Soçi 2014 Açılış Töreni - Son Dakika
Spor

Soçi 2014 Açılış Töreni

Soçi 2014 Açılış Töreni

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Türk bayrağını artistik buz pateni sporcusu Alper Uçar taşıdı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, geçişi sırasında Türkiye kafilesini ayakta alkışladı Tarihin en uzun meşale koşusunun son meşale taşıyıcıları Rusya'nın ünlü sporcuları oldu Açılış törenindeki gösteriler 13 farklı tema ile yapıldı.

07.02.2014 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın resmi açılış töreninde Türk bayrağını artistik buz pateni sporcusu Alper Uçar taşıdı.

Soçi Olimpiyat Parkı'ndaki Fisht Olimpiyat Parkı'nda düzenlenen görkemli törende saat 20.14'teki resmi açılışın ardından temalı gösterilere geçildi.

Olimpiyat ve Rusya milli marşlarının ardından başta Yunanistan ve sonda Rusya olmak üzere diğer ülke kafileleri alfabetik sıraya göre sahaya çıkmaya başladı. Stadın ortasındaki platformun bir bölümü asansör sistemiyle aşağıya inerken kafileler saha ortasından stada giriş yaptı.

Stada 73. sırada giriş yapan Türk kafilesinde bayrağı artistik buz pateni sporcusu Alper Uçar taşıdı. İlk kez olimpiyat heyecanı yaşayan Uçar'ın en önde yürüdüğü Türkiye kafilesinde sporcular önde, yöneticiler de arkada yer aldı. Kafileyi kış oyunlarında mücadele edecek sporcular ve antrenörlerinin yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Kayak Federasyonu Başkan Vekili Mükremin Çepni ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Neşe Gündoğan oluşturdu.

-Başbakan Erdoğan kafileyi ayakta alkışladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan geçişleri sırasında Türk kafilesini ayakta alkışladı.

Başbakan Erdoğan ve eşi, Türkiye anons edildiğinde ayağa kalkarak, ellerinde ay-yıldızlı bayraklarla geçiş yapan kafileyi alkışladı.

- Vladimir Putin kış oyunlarını başlattı

Gösterilerin ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach ve Soçi 2014 Organizasyon Komitesi Başkanı Dmitry Chernyshenko birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oyunları resmen başlattı.

Olimpiyat bayrağının marş eşliğinde göndere çekilmesinin ardından sporcu ve hakem andı okundu.

-Son meşale taşıyıcıları ünlü Rus sporcular oldu

Tarihin en uzun meşale koşusunun son meşale taşıyıcıları ünlü Rus sporcular oldu.

Olimpiyat ateşini stat içinde 3 olimpiyat şampiyonu hokeyci Vladislav Tretyak, dünya rekortmeni atlet Yelena Isinbayeva, eski sporcu cimnastikçi Alina Kabaeva, olimpiyat şampiyonu eski güreşçi Alexander Karelin, 3 olimpiyat şampiyonluğu bulunan eski buz patenci Irina Rodnina ve yıldız tenisçi Maria Sharapova taşıdı.

Sharapova'nın olimpiyat stadına getirdiği olimpiyat ateşi sırasıyla Isinbayeva, Karalin, Kabaeva ve son olarak da 3'er kez olimpiyat şampiyonlukları bulunan Rodnina ve Tretyak'a verildi. Rodnina ve Tretyak birlikte ateşi stadın dışına götürerek olimpiyat meşalesini yaktı.

Olimpiyat meşalesinin yakılmasıyla havai fişek gösterileri yapıldı.

-13 farklı temalı gösteri

Soçi 2014'ün resmi açılış töreni için 13 farklı temalı gösteri planlandı.

Dev bir sahneye dönüştürülen olimpiyat stadyumunda, Rusya alfabesi, Rusya'nın sesleri, Rusya bayrağı, Rusya'nın tarihsel figürleri, halk sanatları sembolleri, halk sembolleri ve mitolojik sembollerin yer aldığı "Bahar Ayini', şenlik, Rusya uygarlığı tarihinde önemli bir yeri olan Çar 1. Petro'nun anlatıldığı "Büyük Peter", Moskova, rüya, barış güvercinleri ve olimpiyat tanrıları gibi konular görkemli gösterilerle sunuldu.

Rusya tarihi ve devrimin anlatıldığı gösteriler sırasında stadyumda yapay kar yağdırıldı.

Kış olimpiyatlarında yarışma yapılacak bütün kış sporlarının figürleri, stadyumun tavanındaki raylı sistem sayesinde havada asılı bir şekilde bekletildi.

Bu arada gösterilerin başında yine havadan geçirilen ışıklı beş olimpiyat halkasından birisinin yanmaması, gösterilerde yaşanan bir aksaklık olarak dikkati çekti.

-Gösterilerde 9 bin 223 kişi görev aldı

Soçi 2014'in açılış töreni için hazırlanan gösterilerde toplam 9 bin 223 kişinin görev aldığı belirtildi.

Toplam 3 bin genç sanatçı ve 2 bin 964 gönüllünün de görev aldığı gösterilerin hazırlanmasında Rus, İngiliz, ABD'li, Meksikalı, Yunanlı, Kanadalı, Avustralyalı, Güney Afrikalı, İtalyan, Yeni Zelandalı, Estonyalı, İspanyolı, İsviçreli, İrlandalı, Hollandalı, Litvanyalı ve Ukraynalı olmak üzere 17 farklı ülkeden insan çalıştı.

-Üst düzey güvenlik önlemleri

Terör tehdidi nedeniyle adeta güvenlik alarmı verilen Soçi'de olimpiyatların resmi açılış töreni öncesinde ve sırasında da olağanüstü tedbirler uygulandı.

Gün boyu tedbirleri artıran güvenlik güçleri, açılış törenini izlemeye gelenleri detaylı aramalardan sonra stada aldı.

- Krasnodar

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Soçi 2014 Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mihalıççık Belediyesi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Şampiyonu
    19:05 Mihalıççık Belediyesi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Şampiyonu

    2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları sonucunda Mihalıççık Belediyesi şampiyon oldu ve Süper Lig'e yükselmeye hak kazandı.

  • Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday
    18:49 Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday

    Eski kulüp yöneticisi Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Becan, Fenerbahçe'nin değerlerinin her zaman birlik ve beraberliği ön planda tuttuğunu vurgulayarak, kamplaşma ve karşıtlıkların sona ermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulunun reforma ihtiyaç duyduğunu ve daha farklı bir yönetim anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı
    18:29 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, ziyaretçiler el işi ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, spor etkinliklerine katıldı ve yöresel yemeklerin tadını çıkardı. Karnaval, 21 Nisan'a kadar devam edecek.

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.


Advertisement