Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, iddianamenin savcılık değerlendirmesinin yer aldığı kısmı okundu.

16.04.2015 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, iddianamenin savcılık değerlendirmesinin yer aldığı kısmı okundu.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, savcılıkça hazırlanan iddianamenin okunmasına devam ediliyor.

Dosya kapsamında alınan şüpheli, mağdur müştekiler, tanık beyanları, TÜBİTAK raporları, ölü muayene ve otopsi işlemleri, mağdur müştekilerin doktor raporları, keşif işlemleri ve bilirkişi raporları ile toplanan deliller doğrultusunda savcılık değerlendirmesinde, maden ocagˆındaki eksiklikler aktarıldı.

Olay o¨ncesinde sıcaklık degˆerlerinin c¸ok yu¨kseldigˆine dikkati çekilen değerlendirmede, ocak yangınıyla ile ilgili o¨nlemlerin is¸e yarayıp yaramadıgˆının sıcaklık artıs¸ıyla kontrol edilebilecegˆi belirtilerek, ocak sıcaklığının 7 Nisan'dan itibaren düzenli artış gösterdiği, 5 Mayıs'ta 30 derece olan ocak sıcaklığının, olay günü 13 Mayıs'ta 46 dereceye çıkmasına rağmen işçiler uyarsa da s¸irket yetkilileri tarafından bu hususun go¨zardı edildigˆi kaydedildi.

-"Karbonmonoksit miktarı, yasal sınırın çok üzerinde"

Karbonmonoksit miktarı 50 PPM'e ulas¸tıgˆında ko¨mu¨r u¨retimi yapılan yerde c¸alıs¸maların ivedi s¸ekilde durdurulması ve panoların kapatılması yasal zorunluluk olmasına karşın sensör verileri ve müşteki ifadelerinden, karbonmonoksit miktarı 130 PPM'e ulaştığı zamanlarda dahi üretime devam edildiği ileri sürüldü.

Oksijen miktarının ise yasal degˆerlerin altında o¨lc¸u¨ldu¨gˆu¨nün aktarıldığı değerlendirmede, bir kısım senso¨ru¨n olay ve o¨ncesinde anlamlı veriler vermedigˆinin, s¸u¨phelilerin bu hususta da cihazların gerekli bakım ve kontrollerini yapmadıkları iddia edildi.

Olay sırasında gaza maruz kalan is¸c¸ilerin, maskelerinin uzun su¨relerden beri herhangi bakım ya da kontrolu¨nu¨n yapılmadıgˆı, olay sırasında birc¸ok gaz maskesinin c¸alıs¸madıgˆı, ic¸lerinden ku¨flu¨ c¸ıkanların oldugˆu ifadelerinin, Çin kaynaklı tüm gaz maskelerinin, 16-20 yıl önce üretilmiş ve kullanım ömrünü tamamlamış olduğu kaydedilen TU¨BI·TAK raporuyla da uyum gösterdiği savunuldu.

Soma Ko¨mu¨rleri I·s¸letmesine ait 2013 ve 2014 yılları termin takip kayıtlarının incelenmesinde, aylar ve yıllar bazında programlanan u¨retimden 2-2,5 kat fazla u¨retim yapıldıgˆının anlas¸ıldıgˆı belirtilerek, 2013 ic¸in 1 milyon 500 bin ton üretim planlamasına karşın 3 milyon 566 bin 456 tonluk üretim gerçekleşmesinin, is¸letmede "U¨retim zorlaması" oldugˆunu go¨sterdigˆi ifade edildi.

Yıllar o¨nce kurulmus¸ alt yapının kullanıldığı, ocak ic¸indeki elektrik kablolarının hareketli bantlara c¸ok yakın mesafelerde bulunduğu, panolarındaki kablo eklerinin standart dıs¸ı bakırların sarılmasıyla yapıldıgˆı ve normal plastik bantlarla sarıldıgˆının tespit edildigˆi öne sürülerek, is¸letmenin elektrik sisteminin, maden ocagˆında c¸alıs¸tırılması ic¸in gu¨venli olmadığı aktarıldı.

-"Alt yapı eksikliği, tahliyeyi geciktirdi"

Olay sırasında haberles¸me cihazlarının çalışmaması ve merkezi alarm sisteminin kurulmaması dolayısıyla tahliyenin gecikerek olayın büyüdüğüne dikkati çekilen değerlendirmede, tahliye amac¸lı plan bulunmadığı, c¸alıs¸anların is¸ yerlerini terkedecekleri kısa ve alternatif yolların yapılmadığı, tahliyeye yo¨nelik gerekli uyarı sistemlerinin kurulmadığı kaydedildi.

Değerlendirmede, maden ocagˆında c¸alıs¸an is¸c¸ilerin gerc¸ek anlamda egˆitimleri yapılmadıgˆı halde yapılmıs¸ gibi belgelendirildiği, tekrarlama egˆitimlerinin yaptırılmadığı, iş güvenliği uzmanlarının yeterli bilgi ve deneyimi olmadığı, aynı zamanda farklı is¸lerde görevlendirildiği ileri sürüldü.

Eski u¨retim alanlarının kontrolu¨nu¨n yapılıp ko¨mu¨r yangınlarına kars¸ı gerekli o¨nlemlerin alınmadıgˆının vurgulandığı değerlendirmede, "çok tehlikeli is¸" sınıfı kapsamında kalan maden ocagˆında gerekli risk degˆerlendirmelerinin yapılmadığı, ölc¸u¨m anomalilerinin go¨zlenmeye bas¸ladıgˆı 2014 yılı bas¸ından itibaren defterlerin düzenli tutulmadığı, kayıtların rastgele tutuldugˆu, o¨lc¸u¨mlerin du¨zenli yapılıp kayıt altına alınmadığının tespit edildiği iddia edildi.

-Sanıklar hakkında istenilen cezalar

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement