Son Kalaycılar - Son Dakika
Güncel

Son Kalaycılar

Son Kalaycılar

Erzurum'da baba mesleği kalaycılığı 20 yıldan bu yana sürdüren, 59 yaşındaki Mehmet Baki, kendilerinden sonra bu mesleğin biteceğini savundu.

05.11.2015 10:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da baba mesleği kalaycılığı 20 yıldan bu yana  sürdüren, 59 yaşındaki Mehmet Baki, kendilerinden sonra bu mesleğin biteceğini savundu.

Kalaycılığın teknolojiye değil, bakırın ortadan kalkması ile birlikte yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Ankaralı, Mehmet Baki, 'karın tokluğuna' çalıştığını söyledi. Bakırı kalaylayacak henüz bir makine icat edilmediğini söyleyen Baki, alimünyum, krom, çelik, teflon gibi mutfak eşyalarının çıkması ile kalaycılığın önemli darbe yediğini ifade etti. Son yıllarda az da olsa yeniden bakıra dönüş olduğunu ifade eden Baki, sokakları dolaşarak kurdukları küçük tezgahta iş yaptıklarını belirtti. Kayak yaparken meraklıların yakından izlediğini anımsatan Mehmet Baki şöyle konuştu:

"Kalaycılıkla geçimimi zor da olsa sağlıyorum. Bizim iş seyyar olduğu için kapı kapı dolaşıyor bakır kapları topluyoruz. Sonra yine sokakta küçük bir ateş yakıyor ve kalay yapıyorum. 5 çocuğum var. Hiçbiri bu mesleği yapmak istemedi. Büyük oğlum üniversiteyi bitirdi ama boşta geziyor. Ne benim ne de tanıdığım kalaycıların çocukları bu işe sıcak baktı. Zannediyorum kalaycılıkta bizler son nesiliz. Yeni bir nesil gözükmüyor. Bazı mesleklerde olduğu gibi yakın bir gelecekte kayalcılık da kaybolacak." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Son Kalaycılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement