Şirketlerden Tüketiciye 'Taahhüt' Oyunu! Sakın Kanmayın - Son Dakika
Ekonomi

Şirketlerden Tüketiciye 'Taahhüt' Oyunu! Sakın Kanmayın

Şirketlerden Tüketiciye \'Taahhüt\' Oyunu! Sakın Kanmayın

Birçok sektördeki firma, iki yıl vadeli satışları "taahhütlü" yapıyor. Oysa 12 ayın üzerinde taahhütlü satış yasak. Abonelerin ceza ödemeden cayma hakkı bulunuyor.

22.08.2015 09:42  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özellikle telekom ve teknoloji sektöründe uygulanan 24 ve 36 ay vadelerdeki taahhütlü satışlarda tüketicilerin mağdur edildiği ortaya çıktı. Türkiye'deki aboneliklerin yaklaşık yüzde 70'i uzun süreli taahhütle alınıyor.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bir buçuk yıldır yürürlükte olan 6502 sayılı kanunun 52'nci maddesine göre 12 ayın üzerinde taahhütlü satışların yasak olduğunu belirterek, bu sürenin üzerindeki taahhütlü satışlarda tüketicilerin vazgeçmesi durumunda ceza ödemeden cayma hakkı bulunduğunu kaydetti.
Ağaoğlu, başta telekom olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve diğer sektörlerde 24 ve 36 ay gibi sürelerde taahhütlü satış seçenekleri bulunduğunu aktararak, "Uzun süreli vadelerde alınan hizmet biraz daha düşük fiyatlı oluyor. Hem de firmalar tüketiciyi uzun süre elde tutmaya çalışıyor. Ancak ayrılmak istediğinizde ise size zorluk çıkartıp ceza parası ve önceki indirimleri ödemenizi istiyorlar. Sözleşme imzalanmış olsa da bu isteklerinin yasal dayanağı yok." dedi.

'CEZA BEDELİ YASAK'

Tüketicilerin 12 ayın üzerindeki taahhütlerde istediği an ceza bedeli ödemeden vazgeçebileceğinin altını çizen Ağaoğlu, son dönemde uzun vadeli taahhütler konusunda tüketici hakem heyetlerine gelen şikayetlerde artış olduğunu, ancak tüketicilerin çoğunun bu konudaki haklarının farkında olmadığını ifade etti.
Aydın Ağaoğlu, kullanıcıların adres değişikliklerinde de abonelikleriyle ilgili sorunlar yaşayabildiklerine de değinerek, "Abonenin taşındığı adreste o firmanın altyapısı bulunmayabiliyor. Ancak firmalar bu durumda bile sistemden çıkmak isteyenden ceza ücreti talep ediyor. Oysa bu yasal değil. Bunun da çok mağduru var. Bu konularda tüketici hakkını arayabilir. Ayrıca tüketiciler kendilerinden kaynaklı nedenlerle de aboneliklerini sona erdirmek isteyebilir. BTK'nın yönetmeliğine madde eklettik. Abonelerin taahhütten kendilerinden kaynaklanan nedenlerle caymaları halinde taahhüt sonuna kadar ödemeleri gereken fatura toplamı ile o ana kadar aldıkları indirim toplamından hangisi tüketici lehineyse o bedel talep edilebiliyor." diye konuştu.

İSTEDİĞİ ZAMAN FESİH HAKKI VAR

6502 sayılı kanunun abonelik sözleşmeleriyle ilgili 52'nci maddesi ise şöyle:
"..... Tüketici, belirsiz süreli veya süresiz bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez...."

'KANUN NET, ŞİKAYET EDİN'

Aydın Ağaoğlu, verdiği taahhütten vazgeçenlerin firmanın gönderdiği haksız cezalarla ilgili yapması gerekenleri ise şöyle aktardı:
"* - Uzun süreli aboneliklerde tüketici birinci ya da 13'üncü ayda aboneliğini bitirmek isterse herhangi bir ceza ödemek zorunda değil. Gelen cezanın iptali için tüketici hakem heyetine başvurabilir.
- Bunun dışında yasaya aykırı bu uygulamadan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) şikayette bulunabilir.
- tuketici@gtb.gov.tr ve tuketici@btk.gov.tr adreslerine mail atılabilir.
- Burada dikkat edilmesi gereken konu aboneliğin başlangıç tarihinin 28 Mayıs 2014'den sonra başlamış olması. Çünkü yasa bu tarihte yürürlüğe girdi.
- Kanun net ve açık. Firmalar 12 aydan uzun taahhüt veremez."

'ESARET GİBİ GÖRÜLMEMELİ'

Türkiye'de çoğu hizmetin uzun vadeli aboneliklerle alındığına da işaret eden Aydın Ağaoğlu, şu bilgileri verdi: "Hizmetlerin yüzde 70'i uzun vadeli taahhütle alınıyor. Türkiye'de 72 milyon cep telefonu, 45 milyon internet, 13 milyon sabit telefon, 7.5 milyon uydu abonesi var. Çoğu elektronik haberleşmede. Ürün ve hizmetleri de biraz daha makul fiyata alabilmek için taahhüte giriyoruz. Çünkü daha indirimli oluyor. Ama bu tüketicinin esareti anlamına gelmiyor. Bundan vazgeçme hakkı var." (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Şirketlerden Tüketiciye 'Taahhüt' Oyunu! Sakın Kanmayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Mustafalutfu: Ya peki bununla ilgili bakanlık ne is yapar yıllardır vatandaşın basinimi tutar yaziklar olsun zengine fakiri somrten hukumete 27 0 Yanıtla
  • ORTA YOL: MADEM Kİ BÖYLE BİR KANUN VAR GÖNDERİRSİN MÜŞTERİ GİBİ MEMURUNU BÖYLE FİRMALARA CANLI CANLI BASARSIN TRİLYONLUK CEZAYI BAK BAKALIM BİR DAHA VATANDAŞIN KANUN BİLMEDİĞİNDEN İSTİFADE EDEN FİRMALARIN YANLIŞ TAN NASIL DÖNDÜKLERİN. 20 0 Yanıtla
  • Davutoğlu: Kimi kime şikayet edecez 19 0 Yanıtla
  • HEY DUYUN SESİMİZİ: Doğuda internet 3G yok 0.1 megabit internet alıyoruz para ödeyip rezil oluyoruz Hani devlet buraları unutmamıştı.. yeter tayyip erdoğan... 5 5 Yanıtla
  • Tezekten terazinin boktan olur dirhemi: Hakem Heyetleri kilitlenmiş durumda çalışamıyor. Bu arada devlet ne yapıyor hiçbir şey. Sadece aldığı vergiyle ilgileniyor. Devlet istese bu rezilliğin önüne geçemez mi? İşlerine geldi mi bir saatte yasa yönetmelik değiştiren devlet vatandaşın soyulmasına seyirci kalıyor. Bir yıl önce iade ettiğim ürünün parasını almak için Hakem Heyetine dilekçe verdim daha tık yok firmayı sanal alemde rezil etmesem paramı alacağım da yoktu. Milyonlarca insan parasından zamanından oluyor sinir krizi geçiriyor devlet uyuyor. Sanki devlet vatandaşlar için var olan bir sistem değil de vatandaşlar devlet için var olan köleler gibi. 10 0 Yanıtla
  • vatandaş: Devletin denetim mekanizması garip vatandaşa çalışır kimi kime sşikayet edecen bankaların kurumların hhaksızlıkları diz boyu bisey yapan yok 10 0 Yanıtla
  • Şex Mahmud BERZENCÎ: hepimizi ilgilendiren bir konuda sadece 10 tane yorum gelmiş yazık. başka bir konuda mesala kürt konusunda kıytırık ve çoğu yalan yanlış taraflı 1000 yakın yorum geliyor. Bu bir kez daha gösteriyorki bu toplum gereksiz bir şekilde politize ve kotublaştırıcı ve ayrıştırıcı nereye verdığı dair iyi bir örnek.. 8 1 Yanıtla
  • BAHRİ: TTNET İ SATTILAR ARABA, İNDİRDİLER PARAYI CEBE, HER TÜRLÜ ABONELİĞİ 2 YILLIK TAAHHÜTLE YAPIYORLAR, VATANDAŞ NASIL UĞRAŞACAK BUNLARLA ? 7 0 Yanıtla
  • Diyarbakır: Rahatlık batiyor oglum 1 5 Yanıtla
  • terelelli: resmen devlette göz yumuyor büyük şirketlere adam 24 saat çalışıyor devletin organları bilirkişiler nerde 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı
    13:25 Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerli tohumları gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı 'Ata Tohumları' projesi kapsamında elde edilen fideleri ücretsiz olarak vatandaşlara dağıttı.

  • Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı
    13:24 Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı

    Başkent Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların doluluk oranı düşük olduğu için ASKİ Genel Müdürlüğü, su tasarrufu çağrısında bulundu. Ankara nüfusunu besleyen barajlardaki su miktarı yetersiz olduğu için suyun bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Mart ve Nisan aylarındaki yağışların önemi üzerinde duruldu ve su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiği belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:23 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 artışla 9.091,13 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 11,16 puan arttı. Altın ons fiyatı ise uluslararası piyasalarda yüzde 1,7 artışla 2 bin 233 dolardan işlem görüyor.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler Gerçek Belediyecilikle Yeni Bir Döneme Başlayacak
    13:23 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler Gerçek Belediyecilikle Yeni Bir Döneme Başlayacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Kırıkkale'de düzenlenen bir programda iş insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Işıkhan, Türkiye'nin istihdam ve ekonomik büyüme verilerini paylaşarak, ülkede gerçekleştirilen belediyecilik anlayışının önemini vurguladı. Ayrıca, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer şehirlerin yeni dönemde ülkenin kalkınmasına destek olacağını belirtti.

  • Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor
    13:19 Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor

    Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, 1 Eylül itibariyle başlayacak olan av yasağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun, 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığının yasak olacağını belirtti. Ayrıca, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'na göre av yasağı döneminde palamut balığının avcılığı ve satış yerlerinde ticarete konu edilmesinin idari yaptırım gerektirdiğini vurguladı.

  • Kocaeli'de Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile Üreticilere Destek
    13:19 Kocaeli'de Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile Üreticilere Destek

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği verilecek.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    13:17 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 değer kazanarak 9.091,13 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,46 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 3,39 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,78 ile kimya petrol plastik oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı
    13:13 Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 4 patent başvurusu gerçekleştirerek Türkiye illeri sıralamasında 17. sırada yer aldı. Doğu Anadolu Bölgesi illeri arasında ise birinci sırada yer alan Erzurum, bölge patent başvurularının yüzde 29'unu oluşturdu.

  • Yüzde 42'lik hisseyi de satın aldılar! İstinye Park AVM'nin tek sahibi Orjin Gayrimenkul Grubu oldu
    13:04 Yüzde 42'lik hisseyi de satın aldılar! İstinye Park AVM'nin tek sahibi Orjin Gayrimenkul Grubu oldu

    2007 yılında faaliyete geçirilen İstinye Park Alışveriş Merkezi'nin yüzde 58 payına sahip olan Orjin Gayrimenkul Grubu, Doğuş Turizm Sağlık Yatırımları Şirketi'nin sahip olduğu yüzde 42'lik hisselerin tamamını satın alarak ünlü AVM'nin tek sahibi oldu.

  • Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak
    12:59 Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak

    Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği ile kurulan Çeltik Kurutma Tesisi çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve maliyetlerini azaltacak. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çeltik üreticilerine büyük kolaylık sağlanacak ve üretim kapasitesi artacak.

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek
    12:44 Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak biliniyor. Küçük Yıldız çöreği, kalitesi ve tarihiyle Van kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelmiştir.


Advertisement