Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın tutuklu sanıklarından Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, patron olarak vebal taşıdığını, madenci yakınlarının acısını taşıdığını ifade ederek, kaza öncesi raporlarda eksik varsa sorumluluğun incelemeyi yapan müfettişlere ait olduğunu söyledi.

18.08.2015 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın tutuklu sanıklarından Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, patron olarak vebal taşıdığını, madenci yakınlarının acısını taşıdığını ifade ederek, kaza öncesi raporlarda eksik varsa sorumluluğun incelemeyi yapan müfettişlere ait olduğunu söyledi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 11. oturumunda, Cumhuriyet Savcısı Burak Kocaoğlu, tutuklu sanıklardan Can Gürkan'a şirketlerinin maddi sıkıntı içinde olup olmadığı, malzeme temini konusunda sorun yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soru yöneltti.

Sanık Can Gürkan, şirketin herhangi bir maddi sıkıntısının bulunmadığını, ek bütçelerle büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, duruşma salonunda tepki gösteren izleyicilerin baskısı altında olduklarını, savunma hakkının kısıtlandığını ve mahkeme heyetinin bu konuda yeterli müdahalede bulunmadığını savundu.

"İncelemeyi eksik yapmışsa sorumluluk müfettişindir"

Cumhuriyet Savcısı Burak Kocaoğlu'nun sorularının ardından çapraz sorgulama kapsamında sanık avukatlarının organizasyon şeması, kurumdaki yöneticilerin görevleri hakkında yönelttiği sorulara sanık Can Gürkan, "6 bin kişinin çalıştığı bir işletmede hiyerarşik bir yapı olmadan çalışılamaz. Her kişi kendi ihtisas alanında yetiştirilir ve çalıştırılır" diye cevap verdi.

Sanık avukatlarından Mahmut Yılmaz'ın "müfettiş raporlarını ve raporlardaki eksikleri gördünüz mü?" şeklindeki sorusunu Can Gürkan, şöyle yanıtladı:

"Bu bir süreç, teftişler belli periyotlarla yapılır. Yönetim kurulu başkanı olarak benim bilgim olmuyor. Eksik olmayan raporlar neden bize gelsin ki? Olay yerine gitmemiş bir bilirkişi raporu var. Kurtarma personeli, meclis komisyonu, gitmek isteyen herkes gitmiş. Ben patron olarak vebal taşıyorum. Bu insanların acısını taşıyorum. Olayın ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. İncelemeyi eksik yapmışsa sorumluluk müfettişindir. Olayın ne olduğunu anlayabilirsek kimin sorumlu olduğunu anlayabiliriz. Metan yok, göçük yok. Herkesten çok bu olayın neden olduğunu düşünen, sebebini en çok anlamaya ihtiyaç duyan benim."

Müşteki avukatlarının soruları

Sanık avukatlarının ardından çapraz sorguda müşteki avukatı Serhan Özbek, Can Gürkan'a Prof. Dr. Bahtiyar Ünver'in ocağın önceki işleticisi Park Teknik'e buradaki risklerinin anlatıldığı ve uzun süre üretim yapılamayacağı yönündeki raporu okuyup okumadığı, risklerden haberdar olup olmadığını sordu.

Soma Kömürleri AŞ'ye böyle bir rapor verilmediğini ifade eden Gürkan, her maden işletmesinin riskleri bildiğini, buna göre hareket ettiğini, şirket bünyesinde 100 kişilik emniyet biriminin görev yaptığını, bu birimin sadece maaşlarının 400 bin lira olduğunu belirtti.

Her ifadeyi, her raporu tek tek okuduğunu anlatan Gürkan, Park Teknik'e ciddi para ödeyerek madeni devraldıklarını, madenle birlikte 700 işçinin de devrolduğunu ancak risklere ilişkin bir raporun kendilerine iletilmediğini söyledi.

Soma Kömürleri AŞ'nin riskler hakkında uyarılmadığını savunan Can Gürkan, "Bizi uyarmadıkları gibi basiretli işveren olsalar işçileri uyarırlardı" ifadelerini kullandı.

Park Holding'in işi geciktirdiğini ve önemli bir raporu da sunmadığını öne süren Gürkan, "Ocağın tam ortasında da tehlikeli bir alan bırakılmış" diye konuştu.

Çapraz sorgu sırasında zaman zaman sanık ve müşteki avukatları arasında yaşanan gerginliğe Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı müdahale etti.

"Böyle bir olay yaşandığında muhakeme yeteneği sekteye uğruyor"

Avukat Serhan Özbek'in, maden ocağındaki facianın hemen ardından kimlerle konuştuğunu sorması üzerine Can Gürkan, şunları anlattı:

"Uzun süre arkadaşlara ulaşamadım. Bir sendikacı arkadaş beni aradı. Bütün arkadaşlar müdahale etmeye çalıştığı için ulaşamadım. Ramazan beyin tavanda minik bir damar olduğuna ilişkin teorisi vardı. Bu bana mantıken pek olası gelmedi. Bir cevap arayışında fikrini beyan etti. İlk 4 gün herkesten bilgi almaya çalıştım. Olay yerinin kömürde değil, taş bacada olduğunu ve çok çabuk gerçekleştiğini öğrendim. Böyle bir olay yaşandığında muhakeme yeteneği sekteye uğruyor. Olay yeri bile sonradan anlaşıldı. İlk gün yapılan yorumlar çok afaki."

Prof. Dr. Bahtiyar Ünver'in raporu hakkındaki sorular üzerine  Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, raporların şimdi tartışılmaması gerektiğini, Ünver'i dinleyeceğini, gerekirse talimatla duruşmaya getirileceğini kaydetti.

Sanık Gürkan, işlevsel kadrolar oluşturduğunu, görevli mühendislerinin 25-30 yıldır yerin altında çalıştığını ifade ederek, "Ramazan Doğru 30 yıllık maden mühendisidir. Türkiye'deki işletmelerde mühendislerin 15-20 senelik geçmişi var. Geniş kadrolarımız vardır. İnisiyatif kadrolarda olur. 150 mühendis çalışıyor. Türkiye'de bu kadar mühendisin çalıştığı firma yok. Biz maden mühendisi yetiştiriyoruz. Teknikerlerimiz var. Bu kadar insan bu olayı değil öngörse, hissetse hiç yerin altına girer mi?"

Gürkan'ın ifadesi sırasında bazı madenci yakınları "katil" diyerek tepki gösterdi.

Gürkan'ın avukatı Çekin, duruşmayı izleyenlerden birinin "katilsin" diye bağırması üzerine, bağıran kişiden şikayetçi olduklarını kaydetti.

Oturuma öğle arası verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement