Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu - Feyzioğlu - - Son Dakika
Güncel

Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu - Feyzioğlu -

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun, "bilimsel verilere uygunluğunu ve birilerini kayırma niyetinin olup olmadığını" inceleyeceklerini bildirdi.

18.09.2014 20:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun, "bilimsel verilere uygunluğunu ve birilerini kayırma niyetinin olup olmadığını" inceleyeceklerini bildirdi.

Feyzioğlu, Soma Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen maden faciasıyla ilgili hukuki sürecin ele alındığı toplantıda, ölen madencilerin yakınlarıyla "kader diye birilerinin geçiştirmek istediği bu katliamdan sonra" tanıştıklarını söyledi.

Olayın hemen ardından hizmet için TBB çatısı altında üst kurul oluşturduklarını hatırlatan Feyzioğlu, "Birbirine benzer dilekçeler verip tek vücut halinde hareket edilirse başarılı oluruz diye düşünmüştük. Başarı, sadece sizin acınızı bir nebze azaltmak değil, bir daha böyle katliamların yaşanmaması için etkili yaptırım uygulatabilmekteydi. Şu anda 183 adli yardım görevlendirmesi yapmışız, bu da davaların çoğunluğu demektir" diye konuştu.

Feyzioğlu, davalar başladığında da Soma'ya geleceklerine değinerek, TBB olarak topladıkları yaklaşık 1 milyon 250 bin liranın, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Soma Umut Fonu aracılığıyla 30 öğrenciye burs verileceğini kaydetti.

TBB İnsan Hakları Merkezinin, "Soma Maden Faciası" raporu hazırladığını belirten Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Böyle facianın tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınması, umarım sağlanır. Hayatın gerçekliğine uygun olmayan tedbirlerle, binlerce madencinin işsiz kalmasına sebebiyet verilir. Madenci ailelerinin de aç kalmamasını sağlayacak, sadece (tedbir aldım) demek için değil, madenci ailelerinin refahı ve güvenliğini sağlayacak adımların atılması gerekir."

Konuşmasının ardından Feyzioğlu, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına verdiği destekten ötürü Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız'a onur ödülü verdi.

Maden faciasında yaşamını yitirenlerin yakınları da ailelere hukuki yardımdaki desteklerinden dolayı TBB Başkanı Feyzioğlu ile Manisa Baro Başkanı Balkız'a plaket sundu.

-Bilirkişi raporuna ilişkin iddialar

Madenci ailelerinin sorunlarını dinledikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, "olayla ilgili bilirkişi raporunun bilinenin aksine teslim edildiği ancak siyasi amaç için gizlendiği" iddialarıyla ilgili, şunları söyledi:

"Bilirkişi raporunun çıkmasını bekliyoruz ama görünen köy, kılavuz istemez. Bu, kaza değil, katliamdır. Katliamın arkasındaki sebepleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bizim elimizde de o raporun dayandığı veriler var. Biz de kendi raporumuzu hazırlayacağız. Bilirkişi raporu bizim için bir veridir ama bilimsel verilere aykırı hazırlandıysa Türkiye Barolar Birliği bunu ortaya çıkarır. Bu konuda rahat olunuz. Umarım bilirkişi raporunda hiçbir oynama ve değişiklik olmaz, ben buna ihtimal dahi vermek istemiyorum çünkü bu, suçtur. Bir suçu, başka suçla gizlemeyi kabul etmeyiz. Bilirkişi raporunu didik didik, satır satır inceleyip, doğru mudur yanlış mıdır, bilimsel verilere uygun hazırlanmış mıdır yoksa birilerini kayırma niyeti var mıdır, bunu tespit edeceğiz. Bizim kimseden çekinecek, korkacak halimiz yoktur. Kimse de TBB ve Manisa Barosuna baskı uygulamayı aklının ucundan bile geçiremez."

Feyzioğlu, ailelere söz verilmesine rağmen "şehit yakını" statüsü verilmediğini dile getirerek, bu konuda yeni kanun çıkarılıp sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ceza davasının, Soma'da ağır ceza mahkemesi bulunmaması nedeniyle Akhisar'da görüleceğini hatırlatan Feyzioğlu, "Tahminen 1-1,5 ay içinde iddianamenin hazırlanması gerekir" dedi.

Feyzioğlu, kişi başına 400-600 bin liralık tazminat davaları açıldığını hatırlatarak, bunun toplamda bir olayla ilgili, Türkiye'de açılmış en büyük tazminat davalarından biri olduğunu kaydetti.

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız da olayla ilgili 183'ü adli yardım görevlendirmesi olmak üzere, toplam 240 dava açıldığını bildirdi.

Bu arada Feyzioğlu'nun, toplantıya girişi sırasında asansörde bir süre mahsur kaldığı öğrenildi.

Soma\'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu - Feyzioğlu -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu - Feyzioğlu - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement