Sinop Valiliği 1. Kalkınma Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Sinop Valiliği 1. Kalkınma Çalıştayı

Sinop Valiliği 1. Kalkınma Çalıştayı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Türkiye'nin elbette doğal kaynakları var, önemli birtakım fiziki avantajları var fakat en büyük gücümüz, en büyük değerimiz insanımız.

08.02.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, " Türkiye'nin elbette doğal kaynakları var, önemli birtakım fiziki avantajları var fakat en büyük gücümüz, en büyük değerimiz insanımız. İlk defa bir kalkınma planına (10. Kalkınma Planı) ekonomik konulardan değil, sosyal konulardan başladık" dedi.

Yılmaz, Sinop Valiliği 1. Kalkınma Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, 2023 yılının sadece Sinop için değil, Türkiye için önemli bir tarih olduğunu söyledi.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye'nin iddialı hedefleri olduğunu belirten Yılmaz, 2023'te Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek istediklerini ifade ederek, "Daha yüksek standartlarda demokrasisi olan, kişi başına geliri 25 bin dolarlara ulaşmış, milli geliri 2 trilyon doları aşmış, ihracatı 500 milyar dolara ulaşmış, araştırma-geliştirme harcamalarının milli gelire oranı yüzde 3'lere yükselmiş, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda her alanda standartlarını artırmış bir ülke vizyonumuz var. Bu, yakalanabilir bir vizyon" diye konuştu.

Son küresel kriz ortamında birçok ülke çok ciddi problemler yaşarken Türkiye'nin dayanıklılığını ortaya koyduğunu, ekonomisinin gücünü kanıtladığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, 10. beş yıllık kalkınma planımızı hazırladık. Geçen yıl sağ olsun milletvekillerimiz de burada, Meclisimizin onayıyla 2014-2018 dönemini kapsayan planımız kabul edildi ve bu yıldan itibaren yürürlüğe girdi. Bu planda da Türkiye'nin 2023 perspektifinin ilk 5 yıllık dilimini daha detaylı bir şekilde ortaya koyuyoruz. Planda 4 eksenimiz var. Bunları özellikle vurgulamak istiyorum çünkü bunlar bütün illerimizle ilgili. Planımızı 4 temel sütun üzerine inşa ettik. Birincisi nitelikli insan, güçlü toplum. İnsan odaklı bir kalkınma anlayışına dayalı olarak biz bütün stratejilerimizi geliştiriyoruz. Sinop için de daha farklı düşünemeyiz. Türkiye'nin elbette doğal kaynakları var, önemli birtakım fiziki avantajları var fakat en büyük gücümüz, en büyük değerimiz insanımız. İlk defa bir kalkınma planına ekonomik konulardan değil, sosyal konulardan başladık. Kalkınma planlaması tarihinde bu ilk oldu diyelim."

Ekonomide "yenilikçi üretim" anlayışı

İyi insan yetiştiren, yetiştirdiği insanı muhafaza eden, koruyan, dışarıdan da nitelikli insanı cezbedebilen ülkelerin hızlı kalkındığını dile getiren Yılmaz, "Bunu yapamayanlar, bu cazip ortamı oluşturamayanlar da yeterince rekabet edemezler, kalkınmada yeterince ön plana çıkamazlar. Dolayısıyla bunu söylediğiniz andan itibaren birçok konu kendiliğinden gündeme gelir. Biz insana nasıl uygun bir ortam oluştururuz, temel soru bu aslında. Nitelikli, donanımlı insanı nasıl yetiştiririz, girişimci insanı nasıl yetiştiririz ve buna uygun bir ortamı nasıl oluştururuz? Burada trafik meselesinden şehir mimarisine, kültürel faaliyetlerinden eğitim sağlık hizmetlerine kadar ortamı düşünmemiz lazım" diye konuştu.

İkinci eksenlerinin ekonomi olduğunu belirten Yılmaz, ekonomide yenilikçi bir üretim yapısını benimsediklerini, yüksek katma değerli bir üretim anlayışında olduklarını söyledi.

Türkiye'nin dünyadaki ülkeler arasında gelir durumuna göre orta üst seviyede yer aldığını kaydeden Yılmaz, "Geçtiğimiz 10 yılda alt ortadan üst ortaya terfi ettik fakat 'orta gelir tuzağı' denen bir hadise var. Yani buralarda uzun süre kalma riskimiz var. Dünya tecrübesinden de bunu biliyoruz. İşte bu ortadan yükseğe geçiş için olmazsa olmaz unsur, bilgiye ve teknolojiye dayalı bir kalkınma süreci. Katma değeri daha yüksek bir kalkınma. Bunun da yolu belli, daha çok araştırma-geliştirme yapmak, daha çok bilgi üretmek, insan gücümüzün niteliğini daha çok artırmak, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek" şeklinde konuştu.

"Yaşanabilir şehirler oluşturmak önemli"

Kalkınma planında üçüncü eksenlerinin mekansal boyut olduğuna değinen Bakan Yılmaz, Türkiye'yi bir taraftan dünyada bir üst sıraya taşırken bir taraftan da ülke içindeki dengesizlikleri azaltmak durumunda olduklarını kaydetti.

Daha adil bir dağılımın sağlanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu aslında bizim planımızın üçüncü eksenini oluşturuyor. Mekansal boyutunu oluşturuyor. Yaşanabilir şehirler oluşturmak, bu anlamda çok önemli. Yerel yönetimleri bu açıdan çok önemsiyorum. Yerel yönetimler aynı zamanda kalkınmanın çok önemli bir dinamiğini oluşturuyor" dedi.

Çevre olmadan kalkınmanın sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını anlatan Yılmaz, şunlar söyledi:

"Biz kalkınma derken hep sürdürülebilir kalkınmayı anlıyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın da dünyada 3 ayağı var biliyorsunuz. Ekonomik boyut, sosyal boyut ve çevresel boyut. Çevre derken de şunu anlıyorsunuz; yine uluslararası tanımıyla nesiller arası denge. Sadece bu neslin ihtiyaçları için çalışırsak yetersiz bir iş yapmış oluruz, bütün kaynaklarımızı mevcut nesil için tüketirsek gelecek nesillere de haksızlık yapmış oluruz. Bir taraftan mevcut nesil için de fırsat eşitliğini sağlarken bir taraftan da bugünkü nesil ile gelecek nesil arasındaki dengeyi kurmak durumundayız. İşte buna da çevresel boyut diyoruz aslında. Kaynaklarımızı verimli kullanmak bu çevresel boyutun olmazsa olmaz bir unsuru. Bu, Sinop için de bütün ülkemiz için de çok önemli."

Kalkınmada uluslararası iş birliğinin önemine değinen Bakan Yılmaz, "Planımızın dördüncü ekseni, kalkınmada uluslararası iş birliği. Bir ilin veya bir ülkenin vizyonunu belirlerken kapalı bir kutu olarak belirleyemeyiz. Açık bir sistem olarak düşünmek durumundayız. Sinop'un uluslararası alanda hangi illerle ilişkisi var. Karadeniz'in karşı kıyılarını düşünmeden Sinop'un geleceğini planlayamayız ya da çevresindeki iller, bütün bunları düşünmeden Sinop'un geleceğini planlayamayız. İşte burada da mutlaka daha yoğun bir ilişki, daha yoğun bir alışverişin hem ülkemiz için hem illerimiz  için çok faydalı olduğunu ben düşünüyorum" diye konuştu.

Yılmaz'ın konuşması sırasında salonda bulunan bir grup, "Sinop'ta nükleer santral istemiyoruz" şeklinde slogan attı. Bakan Yılmaz, bunun üzerine, "Katılım güzel bir şey ama ben bazen şunu görüyorum, üzülüyorum doğrusu. Bir kişi çıkıyor, bir grup çıkıyor, bütün ilin temsilcisi gibi konuşuyor. Kendinizi temsil edin. Herkes kendi fikrini söyleyecek. Saygı duyarız. Farklı fikirler olabilir ama hiç kimsenin bütün Türkiye adına, bütün Sinop adına konuşmaya hakkı yok" ifadelerini kullandı.

"Boyabat Barajı'nı açarken Hükümetimle iftihar ettim"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Sinop'un vizyonu olan tek kent olduğunu söyledi.

Sinop'un gündemini nükleer santral konusunun oluşturduğunu belirten Altay, "Dünyadaki gelişmeler, Japonya'daki gelişmeler başta olmak üzere, Almanya'daki ve batı ülkelerindeki gelişmeleri takip etmeliyiz. Bu konuda teknolojideki gelişmeyi ve kırılmaları mutlaka Hükümetin takip etmesi lazım. Benim çok övündüğüm, milletvekili hayatımda, Boyabat Barajı'nı açarken iftihar ettim. Devletimle de iftihar ettim, milletimle de iftihar ettim, Hükümetimle de iftihar ettim. Sinop'a böyle bir yatırım, Boyabat HES müthiş bir olay. Keşke bunları daha çoğaltabilsek ama işte nükleerle ilgili böyle bir kaygı duyuyoruz. Kaygı hepimizindir. Sinop'ta bu kaygıyı taşıyan insanların da şüphesiz rahatlatılması lazım" şeklinde konuştu.

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger de Sinop'un kültürel ve sosyal hayatı hakkında bilgi verdi. Sinop'un göç veren bir kent olduğunu anlatan Köşger, bu seneden itibaren, yıllardır azalan nüfusun yükseldiğini kaydetti.

AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy da çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Köşger, açılış konuşmalarının ardından Bakan Yılmaz'a el yapımı bıçak hediye etti. - Sinop

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sinop Valiliği 1. Kalkınma Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement