Türkiye Rusya'yı Uyardı, Ankara Maslahatgüzarı Dışişleri'ne Çağrıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Rusya'yı Uyardı, Ankara Maslahatgüzarı Dışişleri'ne Çağrıldı

Rusya'nın Ankara Maslahatgüzarı, Afrin'e üs iddiaları ve PYD bölgesinde askerimizin şehit olması üzerine Dışişleri'ne çağrıldı. Tekrarlanırsa misliyle karşılık verileceği uyarısı yapıldı.

23.03.2017 12:07  Güncelleme: 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, PYD/ PKK bölgesinden açılan ateşle bir askerin şehit olması üzerine Rus Maslahatgüzarının Bakanlığa davet edildiğini belirterek, "Bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği, eğer yaşanırsa buna (terör örgütüne) misliyle mukabele edileceği kendisine aktarıldı." dedi.

"MİSLİYLE KARŞILIK VERİRİZ"

Suriye'nin Afrin bölgesinden dün açılan ateş sonucu bir askerin şehit olmasına ilişkin soruya Müftüoğlu, şunları söyledi:

"Bu olayın gerçekleşmesinin hemen ardından dün Rusya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Bakanlığa davet edildi. Kendisine öncelikle bu olaydan duyduğumuz ciddi rahatsızlık iletildi. Buna karşılık verildiği, bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği, eğer yaşanırsa buna (terör örgütüne) misliyle mukabele edileceği kendisine aktarıldı. YPG-PYD kontrolünde olduğu söylenen bir bölgeden Türkiye'ye yönelik bir saldırı söz konusu. Ancak Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde bu bölgedeki ihlalleri izlemeden Rusya sorumlu olduğu için Rus Maslahatgüzarı çağrılmış ve bu hususlar kendisine aktarıldı. Rus Maslahatgüzarın gelmesi vesilesiyle Afrin'de Rus askeri unsurlarının yer almasına ilişkin husus hakkında görüşlerimiz tekrar aktarıldı."

"RUSYA'DAN ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ"

Türkiye'nin Rusya'daki PYD Ofisi'nin kapatılması talebine ilişkin soruya Mütfüoğlu, Rusya ile PYD-YPG, terör örgütü PKK ile bağlantılı her türlü terörist örgüt ve uzantısına ilişkin görüşleri her düzeyde paylaştıkları yanıtını verdi. Sözcü, "Bu husus bilinen bir gerçektir. Oradaki ofisin kapatılması konusunda Rusya'dan adım atmasını bekliyoruz." dedi.

"YPG'NİN DAHİL OLMASI KABUL EDİLEMEZ"

Müftüoğlu, Rakka operasyonuna YPG'nin dahil olmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi ve Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyonla Rakka operasyonu yürütmeye hazır olduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Müftüoğlu'nun açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

- Bu bölge YPG/PYD kontrolünde olduğu söylenen bölge; ancak Rusya ile anlaşma çerçevesinde bu bölgedeki ihlalleri izlemeden Rusya sorumlu olduğu için Rus maslahatgüzar çağrılmıştır.

- Rus maslahatgüzara Afrin'de Rus askeri unsurlarının yer almasına ilişkin husus hakkında görüşlerimiz tekrar aktarıldı.

- Türkiye ve Rusya arasında eşgüdüm sağlanması en geçerli yöntem olacaktır; bu görüşümüzü Rusya ile paylaşıyoruz.

- Kısıtlayıcı tedbirler Türkiye ile Rusya arasında ticaretin artırılması yönündeki ortak iradenin hayata geçirilmesi bakımından zorluklar yaratıyor.

AFRİN'E ÜS İDDİALARI

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Suriye'de yeni askeri üs kurma planlarının olduğu öne sürülmüştü. Rusya Savunma Bakanlığı, bu iddiaları yalanlayarak yeni askeri üs kurma planlarının olmadığını açıklamıştı.

Açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki ateşkesi gözlem merkezine ait bir biriminin "ihlalleri önlemek amacıyla" Afrin yakınlarında PYD/PKK ile Özgür Suriye Ordusu'nun temas hattına konuşlandırıldığı belirtilmişti.

MASLAHATGÜZARI KİMDİR?

Genellikle çeşitli sebeplerden büyükelçi atanmayan veya atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen, veya misyon şefinin yokluğunda ona vekalet eden diplomattır. Bu son durumda, genellikle, misyondaki misyon şefinden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir. Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin ya da diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet eder. Buna "geçici maslahatgüzar" denir. Bunun yanı sıra, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda bir "sürekli maslahatgüzar" misyon şefi olarak atanabilir. Sürekli maslahatgüzar, görevlendirme mektubunu görev yapacağı ülkenin dışişleri bakanına sunar.

Türkiye Rusya\'yı Uyardı, Ankara Maslahatgüzarı Dışişleri\'ne Çağrıldı

Son Dakika Güncel Türkiye Rusya'yı Uyardı, Ankara Maslahatgüzarı Dışişleri'ne Çağrıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement