Sirt'te Baraj Kapakları Açıldı, Piknikçiler Sular Altında Kaldı - Son Dakika
Güncel

Sirt'te Baraj Kapakları Açıldı, Piknikçiler Sular Altında Kaldı

Siirt'te piknik yapan 6 vatandaş baraj kapaklarının açılmasıyla seviyesi yükselen Botan Çayı'nın sularına kapıldı.

24.08.2014 19:11  Güncelleme: 00:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'te Alkumru Baraj kapaklarının açılması sonucu meydana gelen taşkın nedeniyle 6 kişi kayboldu.

10 KİŞİ KURTARILDI

Anadolu Ajansı 10 kişinin, AFAD ekiplerince kurtarıldığını duyurdu. Mahsur kalan diğer kişilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Konuyla ilgili NTV canlı yayınına telefonla bağlanan Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, kayıp sayısının arttığını söyledi.

KAÇ KAYIP OLDUĞU BİLGİSİ İÇİN HENÜZ ERKEN

Bakırhan, "Bir saat önce 4 kaybımız vardı şu anda 6 kayıp vatandaş var. Alan geniş olduğu için ne kadar insanın kayıp olduğu konusunda bilgi vemek için henüz erken" diye konuştu.

Bakırhan, yaralı olarak kurtarılan 6 kişinin ise hayati tehlikesi olmadığını kaydetti.

Olayla ilgili bir kriz masası oluşturduklarını ifade eden belediye başkanı, "Yakınlarına ulaşamayanları kriz masasına davet ediyoruz. Belediye olarak arama kurtarma çalışmalarını devam ettiriyoruz" dedi.

'İhmal' iddialarına da değinen Bakırhan, şunları dile getirdi: "Yaralıların durumları iyi hastanede ziyaret ettik. Olayla ilgili bilgi aldık. Suyun aniden yükseldiğini ikaz seslerini duymadıklarını söylediler. Şu anda yaralılar iyi durumda. Vatandaların söylediklerini aktarıyorum. Botan Çayı üzerinde barajlar var. Barajın kapaklarının açıldığı iddia edilyor. İnsanların haftasonu gidip piknik yaptığı bir yer. Bir vadinin içerisinde. Barajın kapaklarının açılmasıyla su seviyesi aniden yükseliyor.

İnsanların sudan kurtulma şansları az olmuş. Vatandaşlar bölgede piknik yapılmaması konusunda ikazda bulunulmadığnı belirtiyor. Barajdan mı kaynaklı olduğu, ikaz konusunda mı eksiklik olduğu yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır. Burası haftasonu insanların gittiği tek yer. Baraj kapakları açılıyor ve insanlar uyarılmıyorsa çok ciddi bir ihmal vardır. İnsanlara gerekli olan değer verilmemiştir. Yetkililer maalesef ortada yok. Biz çalışanlarımızla birlikte koşturuyoruz. Baraj yetkililerinden bir açıklama gelmedi."

Siirt Valiliği ve AFAD'ın çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirdiğinin altını çizen Bakırhan, "İhtiyaç duyulması halinde çevre illerden de yardım ekipleri gelecek. Vadinin sarp ve uzun olması havanın kararması ciddi bir engel oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

30 KİŞİ VE 5 ARAÇ HAKKINDA KAYIP İHBARI VAR

Al Jazeera'nin Siirt Valiliği kaynaklarından edindiği bilgiye göre yaklaşık 30 kişi ve 5 araç hakkında kayıp ihbarı var. Ancak Valilik bu bilgiyi yalanladı.

KURTARMA EKİPLERİ BÖLGEDE

Bölgeye sevkedilen arama kurtarma ekipleri, kısa sürede 4 kişiyi boğulmak üzereyken son anda kurtardı. Tillo İlçesi'nin 5 kilometre doğusunda yeralan ve Limak Grubu'nun yaptığı Alkumru Baraj gölünde biriken suların bugün akşam saat 18.00 sıralarında taştı.

BOĞULMAK ÜZEREYKEN KURTARILDILAR

Yasak bölge olmasına rağmen piknik yapan 4 kişi taşkın sulara kapıldı. Haberin duyulması üzerine bölgeye sevkedilen kurtarma ekipleri, boğulmak üzere olan 4 kişiyi kurtardı.

Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala olayı doğrulayarak, "Yaklaşık saat 18.00'da baraj gölünde biriken sular kapaklardan taşmış. Yasak olan bölgede piknikçiler varmış. Siren ve alarmlar çalmış. Ancak piknikçiler taşkın sulardan kendini kurtaramamış. Sulara kapılan 4 kişi ekipler tarafından kurtarıldı. Buna rağmen güzergahta arama çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

YARALILARIN İSİMLERİ

İlk belirlemelere göre; Emine Kunduracıoğlu, Ebru Olgun, Süleyman Olgun, Emre Aktaş, Leyla Tente ve Doğan Güler yaralandı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

VALİ VEKİLİNDEN İKİ AYRI AÇIKLAMA

Siirt Vali Vekili Mustafa Pala, Al Kumru Barajı'ndan taşan suya kapılan insanlarla ilgili yaşanan bilgi kirliliği olduğunu belirterek, "Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok. Daha önce taşkın sulara kapılan 4 vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarılmıştı. Ancak bu saat itibariyle kurtarılan ve şu an hastanede yatan 6 kişi dışında herhangi bir kayıp, yaralı veya ölü mevcut değil. Buna rağmen arama kurtarma ekiplerimiz olay yerinde, aramalarına devam ediyor" dedi.
Vali Vekili Pala'nın bu açıklamasına rağmen halk arasında, çok sayıda kayıp ve ölü olduğu dedikoduları üzerine yüzlerce kişi Siirt Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Burada toplanan vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle valiliği ve diğer yetkilileri istifaya çağırdı. Sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getiren vatandaşların hastane bahçesindeki bekleyişi devam ediyor.

İlerleyen saatlerde ise Vali Vekili Pala, “AFAD ekiplerimiz kayıp olduğu bildirilen 4 kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor” açıklamasını yaptı.

YÜZLERCE KİŞİ SİİRT DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE TOPLANDI

Vali Vekili Pala'nın bu açıklamasına rağmen halk arasında, çok sayıda kayıp ve ölü olduğu dedikoduları üzerine yüzlerce kişi Siirt Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Burada toplanan vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle valiliği ve diğer yetkilileri istifaya çağırdı. Sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getiren vatandaşların hastane bahçesindeki bekleyişi devam ediyor.

VATANDAŞA UYARI ONONSU YAPILDI

Öte yandan Botan Çayı'nın döküldüğü Dicle Nehri kıyısı üzerinde bulunan Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de belediye hoparlöründen yapılan anonsta, vatandaşların nehir kıyısından uzaklaşması istendi. Siirt'te baraj kapaklarının açıldığı ve taşkın suların Cizre'ye gelme ihtimaline karşı vatandaşların dikkatli olmaları istenen anonslar sık sık yapıldı.

BAŞBAKAN YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te Botan Çayı'ndaki su yükselmesiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan'ın, Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Gazzeli yaralıları ziyareti sırasında bölgedeki yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

LİMAK ŞİRKETLER GRUBUNDAN AÇIKLAMA

Limak Şirketler Grubu'ndan yapılan açıklamada, Botan Çayı'ndaki su yükselmesine ilişkin, "Grubumuza ait Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir" ifadesi kullanıldı.

Yazılı açıklamada, Botan Çayı'nda bulunan, grup bünyesindeki Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin, günlük üretimlerini TEİAŞ talimatlarına istinaden yaptıkları belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün, sabah 06.00-10.00 saatleri arasında bir ünite devreye girmiş, saat 16.00'da TEİAŞ'tan gelen yeni talimata istinaden de iki ünite devreye alınmıştır. Santrallerin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir.

Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir.

Bölgede yaşanan gelişmeleri yetkili mercilerle irtibat halinde yakından takip etmekte olduğumuzu bildirir, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz."

Sirt\'te Baraj Kapakları Açıldı, Piknikçiler Sular Altında Kaldı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Sirt'te Baraj Kapakları Açıldı, Piknikçiler Sular Altında Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (43)

  • birsen aslan: bu olay avrupa da olsa mıllet o basbakanı linc ederdi koyunuz resmen ya 18 18 Yanıtla
  • bilinmeyen: devlet yalancıktan barajı açıyorlar. 35 kişi kayıp, devlet onlara kurban olsun. 16 19 Yanıtla
  • siittli: Ne dewletin nede baska kimselerin bi sucu var suc bizlerde suc vatanfasta bu olay olmadan 5 dakka once sudan ciktim dewlet ne benim nede baskalatin arkasindan kosamaz 14 16 Yanıtla
  • siittli: Ne dewletin nede baska kimselerin bi sucu var suc bizlerde suc vatanfasta bu olay olmadan 5 dakka once sudan ciktim dewlet ne benim nede baskalatin arkasindan kosamaz 11 17 Yanıtla
  • Kürşad Alperen: Devlet nerede dediğimiz zaman , Jandarma, polis aha burdayız der, bize zülmetmek için 12 15 Yanıtla
  • hasan t.: Ulan bu münafıklar türklere faşist ırkçı diyorlar ama bunlardan iyi ırkçıda milliyetçide faşistde bulamazsınız. Ulan sanki kürtler üstün ırk gibi birşey ne yapalım la ölenler kürt diye daha fazlamı üzülelim ? 11 14 Yanıtla
  • muharrem turan: Ne kadar cahil Insan dolmuş.. Ismi üzerinde yasak bölge denilmiş. .eee kardesim ne işin var..devlet her sahisa tek tek yazimi gondersin.. 11 10 Yanıtla NURDEMİR: ALİ KILIÇ KARDEŞİM, BOŞ BU TAYFAYA NE ANLATSAN. . ADAM HÜKÜMET YALAKASI OLMUŞ, ÖLENLERİN SUÇUNU ÖLENLERE ATIYOR. . 0 0
  • erdal: Bunun hesabı çok ağır şekilde sorulacaktır. . . 4 15 Yanıtla ERDAL: Devletin orda Kürt halkının yaşamını hiçe sayarak kapitalist zenginlere enerji sağlama faturası halka çıksın öyle mi. . 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement