Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası Davası

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada, idianamenin okunması tamamlandı.

16.04.2015 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada, idianamenin okunması tamamlandı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın üçüncü gün oturumunun öğleden önceki bölümüne iddanamenin olayın oluş şekline ilişkin savcılık değerlendirmesi, sanıkların sorumlulukları ve istenilen cezaların yer aldığı hukuki değerlendirme bölümünün okunmasıyla devam edildi.

-Tanık ifadeleri aileleri ağlattı

İddianamenin olayın oluş şekline ilişkin savcılık değerlendirmesinde yer verilen bazı tanık ifadelerinin okunması sırasında, salonda müştekilere ayrılan bölümden ağlama sesleri duyuldu.

İddianamede, madendeki çalışma koşullarına ve güvenlik tedbirlerini hiçe sayarak üretim baskısına işaret eden bazı tanık beyanlarında, şu ifadeler yer aldı:

"Maden işçisi Hüseyin Koç:  Son 1 aydır S3 klasik ayakta sıcaklık c¸ok as¸ırı idi. Devamlı da bu sıcaklıgˆın sebebini soruyorduk. Ko¨mu¨r ısınması, motorların sıcaklıgˆı, havanın da ısınmasına bagˆlıyorlardı. Biz de mecburen c¸alıs¸maya devam ediyorduk, I·smail Adalı, teknik mu¨du¨r ve mu¨du¨r yardımcısı olarak su¨rekli yer altını gezer. Sıcaklık arttıgˆını fark etmesine ragˆmen bilerek gerekli tedbiri almamıs¸tır. Amacı u¨retimi arttırmaktır.

Maden işçisi Aşkın Akgül: Maden ic¸erisinde o¨zellikle S Panosunda sıcaklık c¸oktu. Daha is¸e bas¸lamadan sırılsıklam terliyorduk. Bu durum o¨zellikle son 1-2 ayda meydana geldi. Emniyetc¸ilere so¨yledigˆimizde o¨lc¸u¨m yaptıklarını, oksijenin yeterli oldugˆunu so¨ylu¨yorlardı. Sıcak ko¨mu¨r c¸ıkıyordu. Bunu hatta emniyetc¸iler de go¨ru¨yordu. Fakat herhangi bir tedbir alınmıyordu. Havalandırma yok derecede azdı. Daha o¨nce I·mbat s¸irketinde c¸alıs¸mıs¸tım. I·mbatta havalandırma c¸ok iyiydi. Maden ic¸erisi bu kadar sıcak olmuyordu. Fakat c¸alıs¸tıgˆımız bu maden c¸ok sıcaktı. I·nsanın ic¸eri giresi bile gelmiyordu.

Maden işçisi Ahmet C¸etin: Oksijen oranı du¨s¸u¨ktu¨, emniyetc¸i her geldigˆinde elindeki cihaz su¨rekli o¨tu¨yordu, c¸ok sıcaktı, emniyetc¸i Mehmet Efe'ye 12 Mayıs 2014 tarihinde ilettigˆimde bana 'sorun yok, c¸alıs¸maya devam edin' dedi.

Maden işçisi Mehmet Bekil: Çalıs¸tıgˆım yer c¸ok sıcaktı. Hatta son zamanlarda daha da sıcak olmus¸tu. Gu¨nde 10 litre su ic¸iyordum. Yemek yiyemiyordum, yemek yemegˆe kalksam oturacak yer dahi yoktu, her yer ıslaktı, konvo¨r gec¸iyordu, oturacak yer yoktu.

Maden işçisi U¨mit C¸etin: Ana yolda normalde c¸ok sogˆuk ru¨zgarların esmesi gerekmektedir. U3 bo¨lgesine yaklas¸tıkc¸a u¨zerimizdeki mont ya da kapagˆı c¸ıkarmak zorunda kalıyorduk, hatta hic¸ c¸alıs¸madan u¨zerimizdeki es¸yalar sırılsıklam oluyordu, son 1,5 aydır bo¨yleydi. Ben eski c¸alıs¸an olmanın avantajı ile her amir ile rahatc¸a konus¸abiliyordum. Konus¸tugˆum amirler yeni bir fan kurulacagˆını so¨ylu¨yordu, amac¸ u¨retim oldugˆu ic¸in elektrik aksamındaki en ufak arızada gidermemiz konusunda c¸avus¸lar bile baskı yapıyordu."

-Ağlayarak salon dışına çıktı

Oturumda okunan bu tanık ifadeleri sırasında ağlayan madenci yakınlarından Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak, bir yakınının yardımıyla hıçkırıklar içinde salon dışına çıktı.

Salon dışında fenalık geçiren Çolak'a, hazır bekletilen 112 Acil Servis ekiplerince müdahale edildi.

Duruşmaya, iddianamenin okunmasının tamamlanmasıyla öğle arası verildi.

Duruşmanın üçüncü oturumunun öğleden sonraki bölümünde, davanın bir numaralı sanığı konumundaki Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'dan başlayarak sanıkların ifadeleri alınmasına geçilecek.

-Sanıklar hakkında istenilen cezalar

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement