Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Güncel

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma\'daki Maden Faciası Davası

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili dava, tarafların bilirkişi raporuna ilişkin yazılı görüşlerinin hazırlanması için 12 Ekim'e ertelendi.

23.08.2016 22:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili dava, tarafların bilirkişi raporuna ilişkin yazılı görüşlerinin hazırlanması için 12 Ekim'e ertelendi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, müşteki avukatlarıyla tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları dinlendi.

Mağdur avukatlarından Denizer Şanlı, kısa bir süre önce ellerine geçen bilirkişi raporunu okuduklarını, raporda maden ocağında yaşananların altında bir değerlendirme yapıldığını savundu.

Raporda sanıkların ihmallerinin bir kısmının belirlenmemiş olduğunu öne süren Şanlı, bilirkişi raporunda bir çok eksikliğin göze çarptığını ve daha kapsamlı görüşlerini yazılı olarak sunacaklarını ifade etti.

Avukatlardan Selçuk Kozağaçlı ise bilirkişi raporunun bilimsel ve teknik açıdan uygun olduğunu aktararak, başka bir ek rapor talebinde bulunmayacaklarını söyledi.

Raporun tamamına katılmalarının eksikliklerinin olmadığı anlamına gelmemesi gerektiğini ifade eden Kozağaçlı, "S panolarıyla ilgili her cümle bizim için önemli. 265 kişinin katledildiği yerde gerekli revizeler yapılsaydı bunlar olmazdı. Bu kısımla ilgili zayıf atıflar var. Sayın mahkemenin elinde bununla ilgili başka raporlar var bunları da dikkate almasını istiyoruz." dedi.

Kozağaçlı, bilirkişi raporunda sorumlulukları bulunduğu belirtilen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Can Gürkan'ın savunması

Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın söz aldığı sırada salondaki maden işçisi yakınları tepki gösterdi.

Gürkan, bilirkişi raporunun 3 celsedir dinledikleri şeylerden oluştuğunu, bu durumu hayretle karşıladıklarını belirtti.

Maden ocağında bilirkişi raporunda belirtildiği gibi metan gazının bulunmadığını öne süren Gürkan, "Büyük bir güç maddi gerçeğe ulaşılmasını engellemeye çalışıyor. Ocağın kapatılmasını sağlamaya çalışıyor. Açık ve net bir şekilde bilirkişinin ortaya koyduğu oluş şekli mümkün değil." dedi.

Deney yapılmasını talep etti

Gürkan, Çin'de bir maden ocağında meydana gelen kazanın aydınlatılması için deney yapıldığını ifade ederek, Soma'da meydana gelen olayın nasıl olduğunun ortaya çıkarılması için yüzeyde ocağın aynı şartlarının oluşturulmasını talep etti.

Bu sayede yapılacak deneye TÜBİTAK, üniversiteler ve noterin katılmasını isteyen Gürkan, masrafların karşılanmasına yardımcı olacağını, metan gazının parladığı zaman tutuşturma özelliğinin olmadığını savundu.

Gürkan, tutukluluk durumunun kaldırılmasını ve bu sayede olayın aydınlatılmasına daha rahat yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Sanık avukatlarından Kadir Çetin, bilirkişi raporunun kendisinde bir hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti.

Savunmasında raporda yer alan eksikliklere değinen Çetin, "Bilirkişi heyetinin bant üzerinde araştırma yapmasını isterdik ama yapılmamış. Metanla bant yanar mı diye araştırılmalı, bir önceki raporun eksiklerini analizleri için 2 yıl uğraştık. Buradakiler de bize bırakılmış. Şimdi bir de bununla uğraşacağız." şeklinde konuştu.

Çetin, bilirkişi heyetinin mahkemeye gelerek açıklama yapmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıklardan 10'unun adli kontrol şartının kaldırılmasına, 6 kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine, diğer sanıkların durumlarının da devamına karar verdi.

Mahkeme, tarafların bilirkişi raporuna ilişkin yazılı görüşlerinin hazırlanması için 12 Ekim'e ertelendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kars'ta Silah Ticareti Operasyonu: 2 Silah Ele Geçirildi, 2 Şüpheli Gözaltına Alındı
    15:15 Kars'ta Silah Ticareti Operasyonu: 2 Silah Ele Geçirildi, 2 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Kars'ta yasa dışı silah ticaretini engellemek amacıyla düzenlenen operasyonda, biri tam otomatik uzun namlulu olmak üzere 2 silah ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, M.S.C. (35) ve M.M.Y. (30) isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada, yasa dışı üretim olan uzun namlulu tam otomatik silah ile av tüfeği, şarjör ve 45 fişek ele geçirildi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Bolu'da vatandaşlara 2 bin 500 fidan dağıtıldı
    15:13 Bolu'da vatandaşlara 2 bin 500 fidan dağıtıldı

    Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Haftası kapsamında Kent Meydanı'nda fidan dağıtımı gerçekleştirdi. Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve orman personeli, vatandaşlara 2 bin 500 fidan dağıttı. İl merkezi ve ilçelerde, Orman Haftası dolayısıyla toplam 20 bin fidan dağıtıldığı öğrenildi.

  • Adana'da Camilerde Siber Dolandırıcılık Uyarısı
    15:12 Adana'da Camilerde Siber Dolandırıcılık Uyarısı

    Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Adana İl Müftülüğü ile işbirliği yaparak camilerde 'siber dolandırıcılık' konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Adana İl Müftüsü Mehmet Taşçı, merkezi sistemle kentteki camilere gelen yaklaşık 383 bin kişiye vaaz vererek, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı uyarıda bulundu. Ayrıca Taşçı, sahte ilanlar ve telefon dolandırıcılığı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.


Advertisement