Soma - Yırca'da 'Termik Santrali İstiyoruz' İmza Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Soma - Yırca'da 'Termik Santrali İstiyoruz' İmza Kampanyası

Soma - Yırca\'da \'Termik Santrali İstiyoruz\' İmza Kampanyası

Yırca'da 'termik santrali istiyoruz' imza kampanyası Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele kamulaştırma' kararını Danıştay'ın esastan iptal etmesinin ardından, rahat bir nefes alan köylülere karşı yeni bir mücadele başladı.

17.03.2015 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yırca'da 'termik santrali istiyoruz' imza kampanyası

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele kamulaştırma' kararını Danıştay'ın esastan iptal etmesinin ardından, rahat bir nefes alan köylülere karşı yeni bir mücadele başladı. Bu kez üzerinde, 'Soma ve Yırca'nın tahammülü kalmadı. Bir an önce Termik Santral inşaatının şimdiki yerine, yani Yırca'da başlamasını istiyoruz' yazılı kağıtlarla vatandaşlardan imza toplanmaya başlandı. İmza toplayanlardan 20 kişilik grup, Soma Kaymakamlığı'nı vekaleten yürüten Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı'yı ziyaret etti, santrali istediklerini söyledi. Yırca Muhtarı Mustafa Akın ise, kendi adlarına yapılan bu girişimi kabul etmediklerini söyledi.

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere 2 otobüsle özel güvenlik görevlisi ile iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi. Bu zeytin ağaçları da, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi. Bu gelişmelerin yanı sıra, ilk olarak 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6'ncı Dairesi, ardından da, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını, esastan iptal etti. Bunun yanı sıra, ÇED Olumlu Kararı'na karşı da, Manisa İdare Mahkemesi'nde dava açıldı, iptal kararı verildi.

YIRCA İÇİN, YENİDEN MÜCADELE

Hukuk zaferini kazandıktan sonra büyük mutluluk yaşayan Yırcalılar, kesilen ağaçları için bir yandan hukuk mücadelesi vermeye, bir yandan da onların yerine yeni fidanlar yetiştirmek üzere hazırlıklara başladı. Bu sırada, Kolin firmasınını da Yırca'ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta başka bir köydeki vatandaşların arazilerini satın almaya başladığı ve termik santrali buraya kurmayı planladığı ileri sürüldü.

Gelişmeleri büyük biri sevinçle takip eden Yırcalılar, geçen hafta içerisinde Soma merkezde kendi isimlerini kullanan bazı kadınların, kullandıkları standlarda ve dolaştıkları işyerlerinde vatandaşlardan imza topladıkları duyumunu aldı. Muhtar Mustafa Akın ile bazı köylüler, Soma merkeze gidip bu imzaları toplayan kadınları, buldu. Durumu polise de bildiren muhtar Mustafa Akın ile köylüler, kendi isimlerini kullanan kadınların ellerinde, üzerinde, 'Soma ve Yırca'nın tahammülü kalmadı. Bir an önce termik santral inşaatının şimdiki yerinde, yani Yırca'da başlamasını istiyoruz. Yeni yer arayışları ile işsizliğin kol gezdiği Soma'ya daha fazla zaman kaybettirilmesin. Tüm ilgilileri göreve çağırıyoruz' yazılı kağıtlarla imza topladıklarını belirtti. İmza toplanan bu yazıdan birden örnek alan Muhtar Mustafa Akın, çalışmayı, AK Parti İlçe Kadın Kolları'nın yaptığını öne sürdü.

İMZA TOPLAYANLARDAN İŞSİZLİK VURGUSU

Soma ve Yırcalılardan 5 bin imza topladıklarını söyleyen 20 kişilik grup ise Soma Kaymakamlığı'nı vekaleten yürüten Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı'yı bugün ziyaret etti. Yırca sakini Ethem Balcı, "Yırca Mahallesi'ne, Kolin şirketi tarafından santral yapılması için ihale yapıldı. Yapılan ihale sonucu arazisi bulunan yaklaşık 60 mahalleli ile protokol imzaladı. Protokol imzalamayan 17 kişi kaldı. Yırca'ya santral yapılacağını duyanlar mahalleye geldi. Santral yapılmasın diye mahallelileri kışkırttılar ve tatsızlıklar yaşanmasına sebep oldu. Biz yaklaşık 20 Yırcalı olarak tekrar santralin mevcut yerine yapılması için imza kampanyası başlattık. 5 bin imza topladık. Bu 5 bin imzanın içinde Yırca mahallemizin sakinlerinden 130 kişi de destek verdi" dedi.

Üç muhtar azasının santralin yapılmasını istediğini söyleyen Ethem Balcı, "Ama muhtarımız Mustafa Akın, yapılmaması için 10-15 kişiyle direniyor. Bizler Soma'da işsizliğin önüne geçmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Alacağım parada yerinde kalsın, yeter ki işsizlik önlensin" diye konuştu. Mahalle sakinleri topladıkları imzalar ile bu gece Ankara'ya gideceklerini ve milletvekilleri ile görüşüp destek isteyeceklerini söyledi. Kaymakam Ali Sırmalı, "Mücadele veren mahallelerinin talebi inşallah olumlu karşılanır. Soma'mız yeni bir santral kazandırılır ve Soma'mız da işsiz olan vatandaşlarımız iş sahibi olur" dedi.

ŞİRKETİN YAPTIRDIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Yırca Mahallesi sakinlerinin Yırca'da termik santral kurulmasını istemediğini söyleyen Muhtar Mustafa Akın bu gelişmenin ardından, "Bu yaşananlar şirketin, böl, parçala yönet projesinin sonuçları. İlk olarak isimsiz kişiler imza topluyorlardı. Biz bunlara tepki gösterdik. Şimdi de ortaya çıkmışlar. Açıklamayı yapanlardan Ethem Balcı, benim eniştem. Yakınım ama doğruları söylemiyor. Muhtar azalarımızdan sadece birisi destek veriyor, o da zaten Kolin firması çalışanı. Elbette destek verecek. Köyden ve vatandaşlardan alınan destekler, termik santral yapılması için değil, Yırca'ya destek yalanları altında toplanmış. Köylüler böyle kandırılmış. Şu anda, orada arazisi olan 23 kişinin halen Danıştay'da davaları devam ediyor. Yaşananların ve bizlere karşı oynanan oyunun farkındayız. Ama asla teslim olmayacağız. Burada bir süreç var. Danıştay yürütmeyi durdurduktan sonra, termik santral yapılma kararını da esastan iptal etti. İmza kampanyasını düzenleyenler Soma'da, termik santral isteyebilirler, buna itirazımız yok. İstedikleri gibi imza kampanyaları düzenleyebilirler ama tekrar söylüyorum köyümüzün adının kullanılması çok yanlış. Biz ayrıca hukuki mücadele vereceğiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma - Yırca'da 'Termik Santrali İstiyoruz' İmza Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement