Sivas'ta 'Madımak Raporu' Olumlu Bulundu - Son Dakika
Güncel

Sivas'ta 'Madımak Raporu' Olumlu Bulundu

Sivas\'ta \'Madımak Raporu\' Olumlu Bulundu

Sivas Belediye Başkanı AK Partili Sami Aydın, Devlet Deneleme Kurulu'nun açıkladığı 'Madımak Raporu'nu değerlendirirken, "Kurumsa kurum, kişiyse kişi hak edenler cezayı çeksinler" dedi.

16.07.2014 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Belediye Başkanı AK Partili Sami Aydın, Devlet Deneleme Kurulu'nun açıkladığı 'Madımak Raporu'nu değerlendirirken, "Kurumsa kurum, kişiyse kişi hak edenler cezayı çeksinler" dedi. Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız ise raporu olumlu olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Sivas olayının bir katliam olarak nitelendirilmesi ve devletin ağır bir hizmet kusuru olduğunun vurgusunun yapılması önemli" diye konuştu.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız, Devlet Denetleme Kurulu'nun 2 Temmuz 1993 tarihinde 35 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere 37 kişinin öldüğü Madımak olayıyla ilgili hazırladığı raporu değerlendirdi. Belediye Başkanı Aydın, olayın gerçekleştiği yıllarda Sivas üzerine oyunlar oynandığını belirterek, şunları söyledi:

"Madımak olayları üzerinden çok uzun yıllar geçti. Gerçekten Sivas'ın tarihindeki en önemli olaylardan bir tanesi maalesef. ve hala Sivas bunun izlerini üzerinde taşıyor, taşımak zorunda bırakıldı. Her ne kadar raporda yeterli delillere ulaşılamamasından dolayı provakasyon bağlantısı tespit edilememiş gibi gözükse de ben bunun bir provakasyon olduğu inancını taşıyorum. O dönemi hatırlayan her Sivaslı çok iyi biliyor, böyle bir kirli plan, kirli oyun Sivas olarak bizim üzerimize atıldı ama asıl mağdur olan Sivas oldu. Sünnisiyle mağdur olduk, Alevisiyle mağdur olduk. Biz kardeşiz. Biz Alevi-Sünni ayrımını maalesef 1978 ve Madımak olaylarıyla gördük. Yoksa bizim kendi aramızda Alevi- Sünni ayrımı diye bir hadisemiz yoktu. Biz akrabaydık, biz komşuyduk, biz arkadaştık, biz ortaktık. Hala da öyleyiz. Ama maalesef o dönemlerde Sivas'ta o birlik ve beraberlik güçlü olmadığı için birileri Sivas'ı kullandı. Olayla alakası olmayan birçok insan da mağdur oldu."

Madımak olaylarının şahiti olduğunu ve olayların çarptıldığını ifade eden Aydın şöyle konuştu:

"Asıl suçlular hesap vermedi. Asıl suçlular soruşturmaya dahi tabi tutulmadı. Asıl suçlular aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen böyle bir olayın araştırılmasından dahi rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü gerçeklerin ortaya çıkmasını arzu etmeyenler var. Ben inanıyorum ki bu olay net olarak aydınlatılacak. Sivas'tan özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Sivas bunun bedelini ağır ödedi. Türkiye'nin en köklü illerinden birisi olan Sivas'ın bugün 30 büyükşehirin içinde olmamasının, bu kadar fazla göç vermesinin ana nedenlerinden bir tanesi de Madımak olayıdır. Peki biz bunun hak ettik mi? Ben hak ettiğimize inanmıyorum. O dönemde olayı görenlerden bir tanesiyim. Yaşananları üzülerek gözlemleyenlerden bir tanesiyim. Olayların çarptırıldığını bilenlerden bir tanesiyim. Olayda ihmaller olduğuna bizlerde tanıklık ettik. Er veya geç adalet yerini bulacaktır. Asıl suçlular, ihmali olanlar kimlerse adalet önünde hesap verecektir."

'SİVAS ÇOK ŞEY KAYBETTİ'

Sivas Belediyesi olarak yaşanan gelişmelerin takipçisi olacaklarını belirten Başkan Aydın, şunları söyledi:

"Ben bu aşamadan sonra sürecin hız kesmeden devam edeceğini düşünüyorum. Elbette biz bunların takipçisi olacağız. Çünkü bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Biz hiç kimsenin haksız yere ceza görmesini arzu etmeyiz. İtham edilmesini de arzu etmeyiz. Kurumsa kurum, kişiyse kişi cezayı hak edenler, cezayı çeksinler. Bizim ifade etmek istediğimiz bu. Ama yıllarca şehir dışında araçlarımız taşlandı. Sivaslı denildiği zaman direkt damga vuruldu. Alevi olalım, Sünni olalım ayırt etmediler. Bu elbette bir haktır, bu bir vebaldir, bunların aydınlatılması gerekir. Elbette Sivaslı olarak bizim bunları istememiz en doğal hakkımızdır. Çünkü Sivas çok şey kaybetmiştir. Sadece 37 kişi hayatını kaybetmemiştir bu olayda, Sivas çok şey kaybetmiştir. Biz kaybettiklerimizi almak istiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Ben adaletin tecelli edeceğine inanıyorum."

'EŞİT YURTTAŞLIKTAN BAŞKA TALEBİMİZ YOK'

Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız ise raporu olumlu olarak değerlendirdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Bana göre genel anlamda olumlu bir rapor. Özellikle bir kaç nokta var. Sivas olayının bir 'katliam' olarak nitelindirilmesi gerektiği hususu önemli. Devletin ağır bir hizmet kusuru olduğunun vurgusunun yapılması önemli. Yine, dönemin tüm devlet yöneticileri bu olaydan sorumludur ve hiç birisinin disiplin cezası dahi almamış olmasının vurgusunun yapılması önemli. Ayrıca orada toplanan kalabalığı dağıtmaya yönelik herhangi bir etkili çaba gösterilmemiş olmasının vurgulanması çok çok önemlidir. Sonuç olarak verdikleri öneriler bölümü bence ülkemiz adına önemlidir."

Akyıldız, bundan sonraki süreç için eşit yurttaşlık istediklerini belirterek, "Negatif anlamda Alevilere yapılan ayrımcılığın, bundan sonraki süreçte yapılmamasını istiyoruz. Anayasa'nın 10'uncu maddesi bugün hala var ama uygulanmıyor. Bizlerin eşit yurttaşlık talebinden başka bir talebi yok. Ama bu fiili anlamda uygulansın istiyoruz" diye konuştu. - Sivas

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas'ta 'Madımak Raporu' Olumlu Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.


Advertisement