Sinop'ta Yibo'da Mülteci Krizi - Son Dakika
Güncel

Sinop'ta Yibo'da Mülteci Krizi

Sinop\'ta Yibo\'da Mülteci Krizi

Sinop’ta bir okulda, Afganistanlı mültecilerden dolayı bazı aileler, çocuklarını okula göndermediklerini söyledi.

23.02.2015 20:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinop'ta bir okulda, Afganistanlı mültecilerden dolayı bazı aileler, çocuklarını okula göndermediklerini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Sinop'un Erfelek ilçesine bağlı Bektaşağa Atatürk İlk ve Ortaokulu'na Sinop Valiliği tarafından sığınmacı yerleştirilmesi sebebiyle bazı öğrenci velileri, duruma tepki göstererek çocuklarını okula göndermediklerini söyledi. Bahse konu olan Bektaşağa Atatürk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) alınan karala taşımalı sisteme geçmişti.

Okul önünde toplanan çok sayıda veli, bu duruma tepki göstererek okul yönetiminden bir açıklama bekledi. Okul yönetimi konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, yaklaşık 150 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü okula dün sadece 43 öğrenci geldi. Çevre köylerden taşımalı sistem ile okula öğrenciler gelirken, birçok öğrenci taşıtının okula boş geldiği öğrenildi.

Köy halkı ve veliler adına açıklama yapan emekli öğretmen Makbule Bal, "Burası bir eğitim yuvası. Burada birçok insan var. Bizim buraya gelen insanlarla ne ekonomik ne kültürel ne de sosyal bir bağımız var. Biz buraya gelen insanları tanımıyoruz. Bizim burada 7 yaşından 15 yaşına kadar öğrencilerimiz, çocuklarımız var. Eğer ileride çocuklarımızın başına herhangi bir şey gelecek olursa bunun sorumluluğunu kim alacak? Biz önce yetkililerden bunun cevabını istiyoruz. Çünkü bu ülkede bir sürü kadının katledildiği, bir sürü gencin kartopu oynarken katledildiği, çocuk tacizlerinin yoğun bir şekilde işlendiği bir ülkede bizim çocuklarımızın başına herhangi bir şey geldiği zamanda bunun sorumluluğunu kim alacak? Bize bu konuyla ilgili hiçbir bilgi verilmedi" dedi.

Öte yandan, yabancı sığınmacıların bulunduğu alanın tel örgü ile kapatılması köy sakinlerini tedirgin etti. Makbule Bal, "Bu tarafta bizim çocuklarımız, karşıda da bu aileler var. Siz tel örgü ile bu insanların bulunduğu alanı kapatıyorsunuz. Peki, sizce gerçekten bu insanlar bunu hak ediyorlar mı? Ben önce insanların insanca yaşam hakkına sahip olmasını istiyorum" diye konuştu.

Çocuklarını okula göndermeyen bazı veliler ise, "Biz çocuklarımızı okula göndermekte tedirginiz. Bizim hiçbir görüşümüz alınmadı. Yetkilerden bu konuda bir açıklama bekliyoruz" şeklinde konuştular.

VALİ KÖŞGER: "ONLAR BİZİM MİSAFİRLERİMİZ KORKULACAK BİR ŞEY YOK"

Konu ile ilgili açıklama yapan Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ise, "Onlar bizim misafirlerimiz, korkulacak bir şey yok. Biz orada bu işi yaparken kendi vatandaşlarımızın kılına zarar gelmesini asla istemeyiz, böyle bir şeye müsaade etmeyiz. Şu anda ülkemizde sığınmacı konumunda olan insanların, oradaki bizim kendi insanımıza en ufak bir zarar vermesini istemeyiz. Onunla ilgili gerekli tedbirlerini alırız. Tedirgin olacakları hiçbir şey yok. Biz orada devletin bir yurdu boş, atıl vaziyette duruyordu. Bunun tekrar tadilatını yaptırdık ve faaliyete geçirdik. Devlet kendi merkezden parasını gönderiyor, bunların başında birini de görevlendireceğiz. Orada bir nizam, intizam içerisinde onların bakılmasını sağlayacağız. Çocukların okula gitmesini, Türkçe öğrenmesini, bizim kültürümüzü tanımalarını istiyoruz. Bu misafirlerimizin dostluğunu, kalbini kazanarak bu işi yapmak istiyoruz. Bunun dışında korkulacak, endişe edilecek bir şey yok. Bizim vatandaşımızın canı bize emanettir, onların kılına zarar gelmesini istemeyiz biz" dedi. - SİNOP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sinop'ta Yibo'da Mülteci Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement