Şırnak'ta Hes Projeleri Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Şırnak'ta Hes Projeleri Masaya Yatırıldı

Şırnak\'ta Hes Projeleri Masaya Yatırıldı

Şırnak'ın Beytüşşebap ile Uludere İlçesi arasında yapılacak HES projeleri için düzenlenen toplantıya, resmi yetkililer, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

25.12.2014 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Beytüşşebap ile Uludere İlçesi arasında yapılacak HES projeleri için düzenlenen toplantıya, resmi yetkililer, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. ÇED yönetmeliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatı kapsamında halkın görüşlerinin alınması için yapılacak toplantıda konuşan Çevre Platformundan Müslüm Tatar, firma yetkilisine dönerek, "Sizin yaptığınız proje can projesi, ama biz can alma projesi olarak görüyoruz" dedi.

Şırnak'ta bir otelde HES projelerinin yapımı için görüş alışverişi yapılması amacıyla düzenlenen toplantıya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Volkan Kuzulu, Şırnak Çevre Platformu üyeleri, HDP ve DBP yöneticileri, köy muhtarları, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu düzenleyen firmanın yetkilileri ve yapımcı firma temsilcileri katıldı. Toplantıda, söz alan kişilerin konuşmaları daha sonra Ankara'ya gönderileceği için kayda alındı. HES projesini yapacak firma yetkilisi Birol Çoban, toplantının ÇED yönetmeliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatı kapsamında halkın görüşlerini almak için düzenlendiğini söyledi. Görüşlerin, ÇED raporunun hazırlanmasında önemli olduğunu belirten Çoban, şöyle konuştu: "Bu rapor kapsamında, ormanlık, yerleşim yerlerin bulunduğu, ihtiyaç olan bütün su miktarları tespit edilecek. Sulama, tarımsal sulama, kullanma suyu tespit edilecek. Sosyal çalışma kapsamında, sosyolok, ziraat mühendisleri, köylülerle, muhtarlarla bu durum paylaşılacaktır. Göl alanı ve gövdesinin bulunduğu alan ile ilgili tüm ağaç miktarları orda tespit edilecek. ÇED raporu bu şekilde hazırlanacak. Ekosistem değerlendirme raporu üç akademisyen tarafından burada bir rapor hazırlanacak. Onların belirlediği miktar orman ve milli parklar müdürlüğüne sunulacak"diye konuştu.

"PROJEYİ CAN PROJESİ DEĞİL, CAN ALMA PROJESİ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Toplantıda Çevre Platformu adına konuşan Müslüm Tatar ise, toplantının bir otelde yapılmasına karşı olduklarını belirterek, firma yetkilisine dönüp, şöyle dedi: "Sizin yaptığınız proje can projesi ama, biz can alma projesi olarak görüyoruz. Konuşmanızda 'halkın onayını alacağız' diyorsunuz. Burada halkın onayı alınmaz. Halkın onayı meydanlarda alınır. Biz çevre platformu olarak legal anlamda gerekirse orada canımızı o iş makinelerinin içine atacağız, bu barajların bu tür sistemlerin çalışmaması için kendimizi burada direnişe koyacağız, kesinlikle biz karşıyız."

"DOĞADA TAHRİBAT YARATACAK BÜTÜN PROJELERE KARŞIYIZ"

Platforma üyesi Ekrem Ertaş ise, salondaki sandalyelerden halka ne kadar ilgi gösterdiklerinin belli olduğunu öne sürerek, "Biz burada olmazsak birkaç garsonu buraya oturtursunuz. Burada anlatıyorsunuz ki; bütün kurumlara danışarak bu işler çözülüyor. Yani resmi kurumlardan bahsediyorsunuz. Çevre Müdürlüğümüz burada, yani çevre müdürlüğünün reddettiği bir konu var mı bugüne kadar. Bu tür konularda neredeyse Botan coğrafyası heba, perişan ediliyor, burada yapılan tahribatları sözde anlatılma şeyi zaten yok. Bir onaydan, çevreden bahsediyorsunuz, zaten bunların hepsinin imza atması zaten kaçınılmaz. Diyorsunuz ki; istihdam yaratacağız, bunu yapacağız. Şırnaklı bir insan teknik olarak ne kadar buna katılabilir? Doğada tahribat yaratacak olan bütün projelere karşıyız" diye konuştu.

Taşarası Köyü Muhtarı Fehmi Ecer de, barajın zararlı olduğunu bu konuyla halkı bilgilendirmediklerini anlatırken, "Toplantı burada olduğu ve halkın buraya gelmesi mümkün olmadığı için biz muhtarlar olarak geldik. Halkımızı bilgilendirmeden sormadan bir şey diyemeyiz. Köy muhtarlarıyız ama, burada kendi adımıza geldik. Köy adına değil, çünkü bu baraj zararlı bir baraj" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şırnak'ta Hes Projeleri Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement