Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Güncel

Soma'daki Maden Faciası

Bem Bir Sen Genel Başkanı Turbay: "Yüzlerce işçiye ulaşmak için her saniyenin önemli olduğu böyle bir günde buna güç ve destek vermek yerine televizyon ekranlarına çıkarak ya da sosyal medya üzerinden siyasi ve magazinsel pirim yapma çalışmalarını son derece çirkin buluyor ve kınıyoruz" Şeker İş Genel.

14.05.2014 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Soma'daki maden kazasının yaşandığı andan itibaren ekranlara çıkarak siyasi rant elde etmeye çalışanları kınadı.

Turbay, Soma'da meydana gelen maden kazası dolayısıyla yayımladığı başsağlığı mesajında, şehit olan madenciler için rahmet, ailelerine sabır, metanet ve başsağlığı diledi.

Bem-Bir-Sen'e üye itfaiyecilerin ve arama kurtarma ekiplerinde görevlileri üyelerinin çeşitli illerden Soma'ya ulaşarak çalışmalara katıldığını bildiren Turbay, "Soma'daki maden kazası, sonuçları itibariyle gerçekten büyük bir faciadır. Yüzlerce işçiye ulaşmak için her saniyenin önemli olduğu böyle bir günde buna güç ve destek vermek yerine televizyon ekranlarına çıkarak ya da sosyal medya üzerinden siyasi ve magazinsel pirim yapma çalışmalarını son derece çirkin buluyor ve kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Turbay, kazada varsa ihmal ve kazanın nedenleri zaten ciddi şekilde araştırılacağını ancak önceliğin arama ve kurtarma çalışmalarında olduğunu belirterek, bu süreçte herkesi ağzından çıkan sözlere dikkat etmeye çağırdı.

-Şeker-İş

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, başta özelleştirme, taşeronlaştırma gibi yanlış uygulamalar ve kamusal denetimlerin yeterince yapılmamasının, iş kazalarındaki artışın en önemli nedenleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini kaydeden Gök, "Yaklaşık 15 bin maden çalışanın bulunduğu Soma'da ve tüm maden ocaklarında kazaları azaltmak için denetim etkin kılınmalı, yaptırımlar caydırıcı hale getirilmelidir. Maden ocaklarında özellikle taşeron sistem kaldırılmalı, Uluslararası Çalışma Örgütünün madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesi uygulamaya konmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Gök, facianın gerçek nedenin bir an önce araştırılarak sorumluların cezalandırılmasını temenni ederek, kazada hayatını kaybeden işçilere rahmet ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

-Tes-İş

Tes-İş Yönetim Kurulunca Soma'daki maden kazası dolayısıyla yapılan açıklamada, yaşanan facianın özelleştirme ve taşeronlaşmanın verdiği zararın en önemli göstergelerinden sayılması gerektiğini ve yöneticilerle işverenlerin kazadan ders çıkarması gerektiği belirtildi.

İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü Türkiye'nin artık bu kazalarda kaybettiklerinin ardından ağlamak istemediği vurgulanarak, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin harfiyen uygulanmasının önemine işaret edildi.

-Türkiye Haber-İş

Türkiye Haber-İş Sendikasından yapılan açıklamada, kazanın gerekli tedbirlerin alınmadığını bir kez daha gözler önüne serdiği ifade edildi.

Her gün binlerce maden işçisinin akşam eve dönüp dönemeyeceklerini bilmeden işe gittiği belirtilen açıklamada, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz ve örgütsüz olarak çalıştığı ve bunun da can kayıplarını içeren kazalara neden olduğu kaydedildi.

-Tez-Koop-İş

Tez-Koop-İş Sendikası Genel  Yönetim Kurulu, Soma'daki maden kazasına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Soma'da trafo patlaması nedeniyle açıklanmaya çalışılan iş cinayetinin yalnızca bir patlamayla ortaya çıktığını söylemek imkansızdır" görüşüne yer verildi.

Açıklamada, iş cinayetinin nedenlerine ve sorumlularına ilişkin soruşturmanın kurtarma çalışmaları sürdüğü aşamada da yürütmesi, olaya ilişkin delillerin korunması ve ola neden olanların en ağır biçimde cezalandırılması gerektiği savunuldu.

Hayatını kaybedenler için rahmet ve ailelere ve Türkiye Maden-İş Sendikasına başsağlığı, yaralılara da acil şifa temennisinde bulunulan açıklamada, "Soma'da yaşanan cinayet insanı ve çalışanı değil, üretimi, verimliliği ve karı önceleyen, işçileri aşırı çalışmaya zorlayan taşeronlaştırma ve güvencesizleştirme politikalarının olağan bir sonucudur" ifadeleri kullanıldı.

-Öz Orman-İş Sendikası

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, maden kazası dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşanan iş kazalarının yüzde 97'sinin 'önlenebilir nitelikte' olduğuna dikkati çekerek, kazaları önleyici tedbirlerin daha bir ciddiyetle alınması gerektiğini belirtti.

"İş sağlığı ve güvenliği için alınması gereken tedbirleri, 'ilave maliyet' olarak gören anlayışı artık terk etmeliyiz" görüşünü bildiren Aslan, işletme sahiplerinden ve devletin ilgili denetim birimlerinden, canımızı yakan bu gibi kazaları önleyecek tedbirlerin ciddiyetle ve yeterince alınmasını talep etti.

Aslan, kazada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralı işçilere acil şifa dileyerek, bir daha böyle bir acının yaşanmaması temennisinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement