Siyah Elmas" Profesyonel Ellerde Üretilecek - Son Dakika
Yerel

Siyah Elmas" Profesyonel Ellerde Üretilecek

Türkiye'deki trüf mantarı üretimi potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde çalışma yürütülüyor.

18.02.2015 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DURMUŞ GENÇ - Türkiye'deki trüf mantarı üretimi potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde çalışma yürütülüyor.

"Siyah elmas" olarak nitelendirilen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü "Trüf Ormanı Eylem Planı" hazırladı.

Piyasada, kalitesi, türü ve kilogram fiyatına göre 100 ila 3 bin avro arasında değer bulan trüf mantarı, Avrupa mutfağının vazgeçilmesi olarak görülüyor.

Orman Genel Müdürlüğü ve MSKÜ işbirliğiyle hazırlanan plan doğrultusunda trüf mantarı ormanları kurulması planlanıyor.

"Trüf ormanı eylem planı" kapsamında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Merkezinde Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarına uygulamalı "trüf aşılı fidan üretimi" eğitimi veriliyor. Laboratuvar ortamında ve sahada gerçekleşen çalışmalara, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Başmüfettiş Ömer Naci Kaya, Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Özgür Balcı, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile bazı illerin Orman Fidanlık Müdürleri, müdür yardımcıları ve mühendisleri katılıyor.

Eğitim çalışmalarına katılanlar trüf aşılı fidan üretimi konusunda yeni yöntemler ve son gelişmeleri laboratuvar ortamında uygulamalı olarak öğreniyor. Program sonunda eğitim alan Orman Genel Müdürlüğü çalışanları trüf mantarı ekimi yapılacak illerde orman personeline bu eğitimi verecek.

MSKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada önemli ticari potansiyeli bulunan trüf mantarının, aroması ve kokusunun cezbedici olması nedeniyle gurme ve üst düzey aşçılar tarafından beğenildiğini, Avrupa mutfağında önemli yere sahip mantar türünün, özellikle üst gelir grubu tarafından tercih edildiğini söyledi.

Türkoğlu,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve MSKÜ işbirliğiyle 16 ilde yaklaşık 40 hektarlık boş alanda yapay trüf ormanları hazırlanacağını belirterek, 200 hektarlık doğal trüf ormanlarının da korumaya alınarak güçlendirileceğini dile getirdi.

Üniversite bünyesinde kurulan trüf merkezinde özel sektörün ihtiyaç duyduğu trüf aşılı fidan üretimini yaptıklarını kaydeden Türkoğlu, bu çalışmaların yanında aşılı fidanların raporlanması ve trüf bahçesi kurulumu konularında danışmalık hizmetleri verdiklerini ifade etti. Türkoğlu, bu kapsamda çalışmanın kırsal alanda yeni istihdam alanları oluşturacağını, orman köylüsünün de gelir seviyesini yükselteceğini vurguladı.

Son yıllarda yaptıkları çalışmalarla bir farkındalık oluşturduklarına değinen Türkoğlu, "Çok sayıda özel sektör temsilcileri kendi trüf bahçelerini kurmak için çalışma başlattı. Türkiye'deki önemli trüf alanlarını korumanın yanında uygun olan 16 bölgede yapay trüf ormanı kurulması planlandı. Bununla ilgili Denizli ve Muğla'da dikim yapıldı. Bu yıl da yeni illerde dikim yapılacak" dedi.

Türkoğlu, Orman Genel Müdürlüğü personeline verdikleri teorik ve uygulamalı eğitim ile Türkiye'deki kara elması yetiştirecek ustaları yetiştiren bir çalışmaya imza attıklarını bildirdi.

-"Trüf Eylem Planı kitabı hazır"

Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan çalışmanın Orman Genel Müdürlüğü personeli ile başlayacağını, daha sonra ise halka indirgeneceğini kaydeden Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında trüf eylem planı kitabı hazırlandı ve baskısı yapıldı. Bilim adamları ile arazi çalışması yaptık. Ülkemizin trüf potansiyelini yerinde tespit ettik. Son 10 yıldır yaptığımız çalışmaları bir kitapta topladık. 2 yıl süren çalışmalar sonucunda ülkemizin trüf haritasını çıkardık. Hangi trüfler var ve bunların özellikleri nelerdir bunları belirledik. Bölgelere göre dağılımı, ekonomik önemi, trüf bahçelerinin kurulumu, yönetimi, hasadı var. Bu kitap umarım ülkemiz için yeni bir endüstri alanının oluşmasında bilginin inovasyona dönüşmesinde katkı sağlar. Çünkü bilgilerin rafta kalmasının bir anlamı yok. İnsanlar için katma değer olduğu zaman anlam taşıyor."

-"Ekonomiye katkı sağlayacak"

Türkoğlu, trüf mantarının dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetiştiğine dikkati çekerek, trüf mantarının yetiştirilmeye başladığı ülkelerde öncelikle iç piyasanın canlandığını dile getirdi. Trüf mantarı yetiştiren ülkelerin öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşıladığını anlatan Türkoğlu, daha sonra ise trüf aşılı fidan üretmeyi öğrenerek dışarıya ihraç etmeye başladığını belirtti.

Bazı ülkelerin trüf bulunması için eğitimli köpek yetiştirdiğine dikkati çeken Türkoğlu, "Bu zaten başlı başına bir endüstri. Ekoturizm arttı ve turizm sezonu uzadı. Bunların aynısının ülkemizde de olacağını düşünüyorum. Zaten ülkemizde her dönem turizm yapılabiliyor. Bu büyük bir katma değer. Aynı zamanda kaliteli trüfler yurtdışına ülkemizden gitmiş olacak" diye konuştu.

Türkoğlu, 1889 yıllarında dünyada trüf üretimi 2 bin ton iken şimdi ise 60 tona düştüğünü, dolayısıyla trüf bahçelerinin kurulmasıyla çok büyük bir gelir kapısının oluşturulacağını ifade etti.

-"Trüf Araştırma Merkezi kuruluyor"

Aziz Türkoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Trüf Araştırma Merkezi adı altında önemli bir merkez kurulduğunu, yakın zamanda faaliyetine resmi olarak başlayacağını kaydetti.

Söz konusu merkezin kendilerine çok büyük fayda sağlayacağını anımsatan Türkoğlu, "Bu merkezle özel sektöre daha iyi hizmet vereceğiz. Ülkemize uygun trüf türlerinin adapte olmasıyla ilgili bilimsel çalışmalara devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Siyah Elmas' Profesyonel Ellerde Üretilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement