Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası

Soma\'daki Maden Faciası

Manisa Barosu Başkanı Balkız: "İş Mahkemeleri Kanunu'na göre davaların 3 ay içinde bitirilmesi öngörülüyor.

18.06.2014 19:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, İş Mahkemeleri Kanunu'nun davaların 3 ay içinde bitirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, Soma'daki maden faciası ilgili 3 ay içinde duruşma dahi yapılamayacağını savundu.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret eden ve Soma'daki maden faciasıyla ilgili çalışmalarını içeren raporu sunan Balkız, faciada mağdur olan tüm ailelere, maddi ve manevi tazminat davası açmaya yönelik hizmet verdiklerini söyledi.

Maden faciasında yakınını kaybeden ailelerin dava açmak için adli yardım kapsamında ücretsiz avukatlık hizmetinden yararlanmak için barolarına müracaat ettiğini ve geçen sürede 137 ailenin haklarının korunması için görevlendirme yaptıklarını anlatan Balkız, konuyla ilgili bugüne kadar Soma mahkemelerinde 26 tazminat davası açıldığını kaydetti.

Balkız, hak sahiplerinin bir an önce haklarına ulaşması için HSYK'dan talep ettikleri bağımsız iş mahkemesinin Soma'da kuruluş izninin çıktığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Bu mahkemede görev yapacak 2 iş mahkemesi hakimi görevlendirildi. Ancak yargının yapısından kaynaklanan sorunları hala yaşıyoruz. Bu gelecek hakimlerden birisi Yargıtay'da, birisi Cihanbeyli'de halen görevli. Cumhurbaşkanı seçiminden dolayı hakimlerimizin intikali seçim sonrasına kalmış olacak ki bu da hak sahipleri adına ciddi bir sıkıntı. Çünkü İş Mahkemeleri Kanunu'na göre davaların 3 ay içinde bitirilmesi öngörülüyor. Oysa ki 3 ay içinde duruşma dahi yapamayacağız. Bu sıkıntıları da aşmaya çalışıyoruz. HSKY ile yine görüşmelerimiz olacak."

Davanın 52 klasörden oluştuğunu belirten Balkız, belgeler, raporlar ile tanık, şahit ve müşteki ifadelerine sadece bu işle görevlendirilecek savcı tarafından incelenmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise baronun üstlendiği görevin önemine değinerek, faciada hayatını kaybedenlerin yakınlarının mağduriyetlerinin önemli ölçüde giderildiğini söyledi.

Madende inceleme yapılması için yangının sönmesinin beklendiğini anımsatan Bektaş, "Tahmin ediyorum yakın zamanda maden girişindeki duvarlar indirilecek, birkaç gün havalandırılmadan sonra içeri girilecek. Yangının çıktığı yere, uzmanlar tarafından gidilip bakılacak" dedi.

Bektaş, "Marmara Depremi, Türkiye inşaat sektöründe bir dönüm noktası oldu. Bugün baktığımız zaman neredeyse 'iyi ki bu deprem olmuş, yoksa biz bu binaları sağlam yapmayı öğrenemeyecektik' deme noktasına gelmişsek, inşallah Soma maden kazası da Türk madencilik sektöründe bir milat olur" ifadelerini kullandı. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement