Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç, Makedonya'da - Son Dakika
Güncel

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç, Makedonya'da

Daçiç, Makedonya Dışişleri Bakanı Popovski ile görüştü Daçiç ve Popovski, "Büyükelçilik ve Konsolosluk Binalarının Ortak Kullanımı Anlaşması" imzaladı.

15.09.2014 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvista Daçiç, Makedonya'daki temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı Nikola Popovski ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı binasındaki görüşmenin ardından iki bakan "Büyükelçilik ve Konsolosluk Binalarının Ortak Kullanımı Anlaşması" imzaladı.

Daçiç, imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, görüşmede iki ülke arasındaki yakın ilişkileri ele aldıklarını belirterek, Makedon mevkidaşı Popovski ile son beş ay içinde yurt içi ve yurt dışında 10 ila 15 kez bir araya geldiklerini ifade etti.

Daçiç, iki ülke arasında yapılması planlanan ortak bakanlar kurulu toplantısının Ekim ya da Kasım ayında Makedonya'nın başkenti Üsküp'te gerçekleştirilmesi için Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski'nin sunduğu teklifi, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'e ileteceğini söyledi.

Gazetecilerin "AB'nin Rusya'ya yaptırım uygulama kararına uyacak mısınız?" sorusunu cevaplayan Daçiç, AB'ye aday ülke olarak, AB'nin dış siyasetine uymakla mükellef olduklarını, ancak kendi ülkesinin milli ve ekonomik çıkarlarına öncelik vereceklerini vurguladı.

Sırbistan'ın, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hakkındaki tutumunu da değerlendiren Daçiç, şunları kaydett:

"Biz yıllardır, uluslararası toplantılarda bölgedeki radikal İslam'a karşı uyarılarda bulunurken, bazıları buna hoşgörü ile baktı, hatta destekledi. Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek olduğunda kendilerini 'Vahhabi' olarak tanımlayan bu kişilere göz yumulurken, bugün Suriye ve Irak'ta aynı kişilere karşı savaş açılıyor. Peki bu kişiler geri döndüğünde ne olacak? Onlara karşı mücadele, burada da verilmelidir."

Popovski'nin açıklamaları

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Popovski de iki ülke arasında son derece iyi ve dostane ilişkilerin bulunduğunu belirterek, görüşmede ikili, bölgesel ve uluslararası projeleri ve ortak çalışmaları değerlendirme imkanı bulduklarını aktardı.

Aday ülkeler olarak AB'nin dış politikasında söz sahibi olmamalarına rağmen, kendilerinden söz konusu dış politikaya uyulmasının istendiğini kaydeden Popovski, uzun yıllardır Makedonya'nın dış siyasette AB ile uyum içerisinde olduğunun altını çizdi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç, Makedonya'daki temasları kapsamında ayrıca, Meclis Başkanı Trayko Velyanovski ve Cumhurbaşkanı Gyroge İvanov tarafından da kabul edildi. - Üsküp

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç, Makedonya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement