Söke'de Serçin Yılan Balığı Şenliği Büyük İlgi Gördü - Son Dakika
Yerel

Söke'de Serçin Yılan Balığı Şenliği Büyük İlgi Gördü

Söke\'de Serçin Yılan Balığı Şenliği Büyük İlgi Gördü

Türkiye’de başta Ege Bölgesi olmak üzere iç sularda yaşamını sürdüren, Meksika’nın Saragosa Körfezi ile Bafa Gölü arasındaki mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çeken yılan balıklarının tanıtımı için Bafa Gölü Kıyısındaki Serçin Mahallesinde şenlik yapıldı.

06.04.2015 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de başta Ege Bölgesi olmak üzere iç sularda yaşamını sürdüren, Meksika'nın Saragosa Körfezi ile Bafa Gölü arasındaki mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çeken yılan balıklarının tanıtımı için Bafa Gölü Kıyısındaki Serçin Mahallesinde şenlik yapıldı.

Söke'nin Bafa Gölü kıyısındaki Serçin Köyünde ilk kez düzenlenen Yılan Balığı Şenliği renkli geçti. Bafa Gölünden yakalanan yılan balıkları yöre balıkçıları ve ADÜ Söke Aşçılık Bölüm Öğrencileri tarafından; konuklara ızgara ve çeşitli sunumlarla ikram edildi. Etkinlikte 400 kilogram yılanbalığı mangallarda pirişilerek konuklara ikram edildi. Katılan halk yörenin diğer balıklarını da tatma fırsatı buldu. Söke Belediyesi tarafından düzenlenen Serçin Yılan Balığı Şenliği katılımcı akınına uğradı. Yaklaşık 5 Bin kişinin ziyaret ettiği Serçin mahallesi adeta tarihi günlerinden birini yaşadı.

Besin değeri yüksek olan çeşitli kaynaklarda yağının kandaki kolesterolü erittiği, eklem ağrılarına iyi geldiği, bilinen yılan balığı avının yanı sıra; gölden avlanan kefal ve çipura başta olmak üzere çeşitli balık türlerini yakalayarak geçimlerini katkı yapan Bafa Gölü Kıyısındaki Serçin'de ilk kez geniş kapsamlı yapılan şenlik yörede büyük ilgi gördü.

Söke Belediyesince düzenlenen etkinliğe, Serçin Köyü sakini olan emekli Korgeneral Eyüp Kaptan, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, 22.Dönem CHP Aydın Milletvekili Mehmet Semerci, Kaymakam Mehmet Demirezer,S öke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka, Cumhuriyet Baş Savcısı Yıldırım Özgür, Belediye Meclis üyeleri, siyasi parti yöneticileri, Bafa Gölü kıyısında bulunan yöre sakinleri başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte halk oyunları ve Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehter Takımının konseri, Şehir Bandosu gösterisi yer aldı. THM'nin Egeli sesi TRT İmir Radyosu Sanatçılarından Selcen Kökcen Şahin konseri etkinliğe renk kattı. Köy Meydanında düzenlenen etkinlikte ayrıca tavla yarışması, çocuklara yönelik etkinlikler, alış-veriş stantları yer aldı. Etkinlikte Söke Belediyesi tarafından lokma,tavuklu pilav ikram edildi.

Etkinlik kapsamında ayrıca Söke-Serçin arasındaki 25 km'lik parkurda Bisiklet Turu düzenlenirken, etkinlikte konuşan muhtar Durmuş Kavak, Söke Belediyesine ve Belediye Başkanı Süleyman Toyran'a teşekkür etti.

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; "Serçin Bafa Gölüne kıyısında, eski köylerimizden yeni mahallelerimizden birisi. Burada yaşayan vatandaşlarımız balıkçılık özellikle yılan balıkçılığı ile yaşamlarını idame ettirmişlerdir. Bafa Gölü'nün geçmişine bakınca buranın 'Batak Göl, Kanlı Göl' olarak anıldığını görebiliriz. Özellikle 70'li yıllarda Bafa Gölü'nün mülkiyetinin bir ailede olması nedeniyle göle kıyısı olan yerleşkelere avlanma izni verilmediğinden aile ve köylüler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Burada ölümler, yaralanmaların yaşandığı dönemler geçirildi. Fakat daha sonra kamulaştırmaların ardından buradaki halkın geçim kaynağı ağırlıklı olarak göl olmuştur. Serçin yaklaşık 600 yıllık geçmişi olan bir köy. Şuan nüfusu 700 civarında ve Söke'nin mahallesi konumunda. Kışlak denilen mevkisi de var. Yani Serçin'in hem yazlık, hem de kışlığı var. Bu tür etkinlikler bizim önemsediğimiz etkinlikler. Yöremizin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini ortaya koyuyoruz. Yerli ve yabancı vatandaşlarımızı Söke'ye Serçin'e bekliyoruz" dedi.

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka; "Serçin yılanbalığı şenliği farkındalık oluşturmak açısından güzel bir etkinlik. Burada güzel bir konu yılanbalığının hikayesi ile birlikte tanıtılması. Serçin köyü veya mahallesi yılanbalığı ve flamingolarıyla tanınan bir yer. Yılanbalığı ve flamingoların tanıtılmasının kültür ve turizmimize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu şenliğin ulusal ve uluslararası olarak duyurulmasıyla bölgeye büyük canlılık getireceğini düşünüyorum" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Söke'de Serçin Yılan Balığı Şenliği Büyük İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement