Soma'daki Maden İşçilerinin İş Bırakma Eylemi - Son Dakika
Güncel

Soma'daki Maden İşçilerinin İş Bırakma Eylemi

Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan ancak bu sabah "işçi ücretleri arasında adaletsizlik ve maaş farkı ödenmediği" gerekçesiyle işbaşı yapmayan işçilerin, eyleme son verdikleri bildirildi Soma Kaymakamı Bahattin Atçı : "İşçilerin maaşları birkaç aydır Çalışma Bakanlığı tarafından firmadan tahsil edilmek üzere ödeniyordu.

23.10.2014 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan ancak bu sabah "işçi ücretleri arasında adaletsizlik ve maaş farkı ödenmediği" gerekçesiyle işbaşı yapmayan işçilerin eyleme son verdikleri bildirildi.

Ocak girişinde toplanarak yetkililerin açıklama yapmasını bekleyen madenciler, firma yetkilisi ile yaptıkları görüşmenin ardından eylemlerine son vererek maden sahasından ayrıldı.

Görüşmede, maaş farklarının yatırılacağı sözünün verildiği ancak ne zaman olacağı konusunda bir tarih verilmediği öğrenildi. İşçilerin, maaş farkları yatırılıncaya kadar işbaşı yapmayacağı bildirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "İşçilerin maaşları birkaç aydır Çalışma Bakanlığı tarafından firmadan tahsil edilmek üzere ödeniyordu. Bu ay firmanın ödenmesi istendi. Firma bunu yapamadığı için böyle bir sıkıntı ortaya çıktı." dedi.

İşçilerin eylemi üzerine Çalışma Bakanlığı ile irtibata geçtiklerini kaydeden Atçı, şunları söyledi:

"Bakanlığın bu ayki maaşları da firma adına ödeme ihtimali var. Bunlar yasa gereği yapılıyordu. İşçilere maaşları ödeniyor, faiziyle firmadan tahsil ediliyor. Tabi o konuda daha tam bir netlik yok ama eğer bu ay ödenirse, gelecek ay firmanın maaşları ödemesi gerekiyor. Eğer maaşlar ödenmezse, yine bir sıkıntılı süreç devam edecek. Burada işçilerin maaş almadan ocağa inmesi gibi bir şey zor görünüyor. Tabi ocağa üretim yapmak üzere girilmemesi durumunda ocakta bozulmalarda başlayabilir. Böyle bir sıkıntılı süreç yaşıyoruz. Birkaç gün içerisinde maaşların ödenmesini bekliyoruz. İnşallah maaşlar ödenirse, işçilerimiz de işlerinin başına dönmüş olur."

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul da yaptığı açıklamada, işçilere İş-Kur fonundan yapılan son ücret ödemesinin 18 Eylül 2014 tarihinde yapıldığını hatırlattı.  Bundan sonraki ödemeler, işveren konumundaki Soma Kömür A.Ş tarafından yapılacağını kaydeden Akçul, şunları kaydetti:

"Soma Kömürleri A.Ş'nin bütün hesap, mal varlığı ve hak edişlerine mahkeme tarafından tedbir kararları konulmuştur. Soma Kömürleri A.Ş, denetime kapalı olan iki ocak ile üretime başlayan Işıklar ocağında istihdam edilen işçilerin 6331 sayılı yasa ile 4857 sayılı yasadan kaynaklı ücretlerinin bu nedenle ödenmeyeceği belirtmektedir. Sendika olarak, Başbakan, Enerji ve Çalışma Bakanlıklarına başvuruda bulunduk. Soma Kömürlerinde çalışan işçilerin ücret ödemesi sorununa ivedilikle çözüm bulunmasını, bu konuda işçilere, sendikamıza bir açıklama yapılmasını talep ettik. Sorun çözülmezse, sadece bu ocaklarda çalışan 6 bini aşkın işçi ve ailesi değil, Soma, Kırkağaç başta olmak üzere, bölgedeki yerleşimlerdeki bağımlı esnafın da büyük sorun yaşayacağını, bölgede huzurun bozulacağını belirttik. Dileriz ve umarız ki, sorunu kısa sürede çözerler." - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soma'daki Maden İşçilerinin İş Bırakma Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement