"Sit Alanları Kaldırılmıyor" - Son Dakika
Güncel

"Sit Alanları Kaldırılmıyor"

"Sit Alanları Kaldırılmıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos'ta kanun hükmünde kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nu kapattı.

08.09.2011 12:00  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos'ta kanun hükmünde kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nu kapattı ve görevlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne devretti.

Bu kararla milli parklar, tabiat koruma alanları, tabiat varlıkları, tabiat anıtları, doğal SİT alanları, sulak alanlar ve özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil ve ilanının tek yerden yürütülmesinin önü açıldı. Tabiat Varlıkları Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık, doğal SİT'lerin korunmasıyla ilgili eski yasanın aynen muhafaza edildiğine dikkati çekip, "İddia edildiği gibi SİT alanları kaldırılmayıp, daha sıkı korunur hale getirilecek" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu kararı doğrultusunda bir alanda mevcut birden çok statü olsa da tek idareye yetki verilecek, planları tek elden yapılacak ve onaylanacak. Dolayısıyla da bu alanların yönetimi tek kurumda olacak.

Türkiye genelindeki binden fazla SİT alanı için yeniden belirleme anlamına geldiği iddia edilen kararla ilgili ülke çapında lehte ve aleyhte tepkiler oluştu. Köylerinin SİT alanı içerisinde olması nedeniyle yıllardır büyük sıkıntı çeken, yeni ev yapamadıkları gibi evlerini tamir de edemeyen özellikle Datça Bozburun yarımadası üzerinde yaşayan köylüler kararın olumlu olduğunu savundu.

Diğer taraftan da bazı çevreciler bu sayede rant kapılarının birilerine açılacağı ve SİT alanlarının peşkeş çekileceği iddiasında bulundu. SİT alanlarının rant kapısı olmayacağını savunan Tabiat Varlıkları Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık, "ÖÇKK zamanında alınan kararlar ile SİT alanlarının korunmasında değişiklik olmadı.

Sadece SİT alanlarının yerinde ve yeni kurulan komisyonlarla inceleneceğini anlatmaya çalıştık ama bu düşüncemiz nedense saptırıldı. Yeni örgütlenme içindeyiz. Yeni komisyonlar kuruldu. Eskiden SİT kararını sadece mimarlar ile arkeologlar veriyordu. Şimdi bunların yerine biyolog, peyzaj, su ürünleri, çevre ve jeoloji mühendisleri daha etkin olacak. Düşüncemiz sadece bu. Bunun dışında başka bir şey yok" dedi.

'DOĞAL SİT ALANLARININ STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ'

"Korunan alan sistemi Türkiye'de oluşmuş değil" diyen Özyanık şu bilgileri verdi:

"Bunu biz yapacağız. Bakış açımız, tüm Türkiye olacak. Korunan alanlar bilgi sistemini hazırlıyoruz. Bir kısmını yönetmeliklerle çözeceğiz. Ülke genelinde koruma alanlarının toplamı yüzde 6 civarında ama bu rakama doğal SİT'ler dahil değil. Milli park, doğal SİT ve sulak alan birbirinden ayrılırsa çok değişik rakamlar ortaya çıkacak. Bunu yaparak gerçek korunan alanları belirlemiş olacağız.

Kısacası, doğal SİT'lerin envanterini çıkarıp, tanıyacağız. Bununla birlikte de korunan alanlarla ilgili bilgi sistemlerini kuracağız. Bunlar için şu anda yeniden yapılanmayla ilgili acil eylem planları yapılıyor. Vatandaşlarımız rahat olsun. Eskiden daha yerler görülmeden afaki bilgilerle verilen SİT kararları nedeniyle köylülerimiz gerçekten büyük sıkıntı çekmişler. Çalışmamız gerçek nedir bunu ortaya çıkarmak. Yoksa doğal SİT alanlarında izinsiz müdahale yasaktır ve bu korunma için çok önemli bir zırhtır. Eskiden konulmuş bu kararı aynen muhafaza ediyoruz. " - Muğla/ Marmaris

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Sit Alanları Kaldırılmıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement