Sivas Pir Sultan Abdal, Köyünde Anıldı - Son Dakika
Güncel

Sivas Pir Sultan Abdal, Köyünde Anıldı

Sivas Pir Sultan Abdal, Köyünde Anıldı

Pir Sultan Abdal, köyünde anıldıSİVAS'ta geleneksel olarak düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'nin 27'incisi Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Banaz Köyü'nde yapıldı.

09.07.2016 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pir Sultan Abdal, köyünde anıldı

SİVAS'ta geleneksel olarak düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'nin 27'incisi Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Banaz Köyü'nde yapıldı.

Halk Ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri olan Sivas'ın Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Banaz Köyü'nde yapılan etkinliklerle anıldı. Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı öncülüğünde çeşitli derneklerin katılımı ile Banaz Köyü Topuzlu Baba Şenlik Alanı'nda düzenlenen etkinlikler 2 Temmuz 1993'te Sivas Olaylarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile başladı. Banaz köyü ekibinin semah gösterisinin ardından, konuşmalar yapılarak yerel ses sanatçıları konser verdi. Anma etkinliklerine CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP Eski Sivas Milletvekili Nurettin Sözen ile davetliler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Murtaza Demir, devlet imkanlarından faydalanamadan her yıl kendi çabaları ile bu etkinliği düzenlemeye çalıştıklarını belirterek, her şeye rağmen Pir Sultan Abdal'ın huzuruna vardıklarını belirterek "Onun sevgisine muhtacız ve bu saygımızı, sevgimizi yerine getirmeye gayret ediyoruz. Özellikle bu günlerde Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, bu coğrafyanın erenleri, evliyaları ve elbette Hacı Bektaşi Velimiz bize yardımcı olsun. Çünkü erenlerimiz, evliyalarımızın himmetine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ülkemizin her yanında sık sık canlı bombalar patlıyor, araçlar patlıyor, sokaklarımız kan gölüne dönüyor. Sınırlarımızın ötesindeki hiç bir komşumuzla barışık değiliz, bütün komşularımızla kavga içindeyiz. Bizi bu hale getiren anlayış, rejim, bu hale getiren mezhep anlayışı şunu yapmaya çalışıyor. Kendi içinizde de kavga edin istiyor. Mezhep kavgası istiyor. Biz bu tuzağa gelmeyeceğiz. Biz Sünni kardeşlerimizle kol kola, kucak kucağa olacağız. O kardeşlerimizle barışık olmaya, onlarla birlik olmaya, onlarla Atatürk yolunda, Cumhuriyet ışığı ve çerçevesinde duracağız ve bu anlayışı bu ülkeden mutlaka kovacağız. Bu ülkenin insanları Atatürk'ün evlatları, Cumhuriyet ilkesine sahip çıkanlar bu tehlikeye ve bu tehdide asla teslim olmayacaklar" dedi. Vakıf adına 4 Akademisyenin bütün Osmanlı ve Selçuklu arşivlerini taradığını ve Alevi Bektaşiler hakkında olumlu olumsuz ne varsa bulup kitaplaştıracaklarını belirten Demir, "Alevi-Bektaşi adına ne varsa hepsini derleyerek bilim ve akademi dünyasına sunacağız. Çünkü bizim tarihimizi de bozuyorlar. Sadece insan yapımızı değil, Cumhuriyet bağlılığımızı değil, Atatürk sevgisini değil her şeyi bozup kendilerine benzetmek istiyorlar. Bu yüzden saflarımızı sıklaştırmalıyız. Özellikle Aleviler bütün komşularıyla, solcularla, sosyal demokratlarla, Atatürkçülerle, hatta liberallerle kol kola girerek bu tehlikeyi kovmalı" ifadelerini kullandı.

'MUHALİFLER TEK ÇATIDA BİRLEŞMELİ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise Türkiye'nin son dönemde bir ortadoğu ülkesi haline dönüştüğünü, toplu katliamlar zinciri yaşandığını iddia etti. Bombaların aynı merkezden patlatıldığını iddia eden Kaplan şöyle dedi: "Bunların yüzde 90'ının Alevilere yönelik olduğuna inanıyoruz. IŞİD bu ülkede bugün yoktu dün de vardı. Maraş'ta, Çorum'da, 2 Temmuz'da Sivas'ta vardı. Bu iktidarı devirmenin tek yolu birileri birleştirmek zorunda kalmadan birleşmek zorundayız. Tüm muhaliflerin bir çatının altında birleşme zamanı çoktan geldi ve geçiyor. Yarın çok geç olabilir."

'BİRLİĞİMİZİ BOZMAYACAĞIZ'

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ise Pir Sultan Abdal'ın bıraktığı, sevgiyi, saygıyı, haykırarak Türkiye'de ötekileştirmeye, ayrımcılığa ve yok saymaya, ülkede kardeşi kardeşe düşman etmeye yönelik politikaların karşısında durmaya geldiklerini ifade ederek şöyle dedi: "Biz sevgi, saygı barış dedikçe bu iktidar ülkemizi barış ikliminden başka yöne götürmeye çalışıyor. İnadına sevgi, inadına barış inadına kardeşlik deyip ayrım yapmayacağız ve kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Biz yıllarca katliamlara uğradık ama yine kardeşçe yaşayacağız. Biz bu güne kadar bu felsefe ile incindik, katliamlara uğrayıp yok sayıldık. Bu sistem bizi ne kadar da yok saysa da biz bu oyunlara dün de gelmedik bugün de gelmeyeceğiz. Bin yıldır bu coğrafyada Alevisi, Sünnisi, Kürdü, Türkü, Çerkezi ile yaşadık. Kız alıp verdik, akraba olduk. Bu birlik ve beraberliğimizi bozmayacağız."

Semah grubu ekiplerinin gösteri sunduğu etkinlikler yarın da çeşitli programlar ile devam edecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas Pir Sultan Abdal, Köyünde Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement