Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği 45 Sanıklı Davada, Dördüncü Duruşma Başladı (4) - Son Dakika
Güncel

Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği 45 Sanıklı Davada, Dördüncü Duruşma Başladı (4)

Tahliye İSTEDİ, SALON İSYAN ETTİ Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı Akhisar'da görülen davanın dördüncü duruşmasında, tutuklu Maden Mühendisi Hilmi Kazık, ifade verdi.

17.04.2015 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tahliye İSTEDİ, SALON İSYAN ETTİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı Akhisar'da görülen davanın dördüncü duruşmasında, tutuklu Maden Mühendisi Hilmi Kazık, ifade verdi. Aranın ardından öğleden sonra başlayan duruşmada ifade veren Kazık, görev ve sorumlu olduğu alanlar hakkında bilgi verdi. 9 kişilik bir ekip arasında işbölümü yaptığını, 8 saatlik vardiyasını yeraltında geçirdiğini anlatan Kazık, "Her bölgede gaz ölçümleri yaparım. Ayrıca sabit sensör cihazlarına da bakarız. Bir önceki vardiyada sıkıntılı olan bölgeler bizlere bildirilir, bizler de oralarda daha duyarlı oluruz" dedi.

Mahkeme başkanının içerideki gaz oranının 50 PPM'in üzerine çıktığı durumlarda ne yaptıklarına yönelik soru üzerine Hilmi Kazık, "İllaki 50 PPM önemli değil, 30-40 PPM'e dahi çıksa bizler hemen araştırma yaparız. Kaynağını bulmaya çalışırız. Yükselmenin, dinamitten mi yoksa yangından mı olduğunu tespit ederiz. Bu yükseklikleri deftere kaydetmediğimiz olmadı. Ocak içerisine kül verme işlemi, yangın çıkmaması içindir. Yangın çıktıktan sonra yapacak bir şey yok çünkü. Planlı bir şekilde devamlı kül verilmiştir. Ocak içerisinde de yangın dendiği zaman öyle alev alev olmaz. Duman çıkar. Yangın dediğimiz ısınmadır. Açık alev çok nadir çıkar. Ben bana verilen görev yeriyle ilgili risk analizi yaparım. Ben de emniyetle alakalı olarak riskleri Mehmet Efe ile Mehmet Ali Günay Çelik'e bildiririm" dedi.

Kendisinin sabit sensör verilerini göremeyeceğini, sadece elle ölçüm yaptığını söyleyen Hilmi Kazık, "Sensör değerlerine bakıldığı zaman yangın emaresi görünmediği ortaya çıkar. Yangını sensör değerlerinden değil, o bölgede görevli olan kişelerden anlarız. Onlar görür yangın çıkıp çıkmadığını. Bilirkişinin raporları yanlış. Sabit cihazlar 7/24 kayıt yapar. Biz belli noktalarda ölçüm yaparız. Onun için farklılıklar olabilir. Dinamit patlatıldığı zaman 5 dakika ile 25 dakika arasında eski seviyeye iner. Ancak bazen peşpeşe dinamit patlatıldığı zamana yüksek olabilir. Grafikleri anlamak için fazla bilgiye sahip olmaya gerek yok. Oradaki değerler bunun dinamit patlamasından olduğunu anlar. Değerler çok yükseldiği an dinamit patlatmalarını da durdururuz. Ayrıca bu sensörler her yerde vardı. Başka nerede olabilir ki? Bir seferinde sensörün çalışmadığını gördüm hemen ilgili birime haber verdim. Bunun tutanağı da var" dedi.

İfadesinin ardından eşi ve çocuğu içini tahliyesini isteyen Hilmi Kazık'a salondaki işçi yakınlarından büyük tepki geldi. İşçi yakınları, "Biz ne olacağız? Sen de benim oğlumu getir o zaman" dedi.

TUTUKSUZ SANIKLARA GEÇİLDİ

Hilmi Kazık'ın ifadesinin bitmesinin ardından tutuklu sanıkların ifade işlemleri de tamamlanmış oldu. Daha sonra tutuksuz sanıklardan vardiya amiri Yalçın Erdoğan ifade verdi. Görevli olduğu panolarda gaz ölçümleri yaptığını söyleyen Erdoğan, "Elimizdeki cihazlar ısı da ölçer ama biz o değerleri göremeyiz. Ben ayrıca bulunduğum bölgede havalandırmayla ilgili fanlara da bakarım. Eğer fanlar çalışmıyorsa değiştirilmesini sağlarım. Benim bu ölçümlerden başka görev ve yetkim yoktur. Eğer benim bulunduğum panoda gaz yükselmesi varsa bana sorarlardı, ben de bununu dinamitten mi yoksa yangından mı olduğunu tespit ederdim. Dinamit patlatıldığı zaman bunun bir defteri var. Oraya kayıt yapılır, ancak saat kaydı yapılmaz. Sarfedilen dinamit, kimin patlattığı, kaç kapsül kullanıldığı yazılıdır" dedi.

Kendisine emniyet görevinin verildiğini, tecrübeli kişilerin yanında pratikte eğitim aldığını anlatan Yalçın Erdoğan, "Risk gördüğüm zaman hemen işlem yaparım. Çünkü orada ben de çalışıyorum. Öyle biri risk olsa ben kendim madene inmem. Arkadaşlarımın da girmemesini sağlarım. Zaten o maden firmasında da çalışmam" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği 45 Sanıklı Davada, Dördüncü Duruşma Başladı (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement