Söğüt'e 3 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika
Yerel

Söğüt'e 3 Milyon Liralık Yatırım

Söğüt\'e 3 Milyon Liralık Yatırım

Bilecik’in Söğüt ilçesinde, 3 milyon liralık Elektro Floküasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

26.11.2015 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'in Söğüt ilçesinde, 3 milyon liralık Elektro Floküasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi'nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan Elektro Floküasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi'nin temel atma törenine, Söğüt Kaymakam Vekili İnhisar Kaymakamı Hakan Keskin, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Söğüt Jandarma Ulaştırma Tabur Komutanı Binbaşı Aşkın Çeşme, İller Bankası 4. Bölge Müdürü Levent Yanar, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden, İnhisar Belediye Başkanı Ayhan Ödübek, Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna, MHP İl Başkanı Ahmet Gürses, AK Parti Söğüt İlçe Başkanı Mesut İpekli, kurum müdürler ve vatandaşlar katıldı.

"ŞEHİRLERDE ARITMA TESİSLERİ ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"

Yapılan telem atma töreni öncesi konuşma yapan Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, bugün temeli atılan Elektro Floküasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi'nin çok önceden yapılması gereken ama maddi imkansızlıklardan dolayı yapılamayan bir proje olduğunu belirtti. Aydoğdu, "Şehirlerde arıtma tesisleri çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle çevre kirliliği oluşturması açısından ilçelerimizin illerimizin hatta belde ve köylerimizin çok önemli bir sorunu bu. Bunun mutlaka hal olması gerekiyor ve yapılması icap ediyor. Biliyorsunuz biyolojik arıtmalar devasa havuzlarla yapılan arıtmalardır. Bunun maliyeti zaten başlı başına 6 milyon lirayı bulacak bir harcama gerektiriyor. Bu arıtmaların işletilmesinde işletme maliyeti çok yüksek. Söğüt şartlarında böyle bir arıtmanın aylık maliyetini 25 bin lira civarında. Bizim ölçekteki bir belediye için her ay 25 bin lira bir parayı harcayabilmek kolay bir iş değil. Bu biyolojik arıtmanın yapımından dolayı harcayacağımız rakam minimum söylüyorum 6 milyon lira. Bizler bu paraları ödeyemeyeceğimiz için başka formüller geliştirdik. Biz Elektro Floküasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesis diye bir şey duyduk ve bunu merak ettik. Nasıl bir şey diye. Belediye Meclis üyelerimizle birlikte dedik ki bunun bir örneği var mı Türkiye'de. Balıkesir'in Ayvalık'ta var. Birde Konya Cihanbeyli'de var. Bu tesisin maliyetini araştırdık bizim nüfusumuza göre bu tesisin bize 3 milyon lirayı biteceğini öğrendik. Biyolojik arıtmalar 6 milyonu bulan maliyet, bu tesisle hem maliyet yarıya yarıya düşecek hem de her ay 25 bin liralık masraftan kurtulacağız" dedi.

"ELEKTRO FLOKÜASYON PROSESLİ ATIK SU ARITMA TESİSİNİN GÜZEL BİR SİSTEM"

Başkan Aydoğdu, Elektro Floküasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi'nin hem güzel bir sistem hem de maliyetinin düşük olduğunu söyledi. Sistemi Balıkesir'in Ayvalık ilçesine giderek yerinde gördüklerini anlatan Aydoğdu, şöyle devam etti:

"Sistem gayet güzel, çalışan etrafa koku vermeyen bir sistem. Sistemi öyle bir yere kurmuşlar ki 150 metre altında plaj var, 35 metre yan tarafında da villalar var ve etkilenmiyorlar. Oysa biyolojik arıtma olan vilayetlerde arıtmanın bir iki kilometre yanından geçerken kokuyu hepimiz alıyoruz. O kokuyu duyuyoruz. Yağmur suları biyolojik arıtmada sıkıntı meydana getiriyor. Teknik ekip biyolojik arıtmaya yağmur sularının dahil edilmemesini şart koşuyor. Sebebi yağmur suyu dahil olduğu zaman atık su seyreliyor. Seyreldiği için bakteri yaşamıyor. Belli bir sıcaklığın altına düşerse yine bakteriyi yaşatmak mümkün olmuyor. Oysa bu sistemde öyle bir şey yok. Bu sistemde pis su geliyor ön filtreleme reaktörden geçiyor çıkıyor gidiyor. Biriktirme çökertme veya benzeri işler bunda yok. İnşallah bittiğinde hep beraber görmüş olacağız. Hem daha ekonomik hem daha az bir yer kaplıyor. Bu yüzden biz bu sistemi tercih ettik. İller bankasından krediyi alabilirsek alıp bu arıtmayı yapma arzusu içerisindeyiz. Alamazsak kendi imkanlarımızla bitireceğiz. Süresi mart ayı ama 15-20 gün gecikebilir. En geç nisanın sonunda bu tesisin açılışını yapmak bize nasip olur."

"YENİ TEKNOLOJİLER SONUCUNDA YENİ GELİŞMELER ORTAYA ÇIKTI"

Yüklenici Firma Genel Müdürü Adnan Pekşen ise, Türkiye için yeni bir proses getirdiklerini ifade ederek, "Öncelikle arıtma tesisinden beklenen hizmet evlerde kullandığımız lavabolarda kullandığımız suyun temizlenerek tekrar doğaya zararsız hale getirilerek bırakılmasıdır. Bunda da Türkiye'nin kabul etmiş olduğu Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ortaya koymuş olduğu kriterler vardı. Burada ki kriterlerin sağlanmasıdır. Gelişen zamanda kirleticilerin artması nüfuslarımızın artması sanayinin gelişmesiyle beraber bu yöntemler yetmemeye başladı. Bütün dünyada olduğu gibi. Yeni teknolojiler sonucunda yeni gelişmeler ortaya çıktı. Bu konuda da en son gelişen sistem elimizdeki sistemle beraber bizim temsilcisi olduğumuz üretimini yaptığımız elektro sistemi" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından açılışa katılan protokol üyeleri temel atma törenine geçti. Okunan dualar ve kesilen kurban sonrası Söğüt Kaymakam Vekili İnhisar Kaymakamı Hakan Keskin'in beton mikserinin tuşuna basarak temelleri attığı tesisinin 2016 Mart ayı gibi bitmesi planlanıyor.

Öte yandan temel atma töreni sonra katılımcılara Yörük Pilavı ve ayran ikram edildi. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Söğüt'e 3 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement