Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın avukatı Murat Balcı, müvekkillerinin dosyadaki üzerilerine atılı kusurları işlemeleri halinde kendi can güvenliklerini de tehlikeye alacaklarını savunarak, "Yer altındaki kişi kendisiyle birlikte yüzlerce kişinin ölmesini göze alarak böyle bir şey yapabilir mi? Müvekkillerimin üzerine atılı suçlamaları kabul etmiyoruz" dedi.

22.04.2015 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın avukatı Murat Balcı, müvekkillerinin dosyadaki üzerilerine atılı kusurları işlemeleri halinde kendi can güvenliklerini de tehlikeye alacaklarını savunarak, "Yer altındaki kişi kendisiyle birlikte yüzlerce kişinin ölmesini göze alarak böyle bir şey yapabilir mi? Müvekkillerimin üzerine atılı suçlamaları kabul etmiyoruz" dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bugünkü oturumuna, sanık avukatlarının müvekkillerine ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi.

Tutuklu sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in avukatı Mehmet Avcı, savunmasında, dosyadaki tek tutuklu teknik elemanın müvekkili olduğunu belirterek, Çelik'in karar alma yetkisinin olmadığını, ayrıca iş güvenliği uzmanı olmamasına rağmen iddianamede kendisine iş güvenliğiyle ilgili suçlar atfedildiğini ileri sürdü.

Dosyadaki diğer iki tutuklu sanık vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın avukatı Murat Balcı ise müvekkillerinin kazada şehit olan arkadaşlarıyla aynı yer ve şartlarda çalıştığını belirterek, şu savunmayı yaptı:

"Müvekkillerim üzerilerine atılı suçlar dikkate alındığında, bu kusurları işleseler kendi can güvenliklerini de tehlikeye atmış olurlar. İddianame, yangının başladığı ve üretim yapma derdiyle yangının görmezden gelindiği senaryosu üzerine kurulu. Bu kazanın gerçek sebebi ortaya konulmadan sorumluların tespit edilmesi mümkün değildir. Yer altındaki kişi kendisiyle birlikte yüzlerce kişinin ölmesini göze alarak böyle bir şey yapabilir mi? Müvekkillerimin üzerine atılı suçlamaları kabul etmiyoruz."

Tutuksuz sanıklar Serkan Kocaman, Ergün Yılmaz ve Harun Güneş'in avukatı Aytaç Yüksel de "tüm mühendislerin el sensörleri bulunmasına karşın, bilirkişinin bu sensör değerlerini bilerek ya da bilmeyerek gözardı ettiğini" öne sürdü. Şirket kayıtlarında tüm mühendislerin nerelerde görevli oldukları ve ölçüm yaptıklarının belli olduğunu belirten Yüksel, gerekli araştırma yapılsaydı mühendislerin sorumluluk alanlarının ortaya çıkarılabileceğini ama bunun yapılmadığını iddia etti.

Sanıklar hakkında istenilen cezalar

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanığa ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement