Musul Operasyonu Başladı! 8 Köy IŞİD'den Geri Alındı - Son Dakika
Güncel

Musul Operasyonu Başladı! 8 Köy IŞİD'den Geri Alındı

Gece yarısı başlayan Musul operasyonunda Peşmerge güçleri 8 köyü IŞİD'den geri aldı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, IŞİD'in bölgeyi savaşmadan terk ettiğini söyledi.

17.10.2016 10:03  Güncelleme: 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Musul'un IŞİD'den geri alınması için aylardır hazırlığı yapılan operasyon, bugün sabaha karşı başlarken, karadan Peşmergelerin Hazır cephesinden kente doğru ilerlemeye başladığı, 8 köyde kontrolü ele geçirdikleri belirtildi.

30 BİN ASKERİ GÜÇ 3 CEPHEDEN İLERLİYOR

Aylardır beklenen Musul operasyonu bu sabaha karşı Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin açıklaması ile başladı. Musul'un terör örgütü IŞİD'in elinden alınması için 30 bin askeri güçle sürdürülen harekat üç cepheden ilerliyor. Operasyonda, 1.5 milyon nüfusa sahip Musul'daki 4 ila 8 bin arasındaki IŞİD mensubunun kentten temizlenmesi amaçlanıyor. Harekata ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, hem karadan hem de havadan destek veriyor.

5 PEŞMERGE ÖLDÜ, 10 PEŞMERGE YARALI

Öte yandan operasyondan kayıp haberleri de gelmeye başladı. Musul operasyonunda IŞİD ile savaşan 5 peşmerge hayatını kaybetti, 10 peşmergenin yaralandığı bildirildi.

Operasyondan sıcak gelişmeler:

Musul'a bir çok cepheden top ataşları yapılırken, Hazır cephesinden ilerleyen Peşmerge güçlerine bomba yüklü araçlarla saldırmak isteyen IŞİD'li teröristleri, koalisyon uçakları havadan imha etti. Operasyona karadan katılan Peşmerge güçleri üs olarak Zertek Dağı, Başika ve Hazır cephelerini kullanırken, Irak ordusunun ise operasyonun koordinasyonunu Geyyare Havaalanında yürüttüğü öğrenildi.

IŞİD, PETROL DOLU HENDEKLERİ YAKIYOR

Musul'un IŞİD'ten kurtarılması için karadan Irak ordusu ve Irak Kürt yönetimine bağlı Peşmerge güçlerinin aylardır hazırlığını sürdürdüğü operasyon, sabaha karşı başladı. Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin açıklaması ile operasyonun başladığı resmi olarak duyurulurken, dünden beri Koalisyon uçaklarının havadan Musul'daki IŞİD hedeflerini bombaladıkları ve IŞİD'in ise, hava saldırılarından korunmak ve görüntü alınmasını engellemek için petrol dolu hendekleri yakmaya devam ettiği görüldü.


ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Koalisyon uçakları Musul'daki IŞİD mevzi ve hedeflerini havadan bombalarken, karadan Peşmerge güçlerinin ise, Hazır ve Zertek Dağı bölgesinden sabah saatlerinde karadan Musul'a doğru ilerlemeye başladıkları görüldü. Peşmergenin ilerlemesi ile birlikte şiddetli çatışmalar yaşanırken, IŞİD'in Peşmerge konvoylarını bomba yüklü zırhlı araçlar ile durdurmaya çalıştığı öğrenildi.

9 BOMBALI ARAÇ İLE PEŞMERGELERE SALDIRMAK İSTEDİLER

Musul'un Hazır Cephesi'nde bomba yüklü araçlarla saldırıya geçen IŞİD'liler, koalisyona ait savaş uçakları ve Peşmerge tarafından imha edildi. 1 bombalı araç Peşmergenin attığı katyuşu füzesi ile imha edilirken, Küçük Bedene köyünde, Peşmerge konvoyuna doğru ilerleyen bomba yüklü ve zırhlı olan 8 araç ise koalisyon uçaklarınca havadan bombalanarak imha edildi. Hazır Cephesi'nden Peşmerge güçlerinin Basehre köyünde kontrolü sağladığı ve Şeyh Amir ve Büyük Bedene köylerinin çevrelerini de sardığını aktardı. Söz konusu köylerde şiddetli çatışmalar yaşanırken, operasyonun Hazır cephesinde belirlenen şekilde devam ettiği belirtildi.


8 KÖYÜN KONTROLÜ PEŞMERGEYE GEÇTİ

Erbil ile Musul arasında bulunan Hazır cephesinden sabah erken saatlerde Musul'a doğru ilerleyen peşmerge güçleri, Basehre, Tercele, Basgrdan, Şakoli, Şeyh Emir, Keberli, Büyük Bedene ve Küçük Bedene köylerinde kontrolü ele geçirdi. IŞİD teröristlerinin de ağır silahlarla karşılık verdiği çatışmalarda çok sayıda IŞİD militanının etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Musul'a 20 km mesafedeki Hazır cephesinde 3 koldan başlatılan operasyonda Peşmerge'nin Musul'a ilerleyişi devam ediyor.

IRAK ORDUSU, GEYYARE HAVA ÜSSÜNÜ MERKEZ OLARAK KULLANIYOR

Musul operasyonuna karadan katılan Peşmerge güçleri daha çok Zertek Dağı, Başika ve Hazır Cephelerini üs olarak kullanıp buralardan ilerleyişini sürdürürken, Irak ordusunun ise, Musul'un güneyinde yer alan Geyyare ilçesindeki askeri havaalanını üs olarak kullandıkları belirtildi. Operasyon başlamadan önce son toplantıyı üste yapan Irak'lı komutanlar, kendi birliklerini buradan yönetirken, Geyyara üssünün hem hava operasyonları, hem de lojistik üs olarak kullanıldığı belirtildi. Amerika'nın 101'inci Hava İndirme Tümeni Komutanı General Gary Volesky'nin de bulunduğu üsse, dün Bedir Tugayı komutanı Hadi al-Amiri'nin de helikopter ile geldiği ve operasyonu buradan yönlendirdiği belirtiliyor.


ABD ASKERLERİ ZERTEK DAĞINDA

Musul operasyonu başlarken, operasyona daha önce danışmanlık hizmeti sunacakları belirtilen ABD askerlerinden bir grup, Zertek Dağına geldi. ABD'li 6 asker, havan ve Katyuşa füzelerinin bulunduğu mevzilere gelerek burada bir süre inceleme yaptı.

ABD askerlerinin özellikle kritik noktalara yapılacak olan hava saldırıları için hedef belirleme ve koordinat verme işlerini kolaylaştırdıkları öğrenildi.

Musul'da bugün yine yakılan petrol dolu hendekler nedeniyle görüntü alınamazken, kent üzerinde yapılan uçuşların durduğu gözlendi. Peşmergenin özel kuvvetleri olan Zerevani güçlerinin ilerleyen saatlerde Hamdaniye bölgesine doğru ilerlemeleri bekleniyor.


TÜRK ASKERİNİN EĞİTTİĞİ SAVAŞÇILAR DA OPERASYONDA

Öte yandan operasyona peşmergelerin yanı sıra Türk askerinin Başika'da eğittiği savaşçılar da katılıyor. Bu güçlerin sayısının 1500 civarında olduğu söyleniyor.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI: MUSUL HALKI DİRENİYOR, IŞİD SAVAŞMADAN TERK EDİYOR

Musul operasyonuyla ilgili sıcak açıklama, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'den geldi. Musul halkının IŞİD'le çatıştığını ve örgütün hemen hemen savaşmadan bölgeyi terk ettiğini söyleyen Salihi, 500 kişiden oluşan Türkmen gücün Başika'da beklediğini belirtti. NTV canlı yayınına bağlanan Salihi, "Bu sabah saatlerinde 5 yönden Musul operasyonu başladı. Bütün silahlı güçler operasyona katılıyor. Irak hükümetinin ve oradaki bütün askeri güçlerin tavsiyeleri üzerine sivil halkın dışarıya çıkmamaları istendi. Biraz önce alınan habere göre, içeride olan teşkilatların ve halkın da direniş hareketi oldu. IŞİD hemen hemen savaşmadan bölgeleri terk ediyor" dedi.


"KAÇACAK YER ARIYORLAR"

Rudaw'a konuşan KDP'nin Musul basın sorumlusu Said Memuzini, "Bir grup örgüt mensubu aileleriyle birlikte kenti terk etti. Söz konusu IŞİD'liler Musul'dan Suriye'ye geçti" açıklamasında bulundu. Memuzini, "Şu an Musul'da 10 bin IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyor. IŞİD, 2 yıldan fazladır Musul halkına zulmediyor. Örgütün en büyük korkusu halkın onlara ihanet etmesi" ifadelerini kullandı.


Memuzini, kentteki IŞİD'lilerin akıbetine ilişkin, "Büyük ihtimalle ya kaçacaklar ya da sonuna kadar çatışıp, son nefeslerini verecekler" diye konuştu.

4 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Irak Federal Polis Güçleri Komutanı General Raid Cevdet de operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, polis güçlerinin Musul'un güneyinde 6 kilometre ilerlediğini ve yaşanan çatışmalarda 4 IŞİD militanının öldürüldüğünü ifade etti.

GÜNEY CEPHESİNDE 4 KÖY GERİ ALINDI

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, orduya bağlı 35. Zırhlı Tugay, 36. Tugay ile 3.Tugay Acil Müdahale Timinin Musul'daki İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini IŞİD'den geri aldığı ve Güver cephesi kapsamındaki Dizize köyünü kuşattığı aktarıldı.

Bakanlığa bağlı Savaş Medya Ağı da, IŞİD saflarında ağır kayıplar olduğu ve ordu güçlerinin Musul'un güney doğusundaki Hamdaniyye ilçesine yaklaştığını açıkladı.

2 CANLI BOMBA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Öte yandan, bölgedeki yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmalar esnasında Peşmerge güçlerine yönelik intihar eylemi düzenlemek isteyen 2 canlı bomba etkisiz hale getirildi.

Musul'u kurtarma operasyonunda ağır silahlarla donatılmış yaklaşık 15 bin Peşmerge gücünün görev aldığı belirtiliyor.

PEŞMERGE HAMDANİYE'YE 7 KİLOMETRE YAKLAŞTI

Hazır bölgesindeki üçüncü cephe komutanı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul Sorumlusu Heyyas Surçi, tüm Hazır cephesinde 10 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Surçi, Peşmerge güçleri ile IŞİD'in elindeki Hamdaniye ilçe merkezi arasındaki mesafenin 7 kilometreye kadar düştüğünü aktardı. Surçi, Güver-Musul anayolunu kontrol altına almak için az bir süre kaldığını ifade etti.

KOALİSYON UÇAKLARI IŞİD HEDEFLERİNİ VURUYOR

Operasyon kapsamında Peşmerge güçleri karadan ilerlemeye devam ederken koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları havadan IŞİD hedeflerini vuruyor.




Musul Operasyonu Başladı! 8 Köy IŞİD\'den Geri Alındı

Son Dakika Güncel Musul Operasyonu Başladı! 8 Köy IŞİD'den Geri Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement