Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası

Soma'daki maden faciasıyla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine yeniden hazırlanıp gönderilen iddianamede, tutuklu 8 şüphelinin, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebi, yenilendi.

26.02.2015 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE UMURBİLİR - Soma'daki maden faciasıyla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine yeniden hazırlanıp gönderilen iddianamede, tutuklu 8 şüphelinin, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebi, yenilendi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Ceza Muhakemesi Kanununun iddianamenin düzenlenmesiyle ilgili 170 ve devamındaki maddelere aykırı ve eksik unsurlar içerdiği" gerekçesiyle iade edilen iddianame, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığında görevli Mehmet Fatih Kırbaş, Murat Saygı ve Sertaç Ekici tarafından yeniden hazırlanıp, mahkemeye gönderildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, belirtilen eksikliklerin de yer almasıyla iddianamenin sayfa sayısı, 100'den 231'e, tanık sayısı 425'den 436'ya, müşteki sayısı 214'ten 487'ye çıktı.

Tutuklu şüpheliler Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın "olası kastla öldürme" suçundan, TCK'nın ilgili maddeleri gereğince 301 kez 20 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebi tekrar yenilendi.

Olay sırasında maden ocağında bulunan ve dumandan etkilenen "mağdur-müşteki" olarak tanımlanan kişi sayısının 161'den 162'ye çıkması üzerine ise tutuklu şüphelilerin, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Tutuksuz 37 şüphelinin ise "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Bu tutuksuz şüphelilerden 25'inin cezalarının, "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle TCK'nın ilgili maddesi gereğince üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuldu. Böylece reddedilen iddianameye göre, "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle cezası artırılması istenen tutuksuz şüpheli sayısı, 8'den 25'e çıktı.

-Olay

Manisa'nın Soma ilçesinde Eynez Karanlıkdere mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde 13 Mayıs 2014'te çıkan yangında, 301 kişi hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından başlatılan adli soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde 36 şüpheli gözaltına alınmış, bunlardan Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirkette yönetici ve madenci olarak çalışan 8 kişi tutuklanmıştı. Maden mühendisi Yalçın Erdoğan'ın, bir üst mahkemeye yaptığı itiraz sonucunda tahliye edilmesiyle tutuklu şüpheli sayısı 8'e düşmüştü.

Faciayla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianameye çevrilerek Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

İddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince 25 Kasım 2014'te kabul edilmemiş, Manisa Barosunun o dönemki başkanı Zeynel Balkız, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin 4 temel gerekçeyle (suçtan mağdur olanların tamamının ifadelerinin alınmaması, suçun şahsiliği prensibinin ihlali, sanıklara yaralılardan dolayı atfedilen suçun tam örtüşmemesi, delillerin tam toplanmaması) reddedildiğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement