Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam ile 5 madencinin ailesini ziyaret etti Aynı heyette bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, İmbat Madencilik’e ait kömür ocağında işçilere seslendi Yıldız: “Eğer ocak kapatmayı gerektirecek bir unsur varsa hangi maden.

11.06.2014 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren bazı madencilerin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Aynı heyette bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bir maden ocağını ziyaretinde, ocak kapatmayı gerektirecek bir unsur varsa müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, Enerji Bakanı Yıldız'ın eşi Semra Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in eşi Beyhan Çelik'in de aralarında bulunduğu heyet, faciada yaşamını yitiren Muzaffer Eren, Sefer Hazar, Davut Köse, Şaban İlçi ile Hüseyin Avkaş ve oğlu Ferhat Avkaş'ın ailelerini ziyaret etti.

Emine Erdoğan, Avkaş ailesine taziye ziyaretinde üzüntüsünü dile getirdi. Kazada ölen babası ve kardeşinin ismini yeni doğan çocuğuna veren maden işçisi Fatih Avkaş ile de görüşen Erdoğan, Hüseyin Ferhat Avkaş isimli bebeği sevdi.

Ziyaretler basına kapalı olarak gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise merhum madenci Sefer Hazar'ın ailesini ziyaretinin ardından heyetten ayrılarak kazanın yaşandığı ocağın yakınındaki İmbat Madencilik A.Ş'ye ait kömür ocağına geçti.

Burada kısa bir brifing alan Yıldız, maden işçilerine seslendi.

Kaza sırasında İmbat ocağındaki madencilerin komşu madene yardıma koştuğunu, madencilerin bir aile olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Yıldız, "Kimimizin arkadaşı, kimimizin akrabası, yakınları vefat etti. Çok derin bir üzüntü ve çok büyük bir hüzün vardı. Bunu hep beraber yaşadık. Allah sizlere bu denli acı, sıkıntı vermesin, kazadan beladan muhafaza etsin" dedi.

Türkiye madencilik tarihinde görülmemiş boyutta bir kazanın yaşandığını, kazayla ilgili kamu, özel sektör ya da işçilerden kaynaklanan kusurlar olabileceğini, bunların üzerine gidilmesi gerektiğini, burada herkesin üzerine görevler düştüğünü anlatan Bakan Yıldız şöyle devam etti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişleri teftişlerini sürdürüyor. Eğer ocak kapatmayı gerektirecek bir unsur varsa ister Türkiye Kömürleri İşletmeleri, ister İmbat ister Soma A.Ş'nin hangisi olursa olsun buna müsamaha göstermeyeceğimizi bir kez daha burada vurgulamak istiyorum. Soma'nın ekonomisini tabii ki madencilik oluşturuyor Ama açıkça şunu paylaşıyorum, hiçbir değer sizlerin sağlığından sizlerin iş güvenliğinden daha önemli değil. Bakın diğer işçi kardeşlerimizle de paylaşırsınız, Atabacası'nda, Eynez'de 6 milyon ton kömür var şu anda. Açıkça söyleyeyim hiçbirisi umrumuzda değil. Eğer biz orada iş güvenliği şartlarının sağlanmadığına kanaat getirirsek feshe kadar gideriz. Tek düşüncemiz burada işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili konulardır.

Yer altında şu kadar kömür kalmış, bu kadar milyon lira değeri varmış bunların her birisi üçüncü beşinci planda olan konular."

Bakan Taner Yıldız, son üç yılda çalışma şartlarına uymadığı gerekçesiyle 130 kömür ocağını kapattıklarına dikkati çekerek, teftişlerin devam ettiğini açıkladı.

Yıldız, ramazan ayının ilk iftarını da Soma'da bir madende açacağını sözlerine ekledi.

Konuşma sonrası bir işçinin soru sormak istemesi üzerine Taner Yıldız, Hakan Karasoy isimli işçiyi kürsünün bulunduğu bölüme çağırdı. Madencilerin, emeklilik gün sayısının 3 bin 600 gün ve süresinin 15 yıla düşürülmesini istediklerini ifade etmesi üzerine Yıldız, madencilik sektöründeki çalışma süreleri, haklar ve maaş düzenlemeleriyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe alt komisyonunda devam eden çalışmanın Meclis Genel Kurulu'na geleceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Soma'ya gelerek bu çalışmaları anlatacağını ifade eden Bakan Yıldız, "Ben bir kısım ayrıntılarını biliyorum ama Çalışma Bakanımızın üzerinde çalıştığı bir konu. Bununla alakalı düzenlemeleri onun ağzından hep birlikte dinleyeceğiz" dedi.

Madenden çıkışında Yıldız ile görüşen bir işçi ise bel fıtığı hastalığının madencilerde sık görüldüğünü, bunun bir meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istedi.

Programlarını tamamlayan heyet, Akhisar Hava Meydan Komutanlığı'na ait havaalanından Ankara'ya hareket etti. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement