Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası

Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci anıldı.

10.05.2015 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci anıldı.

Soma Holding'in Yeni Çeltek Merzifon Linyit İşletmesi önünde toplanan Çevre Platformu üyeleri adına açıklama yapan Eylem Oktay, Türkiye'nin iş kazalarında ve ölümlerinde dünyada üçüncü sırada olduğunu söyledi. Oktay, "İş güvenliği ve işçi sağlığını yok sayan zihniyet, sermaye sahiplerinin para hırsı, özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve güvenlikle ilgili gerekli önlemlerin alınmaması bugüne kadar pek çok çalışanın hayatına mal olmuştur" dedi.

Oktay facianın kaza değil "katliam" olduğunu ifade ederek, sorumlular cezalandırılıncaya kadar davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

Oktay, Soma Holding'in adli ve idari soruşturmaları sürerken, Amasya Merzifon Yeni Çeltek Linyit İşletmesinin çalıştırmasına izin verilmesinin, bölgede termik santral kurmasına zemin hazırlanmasının, şirketi ödüllendirmek anlamına geldiğini savundu.

Oktay, kurulması planlanan termik santralin yılda 1 milyon 250 bin ton kömür kullanacağını, yakılan kömürün çevreye salacağı kül ve zehirli gazların bölgedeki tarım ile hayvancılığı bitireceğini, canlıların olumsuz etkileneceğini ve yeraltı sularının zarar göreceğini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından platform üyeleri, yaşamını yitiren madenciler için dua okudu ve Soma Holding Gürmin A.Ş. Merzifon Yeni Çeltek Linyit İşletmesi önüne siyah çelenk bıraktı.

Ellerindeki "Zehir solumak istemiyoruz", "Termik santrale hayır" ve "Termiğe inat yaşasın hayat" yazılı dövizlerle sloganlar atan platform üyeleri, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement