Şırnak, Üniversitesiyle Gelişiyor - Son Dakika
Ekonomi

Şırnak, Üniversitesiyle Gelişiyor

Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi en düşük illerinden Şırnak, 6 yıl önce açılan Şırnak Üniversitesi sayesinde kabuğundan sıyrılmaya çalışıyor.

31.10.2014 14:22  Güncelleme: 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞABAN YILMAZ - EKREM PAYAN - Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi en düşük illerinden Şırnak, 6 yıl önce açılan Şırnak Üniversitesi (ŞÜ) sayesinde kabuğundan sıyrılmaya çalışıyor.

Her geçen gün büyüyen Şırnak Üniversitesi bünyesinde yapımı süren ve Emin Acar Kampüsü'nün hizmete girmesiyle yeni fakülte, meslek yüksekokulları ve birçok sosyal tesis hizmete açılacak. TOKİ tarafından imzalanan protokol çerçevesinde, Şırnak Cizre karayolunun 10. kilometresinde 550 dönüm arazide 140 bin metrekaresi kapalı alandaki kampüsü 168 milyon liraya mal olacak.

Kampüs içerisinde Rektörlük binası, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler ile İlahiyat Fakültesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Kültür Merkezi, Merkezi Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi, Mediko Sosyal Tesisleri, kafeterya, misafirhane ve sosyal tesisler, 500 kişilik kapalı spor salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, konukevi, 25 konutluk lojmanın yer aldığı çok sayıda bina yer alacak.

Bu yıl hizmete girmesi planlanan kampüs alanında incelemelerde bulunan ŞÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampüsün diğer üniversitelerden en büyük farkının tek blok halinde bir seferde yapıldığını söyledi.

"Kampüs sayesinde öğrenciler üniversite havasını yaşayacak"

Önümüzdeki yıl temmuz ayında kampüsün tamamını teslim alacaklarını dile getiren Akmaz, Merkez Laboratuvarı ve Rektörlük binasının bitmek üzere olduğunu, bazı fakültelerin bulunduğu binalarını yapımının da tamamlanacağını bildirdi.

Bu yılın sonunda öğrencilere ve Şırnaklılara söz verdikleri gibi kampüse yerleşmeye başlayacaklarını anlatan Akmaz, 2015 ve 2016 eğitim öğretim yılından sonra üniversitenin bütün birimlerinin kampüs alanında hizmet vereceğini belirtti.

Akmaz, "Kampüste eğitim binalarının yanı sıra mesire alanları, sosyal kompleks, 500 kişilik spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, futbol sahası, 4 tenis kortu, 2 basketbol kortu ve 2 voleybol kortu yer alacak. Şimdi çok dağınık olan üniversitemiz, bir kampüs içerisinde toplanacak. Kampüs sayesinde öğrenciler üniversite havasını yaşayacak" dedi.

Tıp Fakültesi açılacak

Üniversite bünyesinde Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulacağını bildiren Akmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kampüsümüzün bitmesiyle Şırnak artık olumsuzluklarla anılmaktan kurtulup, güzelliklerle anılan bir şehir haline gelecek. Şırnak'ın güzellikleri oldukça fazla. Bu konuda üniversitemiz çok ciddi bir destek sağlayacak. Üniversitemize bu yıl Ziraat Fakültesi, Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve Beden Eğitim Bölümü de kattık. Şırnak'ın 50 yıl sonraki mastır planına, ufkuna ufuk katacağı kanaatindeyiz. Yine bir sağlık kompleksimiz olması lazım. Cizre ile Silopi arasında 500 dönümlük arazimiz üzerinde bir sağlık kampüsü yapmayı planlıyoruz."

Lisans ve önlisans bazında ŞÜ'de 74 akademik birimin kurulduğunu belirten Akmaz, 2015-2016 eğitim öğretim yılında 13 bin civarında olması beklenen öğrenci sayısını ileriki yıllarda çevre ülkelerden öğrenci kabul ederek daha da arttırmak hedefinde olduklarını dile getirdi.

Bölge ülkelere hitap etmeyi hedefliyor

Suriye, Irak ve İran'a yakın olduklarını anlatan Akmaz, "2016 yılından sonra Ortadoğu'nun bütün ülkeleriyle, Kafkas ülkelerinde ve İran'dan çok ciddi öğrenci talebine başlayacağımızı ümit ediyoruz. Uluslararası öğrenci çekme bakımından ŞÜ favori üniversite olacak. Arapça, Farsça, Kürtçe ve İngilizce'nin eğitim düzeylerini karşılayacak şekilde yabancı diller kulvarındaki oluşumlarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu sene Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Kürtçe okutmanlığı almayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Silopi Meslek Yüksek Okulu'nun yaptığı bir araştırmada kampüsün bitmesiyle üniversite öğrencilerinin şehre bıraktığı cari miktarının 14,5 milyon lira olarak hesaplandığını aktaran Akmaz, şöyle devam etti:

"Bu öğrencilerimizin birçoğunun velisi gelecek. Şırnak dedin mi kamuoyunda 'aman yaklaşma' diye bir algı var. Biz de Şırnak dedin mi 'kucağını aç ve gel' diyoruz. Üniversitemiz bu konuda ciddi katkı yapacaktır. Ayrıca iktisadi, kültürel ve sosyal katkıların olacağına inanıyorum. Şırnak'ta aktif ve faaliyet gösteren bir organize sanayi bölgemiz yok. 10-15 yıl sonra bu bölgede çok ciddi organize sanayi bölgelerin oluştuğunu göreceğiz. Türkiye geneli işsizlik oranı yüzde 9,7. Bunun Şırnak'taki rakamı yüzde 22'dir. Şırnak'ın hak ettiği yerde olması noktasında üniversitemizin organize sanayi bölgesinin gelişmelerine çok ciddi katkı verecektir. Biz meslek yüksekokullarımızı bu amaçla açıyoruz. Özellikle sanayi bölgelerindeki üretim gelişmesini istiyoruz." - Şırnak

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şırnak, Üniversitesiyle Gelişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement