02/2016 tarihinde aralarında doktor, hemşire, üniversite öğrencisi, esnaf, üniversite öğretim görevlileri, İl Müftülüğü Personeli, öğretmenlerinde bulunduğu, dosya şüphelilerinin ev, iş yeri ve araçlarında suç delillerine ulaşılması amacıyla arama, el koyma ve imaj alma işlemlerine başlanmış, 3 gün devam eden faaliyetler sonucunda, biri hariç hiç bir şüpheli nezarethanede tutulmamış, yakalandıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır edilen şüpheliler ifadelerinin alınmasından sonra, Sulh Ceza Hakimliği veya Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine Adli Kontrol veya Tutuklama istemiyle sevk edilmişlerdir. Tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 7 şüpheliden 5'i hakkında tutuklama kararı verilmiş, şüpheliler Sinop E Tipi kapalı Ceza İnfaz Kurumuna alınmış, Adli Kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 8 şüpheliden tamamı hakkında yurt dışı çıkış yasağı, ve imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol kararı alınmıştır. Arama faaliyetleri sırasında haklarında mevcutlu hazır edilmeleri talimatı verilen şüphelilerden 5'inin yurt dışında oldukları, muhtemelen soruşturmadan kaçmak amacı ile yurt dışına çıktıkları anlaşılmış, yurt içinde oldukları anlaşılan, 13 şüpheli ise bilinen adreslerinde bulunamamıştır. Soruşturma halen devam etmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sinop'ta 'Paralel Yapı' Operasyonunda 5 Tutuklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement