Söke Ovasında Soya Fasulyesi Hasadı - Son Dakika
Yerel

Söke Ovasında Soya Fasulyesi Hasadı

Söke Ovasında Soya Fasulyesi Hasadı

Söke Ovasında 15 yıl aradan sonra ilk kez soya fasulyesi hasadı düzenlenen etkinlikle yapıldı.

16.10.2014 15:42  Güncelleme: 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Söke Ovası'nda 15 yıl aradan sonra ilk kez soya fasulyesi hasadı düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Güllübahçe Mahallesinde'ki etkinliğe katılan Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası'nda daha önce de soya ekiminin yapıldığını ancak istenilen sonuç alınmadığı için vazgeçildiğini belirterek, 15 yıl aradan sonra tekrar gündeme gelmesinin üreticinin lehine bir durum olduğunu söyledi.

Pamuk fiyatlarının düştüğü bir dönemde soya fasulyesinin gündeme gelmesi önümüzdeki yıllarda da Söke Ovası için de bir alternatif haline geleceğini düşündüklerini ifade eden Kacabaş, "Soya fasulyesinde yağıştan etkilenecek bir durum söz konusu değil. Domuzun zarar vermediği bir ürün olması da avantaj. Çiftçimizin bunu değerlendirilmesi menfaatine olacaktır. Soya fasulyesinin Türkiye'de çok fazla kullanım alanı oluşmuş durumda. Türkiye'de hayvan işletmeleri çoğaldı. Yemin ham maddesi mısır ve soya fasulyesidir. Yağ açığımıza da doğrudan katkısı olacaktır. Pamuk için ikinci ürün olarak iyi bir alternatif olacaktır."

Soya fasulyesinde dışa bağımlıyız"

Soya fasulyesinin Türkiye'de üretiminin düşük seviyede olduğuna dikkati çeken Kocabaş, "Soya fasulyesi Türkiye'de çok az üretilen bir ürün. Soya fasulyesinde dışa bağımlıyız. Hem ithalatı durdurmak hem de çiftçiye katma değer sağlamak için soya fasulyesi ekimini önemsiyoruz. İkinci üründe çiftçinin en çok mağdur olduğu konu domuzdur. Domuzun soya fasulyesinin tüylü yüzeyinden ötürü bu ürüne ilişmemesi çok güzel bir durum. Kendi memleketimizin yerli bir çeşidi ve GDO içermemesi de çok önemli" diye konuştu.

Haziran ayında buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak soya fasulyesi ekimi gerçekleştirdiklerini anımsatan Ziraat Mühendisi Rıfat Özkaya ise  "Soya fasulyesi ikinci ürün olan pamuktan alternatif olarak maliyeti daha düşük ve hasadı daha erken. Eğer pamuk ekimi gerçekleştirseydik 15 Kasım'da hasat yapacaktık. Ancak şu an itibariyle soya fasulyesi hasadına başladık. Tarım Bakanlığı bu ürünü 50 Kuruş prim desteği ile destekliyor. Pamukta ikinci ürün olarak özellikle maliyetler yüksek olduğu için alternatif ürün arayışı içerisindeydik. Adana bölgesinde ikinci üründe soya fasulyesi ektiklerini gördük. Biz de bu yıl ilk defa Söke'de soya fasulyesi ekimi gerçekleştirdik. Ortaya Söke çiftçisi için güzel bir sonuç ortaya çıktı" şeklinde konuştu. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Söke Ovasında Soya Fasulyesi Hasadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement