Şırnak'taki Çizgili Sırtlanın Neslini Korumak İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika
Yerel

Şırnak'taki Çizgili Sırtlanın Neslini Korumak İçin Çalışma Başlatıldı

Şırnak\'taki Çizgili Sırtlanın Neslini Korumak İçin Çalışma Başlatıldı

Şırnak İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Orhan Kalay, nesli tükenmek üzere olan çizgili sırtlanlara yönelik çalışma yaptıklarını ve yaban hayvanlarını korumak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

02.10.2013 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Orhan Kalay, nesli tükenmek üzere olan çizgili sırtlanlara yönelik çalışma yaptıklarını ve yaban hayvanlarını korumak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

İl Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Orhan Kalay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülen, "Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi"ne Ekim 2010 tarihinde başlandığını ve Ekim-2014 tarihinde çalışmaların sona ereceğini dile getirdi. Kalay, projenin amacının ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler gereği yaban hayatının koruma altına alınması, yönetim planı ve tür koruma eylem planları oluşturulması amacıyla yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılabilmesi için mevcut biyoçeşitliliği içeren genetik bilgilerin saklanacağı DNA bankalarının oluşturulması, yaban hayvanlarından elde edilecek materyallerle hücre bankalarının kurulması, büyük memelilerin fenotipsel farklılıklarının genetik olarak araştırılması ve genetik işaretler kullanarak tür ve alt tür tanımlamalarını yapabilmek için bilgi sağlamak, koruma stratejileri ve sürdürülebilir yönetim mevzuatının oluşturulması, güncellenmesi için tür içi genetik çeşitliliği belirlemek olduğunu belirtti. Şırnak İl orman ve Su İşleri Şube Müdürü Kalay, "İlimiz sınırları içerisinde büyük memeli yaban hayvanı türlerinden çizgili sırtlan, yaban keçisi, bozayı, kurt gibi yaban hayvanlarının yaşam alanları bulunduğu bilinmektedir. Nisan ayında başlatılan çalışma kapsamında, araziye yerleştirilen fotokapanlar ile sözkonusu yaban hayvanı türlerine yönelik görüntüler elde edildi. Yakalanacak bir adet çizgili sırtlandan proje kapsamında kan ve doku örneği alınıp, izlemek amacıyla tasma takılacak" ifadelerini kullandı.

Bölgenin biyo çeşitlilik açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getiren Kalay; nesli kritik seviyede tehdit altındaki önemli türlerden biri olan, doğadaki artıklarla ve leşlerle beslenen ve saldırgan olmayan çizgili sırtlanın avlanılarak etinin yenildiğine dair duyumlar aldıklarını, bu durumun insan sağlığı açısından zararlı olduğunu söyledi. Çizgili sırtlanın korunması ve doğadaki yaşamını sürdürebilmesi amacıyla, bakanlığın merkez av komisyonunca koruma altına alındığını belirten Kalay, avlanılması veya çeşitli yollarla öldürülmesi durumunda 13 bin lira tazminat bedelinin olduğunu dile getirdi. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şırnak'taki Çizgili Sırtlanın Neslini Korumak İçin Çalışma Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement