Soma'da İşbaşı Yok - Son Dakika
Güncel

Soma'da İşbaşı Yok

Soma\'da İşbaşı Yok

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü faciadan 13 gün sonra yapılan işbaşı çağrısına işçiler uymadı.

26.05.2014 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü faciadan 13 gün sonra yapılan işbaşı çağrısına işçiler uymadı. Facianın yaşandığı ocağı işleten Soma Holding'e bağlı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ve Ata Bacası maden ocaklarına hiçbir işçi gitmedi.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre ocaklara sadece teknik ekip gitti. Bu ekip havalandırma ve diğer teknik kontrolleri yapıyor.

İşçiler madene girmeden önce teknik incelemelerin tamamlanmasını istiyor.

Çağrı 'dayıbaşlardan'

İşçilere işbaşı yapılacağı çağrısı, madende yürütüldüğü ileri sürülen karmaşık taşeron sisteminin kilit konumundaki 'dayıbaşlardan' gelmişti.

Madende çalışacak işçileri belirleyen ve bunun üzerinden yüzde alan "dayıbaşlar" işçilere "Pazar günü işbaşı yapılacaktır" diye kısa mesaj atmıştı. [Fotoğraf: DHA]

İşbaşı yapmayı reddeden işçiler adliye binası önünde toplandı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de işçilere destek verdi. Özel işçilerin daha önce de işe çağrıldığını iddia etmişti.

Maden-İş Sendikası'ının Soma Başkanı Tamer Küçükgenay da  "İşçilerimiz işbaşı çağrısına uymadılar. Buna işçilerin sağlığı adına izin veremezdik. Bugün (pazartesi) Ankara'dan Enerji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan iş müfettişlerinin gelmesini bekliyoruz. Bu müfettişlerin, iş sağlığı yönünden yapacakları incelemeler sonrasında da, işçilerin madene girip girmeyeceğine karar verilecek. Bizim temsilcilerimiz, şu anda bu maden ocaklarında, bekliyorlar" dedi.

Adli soruşturma

Soma'daki madende 13 Mayıs'ta meydana gelen facianın ardından sadece yangının çıktığı ocakta değil, Soma Holding'e ait Işıklar ve Ata Bacısı ocaklarında da işçiler işbaşı yapmamıştı.

Madenden yaralı olarak kurtulan işçilerin savcıya "tanık" ve "mağdur" sıfatıyla ifade işlemleri pazartesi günü de devam edecek.

Adli soruşturma kapsamında şu ana kadar 8 kişi tutuklandı.

Bunların arasında firmanın yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik de var.

Kaynak: Doğan Haber Ajansı

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Soma'da İşbaşı Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement