Soma Davasında Madenci Yakını İsyan Etti - Son Dakika
Güncel

Soma Davasında Madenci Yakını İsyan Etti

Soma davasında, sanık avukatlarının savunmasının ardından, bir madenci yakını "Eğer bir kişi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım" diye bağırdı.

28.08.2015 18:47  Güncelleme: 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma maden faciası duruşmasında sanık avukatlarının facianın sabotajdan meydana gelmiş olabileceği yolunda yaptığı savunma, şehit madence yakınlarını isyan ettirdi. Salon bu sözler üzerine karışırken madenci yakınları "Eğer bir kişi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım" diye konuştu.

"MEZARLIĞABAKSINLAR DELİLLER ORADA"

Soma maden faciası duruşmasında sanık avukatlarının facianın sabotajdan meydana gelmiş olabileceği yolunda yaptığı savunma, şehit madence yakınlarını isyan ettirdi. Hep birlikte ayağa kalkan ve avukatların bulunduğu alana yaklaşmak isteyen madenci aileleri, yanlarındaki çocuklarını da gösterip, "Mezarlığa baksınlar, deliller orada", "Eğer bir kişi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım", "Delil bu küçük çocuk" sözleriyle tepkilerini ifade edince salon boşaltıldı. Bu arada Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, şirketin mali durumu hakkında bilgi verirken, "Tüm bankalarla geçen ay konsorsiyum paketi yapıldı. Kredi borcu ödemeleri, bir yıl süreyle ertelendi" dedi.

46 SANIK YARGILANIYOR

Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 8'i tutuklu toplam 46 sanığın yargılanmasına, kaldığı yerden devam edildi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu.

TARTIŞMA ÇIKTI

Ölen işçilerin aileri de 9 gündür devam eden dava serisinin son günü olduğu için duruşmanın yapılacağı Akhisar'a toplu olarak geldi. Aileler bir süre yürüyüp kontrol noktasından geçerek salona girdi. Duruşma serisinin son günü olduğu için sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de duruşmanın görüldüğü salonun çevresinde toplandığı görüldü. Bu arada duruşma başladıktan sonra polis dışarıda bekleyenlerin kullanması için sivil toplum örgütleri tarafından açılan bir gölgeliği kaldırmak isteyince gerginlik yaşandı. Bu sırada polis bir kişiyi gözaltına aldı. Bunu duyan duruşmadaki mağdur avukatları da dışarıya çıkıp polisle tartıştı. Gözaltına alınan kişi serbest bırakılırken arbede güçlükle önlendi.

TUTUKSUZ SANIKLAR İÇİN ADLİ KONTROL İSTENDİ

Yoklamanın ardından duruşmada alınan ara karar doğrultusunda duruşmalarda yapılanlar, mahkeme üyesi hakim Songül Yenigün tarafından okundu. 9 gündür süren duruşma serisinin son gününde, Hakim Aytaç Ballı, tarafların taleplerini de alacağını açıkladı. Ardından da talepler için ilk olarak mağdur ailelerin avukatları söz aldı. Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep eden avukatlar, hala ocakta çalışan tutuksuz sanıkların delil güvenliği gerekçesiyle tutuklanmasını, aksi halde bu bölgeye girmelerinin engellenmesi için ocağa yaklaşmamalarını içeren adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını istedi.

Şirketin önceki yönetim kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" yönündeki açıklamasını da hatırlatan avukatlar, Alp Gürkan hakkında mahkemece suç duyurusunda bulunulmasını, soruşturma dosyasının da dava dosyasıyla birleştirilmesini, üye işçiler adına DİSK'in davaya müdahillik isteğinin kabul edilmesini, TKİ ve MİGEM'den ise, işletmeyle ilgili bazı belgelerin istenmesini talep etti. Duruşma savcısı Burak Kocaoğlu da, sanıkların tutukluluk hali ile tutuksuz sanıkların bu hallerinin devamını, doğrudan zarar görme durumu olmadığı gerekçesiyle sendikanın katılma talebinin reddi yönünde görüşünü açıkladı.

CAN GÜRKAN, "BORÇLARIMIZI BİR YIL ERTELEDİK"

Bunun sonrasında tek tek söz alıp taleplerini aktaran tutuklu sanıklardan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, kendisine yöneltilen "Şirketin kredi ödemeleri yaptığı sırada, işçilerin tazminatlarını ödemediği" yönündeki suçlamayla ilgili açıklama yaptı. Can Gürkan, "Bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Tüm bankalarla geçen ay konsorsiyum paketi yapıldı. Kredi borcu ödemeleri, bir yıl süreyle ertelendi. Tazminat ödemeleri ise, belli miktarlarda taksitlendirme yapıldı ve ödenmeye başlandı" dedi. İşletme Müdürü Akın Çelik de bilirkişi raporunun yanlış olduğuna yönelik suçlamalarını sürdürdü.

SANIK AVUKATININ SAVUNMASI SALONU İSYAN ETTİRDİ

Sanıkların talep işlemlerinin tamamlanmasıyla son olarak sanık avukatlarının taleplerine geçildi. İlk sözü alan Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit'in, savunmasının önemli bir bölümünde sabotaj iddiasını yinelemesi üzerine, mağdur aileler ile avukatları tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın uyarılarına rağmen madenci ailelerinin tepkileri sürdü. Bu sırada, savunma yaptığını söyleyen Avukat Yusuf Koçyiğit'in yardım istediği madenci avukatları, "Sabotajı bu kadar konuşursan, salondakiler de tepki gösterir" sözleriyle karşılık verdi. Yusuf Koçyiğit'in bu kez de avukatlara, "Neden bu kadar tepki gösteriyorsunuz ki" sözü gerilimin daha da artmasına neden oldu. Hep birlikte ayağa kalkan ve avukatların bulunduğu alana yaklaşmak isteyen madenci aileleri, yanlarındaki çocuklarını da gösterip, "Mezarlığa baksınlar, deliller orada", "Eğer bir kişi hapisten çıksın, kendimi bu salonda, mahkemenin ortasında asarım", "Delil bu küçük çocuk" sözleriyle tepkilerini ifade etti.

Araya giren mağdur avukatları ve ailelerin gelişlerine yardım eden Sosyal Haklar Derneği üyeleri, sakinleşmeleri için ailelerin salondan çıkmalarını sağladı. Bu sırada bazı çocukların ağladıkları gözlendi. Salonun tamamen boşalmasından sonra sanık avukatları taleplerini iletmeye devam etti.

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ DE DESTEK VERDİ

Duruşmayı izleyen HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, çıkışta açıklama yaptı. Ailelerle de konuşan Ertuğrul Kürkçü, "İçeride sanıkların savunmalarına tanık olduk. Çirkin bir savunma stratejisi izliyorlar. Bütün suçu işçilerin üzerine atıyorlar. Sabotaj yapılmak istendiği sırada büyük bir facia yaşanmış savunmasına umarım mahkeme, itibar etmeyecektir" dedi.

Başta tutuklu sanıkların serbest bırakılması olmak üzere taleplere cevap vermek üzere duruşmaya saat 17.30'a kadar ara verildi.

Soma Davasında Madenci Yakını İsyan Etti

Son Dakika Güncel Soma Davasında Madenci Yakını İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • tah.: iyi olursa akp'den kötü olursa allahtan öylemi akçakallar bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaket akp'dir. 5 1 Yanıtla
  • Gazi TORUNU: Bu vatandas neleri yasadi canakkalede 300000 kefensiz yatan dedesini unuttu da kimlere emanetetti bu memleketi sen saniyormusun ki somada hicugruna yiten okadar cani yetim kalan cocuklari hatirlicak olen olduyuyle kalan kaldigiyla kalicak sen duaetde o maden sahibine madalya takip plaket vermesinler iste ozaman caniniz dahacok yanar allah muhafaza 3 0 Yanıtla
  • Türkk: Haberi doğru yaz sona değil soma 2 0 Yanıtla
  • ADALET BEDDUA: İNŞALLAH ADALETLİ BİR SONUÇ ÇIKAR,AKSİ TAKDİRDE SEBEP OLANLARIN BOYUNLARI ALTINDA KALSIN. 2 0 Yanıtla
  • Wses: Somaaaa SONA DEGIL .. 2 0 Yanıtla
  • aslan: Başlığı yanlış yazmışsınız sona değil soma 2 0 Yanıtla
  • Avut: Biz görmeyeli soma sona olmuş çok tuhaf 1 0 Yanıtla
  • hasan: üst başlıgınız yanlıs yazılmıs duzeltin 1 0 Yanıtla
  • ....: sona yazmissin 1 0 Yanıtla
  • Türkk: Düzeldi tamam 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bozüyük'te uyuşturucu ele geçirilen şüpheli yakalandı
    12:04 Bozüyük'te uyuşturucu ele geçirilen şüpheli yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde gerçekleştirilen asayiş uygulamasında, üzerinde sentetik uyuşturucu bulunan bir şüpheli yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda zanlı hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Altınokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi'nden 50 aileye ramazan kolisi
    12:04 Altınokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi'nden 50 aileye ramazan kolisi

    Altınokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, Sandıklı, Şuhut ve Dinar'da 50 aileye ramazan kolisi dağıttı. Dernek Başkanı Hakan Erdoğan, hayırseverlerin destekleriyle aldıkları gıda kolilerinin dağıtımını yaptıklarını belirtti. Ramazan ayında paylaşmanın önemine dikkat çeken Erdoğan, üyelerine yönelik ziyaretlerin ve toplu iftar programlarının devam edeceğini söyledi.

  • Afyonkarahisar'da Geyiğe Çarpan Minibüste 2 Kişi Yaralandı
    12:04 Afyonkarahisar'da Geyiğe Çarpan Minibüste 2 Kişi Yaralandı

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde meydana gelen kazada, aniden yola çıkan bir geyiğe çarpan minibüsteki sürücü ve bir yolcu yaralandı. Kazada telef olan geyik ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından olay yerinden kaldırıldı.

  • Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor
    12:04 Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe Denizova Mahallesi'nde kurulan Güneş Enerji Santrali projesi hızla ilerliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Muğla'ya yıllık 9.3 Milyon Kwh elektrik üretilecek ve karbon emisyonu azaltılacak.

  • Efeler Belediyesi Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri'ni hizmete açacak
    12:04 Efeler Belediyesi Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri'ni hizmete açacak

    Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi Kapalı Pazar Yeri'ni tamamlayarak hizmete açacak. Tüm Efeler halkı açılışa davet edildi.

  • Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe
    12:04 Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe

    Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca'yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda.

  • AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, Karacadağ Bölgesinde Köy Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    12:03 AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, Karacadağ Bölgesinde Köy Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Mehmet Halis Bilden, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Karacadağ eteklerindeki köyleri ziyaret ederek besicilerle bir araya geldi. Bilden, ziyaretlerinde vatandaşların sorun ve taleplerini dinleyerek koyun yetiştiriciliğini destekleyeceklerini belirtti.

  • AK Parti Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer'den açık hava sinemaları projesi
    12:03 AK Parti Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer'den açık hava sinemaları projesi

    AK Parti Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, Merkezefendi ilçesinde açık hava sinemalarının hayata geçirileceğini açıkladı. Sinema gösterimlerinin yanı sıra kültürel etkinliklerin de yapılacağı açık hava sinemaları, ilçedeki vatandaşların hizmetine sunulacak.

  • Kızının Cinayete Kurban Gitmesinin Ardından Açılan Sergi
    12:02 Kızının Cinayete Kurban Gitmesinin Ardından Açılan Sergi

    Eskişehir'de kızının eski sevgilisi tarafından öldürülmesinin ardından psikolojik destek almak amacıyla gittiği resim kursunda ortaya çıkarttığı eserlerle sergi açan Mesut Çolakoğlu, cinayete kurban giden kadınların yarım kalan hayallerini resmederek farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Ayşenur Çolakoğlu adına açılan 'Ayşenur Resim Sergisi', ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Sergi, kadın cinayetlerinin son bulmasını isteyen Mesut Çolakoğlu'nun kızının yaşayamadıklarını yaşatmak için resme döktüğü duygusal eserlerle dolu.

  • Karabük'te Üst Geçit Kullanmayan Genç Otomobilin Çarpmasıyla Ağır Yaralandı
    12:01 Karabük'te Üst Geçit Kullanmayan Genç Otomobilin Çarpmasıyla Ağır Yaralandı

    Karabük'te minibüsten inen bir genç, üst geçit yerine yoldan geçmeye çalışınca, otomobilin çarpması sonucu metrelerce havaya uçarak ağır yaralandı. Kaza sonucunda ağır yaralanan genç hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunmaktadır. Olayla ilgili polis ekipleri inceleme başlattı.


Advertisement