Soma'da 'Yok' Denilen Taşeronlar - Son Dakika
Güncel

Soma'da 'Yok' Denilen Taşeronlar

Soma\'da \'Yok\' Denilen Taşeronlar

Geçen hafta salı günü facia yaşanan Soma'daki kömür madeninde, madeni işleten Soma Holding'in "yok" dediği taşeron sistemiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.

21.05.2014 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen hafta salı günü facia yaşanan Soma'daki kömür madeninde, madeni işleten Soma Holding'in "yok" dediği taşeron sistemiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.

Doğan Haber Ajansı (DHA)nın haberine göre madende, resmiyette olmasa da kendi taşeron gruplarını belirleyen kişiler "ekip başı" veya "dayıbaşı" olarak adlandırılıyor.

Bu kişiler 20-25 kişilik kalifiye elemanlar için madenin yöneticileriyle görüşüyor, pazarlık yaparak ücret belirliyor.

Ekip başları ekibindeki kişileri şirketin resmi kayıtlarında çalışan olarak gösteriyor. Bu şekilde kendileri sorumluluk almıyor.

Taşeron olarak çalışan bu grupların "Mis", "Nilüfer bey", "Gema", "Doğanay", "Atmış" ve "Şengül" gibi isimleri var.

Taşeron çalışanlar şirketten bin ila iki bin lira arasında ücret alıyor. Ekip başlarının ücretleri ise 10 bin liraya yaklaşıyor.

İşçiler yarıştırılmış

DHA deneyimli maden işçilerinin söylediklerine dayandırdığı haberinde, Soma'da çalışan işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı.

Habere göre vardiya amirleri işçileri "bonus" olarak adlandırılan ödüllerini alabilmek için çalışmaya zorluyordu. Ek ödemeleri işçiler de alıyordu. Bu sistem günlük kömür üretimini de artırıyordu.

Ajansa göre 08.00- 16.00 saatlerindeki vardiya "Gündüz", 16.00- 24.00 saatlerindeki vardiya "Paşa", gece 24.00- 08.00 saatleri arasındaki vardiya ise "Serseri vardiyası" olarak adlandırılıyor.

Kaynak: Doğan Haber Ajansı

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Soma'da 'Yok' Denilen Taşeronlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement