Sofralık Zeytin ve Zeytinyağında İthalat Tartışmaları - Son Dakika
Yerel

Sofralık Zeytin ve Zeytinyağında İthalat Tartışmaları

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytin ve zeytinyağında ithalat talebine karşı hazırlanan raporu Ekonomi Bakanlığı yetkililerine iletti.

09.08.2015 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytin ve zeytinyağında ithalat talebine karşı hazırlanan raporu Ekonomi Bakanlığı yetkililerine iletti.

Marmarabirlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Şahin, Berber ve Asa, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliğinin (EZZİB) sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat talebine ilişkin olarak Ankara'da Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Kadir Bal'ı ziyaret etti.

Bal'a sektörün sorunlarıyla ilgili raporun teslim edildiği ziyarette, Marmarabirlik Genel Müdürü İbrahim Minareci ve Manisa'nın Akhisar ilçesi Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat hazır bulundu.

Görüşmede, Türkiye'nin sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim rakamları ele alınarak, DİR kapsamında ithalata gerek olmadığı savunuldu.

Şahin, Marmarabirlik gibi güvenilir bir kurum tarafından hazırlanan sektör raporunun bakanlık nezdinde güven telakki ettiğini belirterek, İthalat Genel Müdürlüğünün İhracat Genel Müdürlüğüne üreticiler lehine görüş bildireceği kanaatinde olduklarını vurguladı.

Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile telefonda görüştüklerini aktaran Şahin, "Bakanımız, DİR kapsamında ithalata sıcak bakmadıkları yönünde değerlendirmede bulunarak, Türkiye'de üreticinin her zaman desteklenmesi gerektiğini belirtti. Siyaset kurumu olarak, üreticinin hayatını idame ettirmesi için gerekli tüm tedbirlerin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Berber ise Bal'ın, tüm tarafların görüşlerini almadan bu konuda izin vermeyi düşünmediklerini söylediği bilgisini verdi.

Görüşmelerden, bakanlık yetkililerinin şu anda ithalata izin verme gibi bir düşüncesinin olmadığı izlenimini edindiklerine değinen Berber, "EZZİB'in içerideki fiyatları baskılamak için sunduğu gerekçeler bizce makul değil. Hasat sezonuna 3 ay kalmış. 3 ay sonra yeni sezon ürünler çıkacak. Tam da bu sırada DİR'e izin vermek doğru bir politika olmaz" görüşünü belirtti.

Asa da zeytin ve zeytinyağı üreticisinin haklarını savunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sofralık zeytin ve zeytinyağında dünya liderliğine oynayan bir ülkede, üretimin yetersiz olduğunu gerekçe göstererek DİR kapsamında ithalatı gündeme getirmek oldukça yersizdir. Rakamlar her yıl artan üretim miktarı ile kısa sürede Türkiye'nin beklenenden daha fazla sofralık zeytin ve zeytinyağı kapasitesine ulaşacağını göstermektedir. Bu rakamların yakalanması için DİR kapsamında ithalat yapmak yerine üreticiye destek verilmesi gerekmektedir. Kaldı ki ülkemizde ithalata gerek yoktur ancak ithalat senaryoları 1 Şubat 2015'te başlamıştır. Bu tarihte ithalat yapılmadığı halde 3 bin ton ham zeytinyağı ithal edildiği yönünde haberler gündeme taşınmıştır. Buradan anlaşılacağı gibi birileri üst makamları ve sektör temsilcilerini yanlış yönlendirmek amacıyla manipülasyon yapmıştır. Konunun anlaşılması için söz konusu tarihte yayınlanan ithalat haberlerinin okunması yeterli olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sofralık Zeytin ve Zeytinyağında İthalat Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement