Sorgun'da Çiğdem Gezdirme Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika
Yerel

Sorgun'da Çiğdem Gezdirme Geleneği Yaşatılıyor

Sorgun\'da Çiğdem Gezdirme Geleneği Yaşatılıyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı köyünde "2’inci Geleneksel Çiğdem Şenliği" düzenlendi.

26.03.2016 18:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı köyünde "2'inci Geleneksel Çiğdem Şenliği" düzenlendi.

Aşağıcumafakılı köyünde düzenlenen çiğdem şenliği renkli görüntülere sahne olurken, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerini ağaç dallarına dizen çocuklar, "Çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun" şeklinde mani söyleyerek köyde yağ ve bulgur topladılar. Toplanan yağ ve bulgur köy meydanında çiğdem çiçekleri ile karıştırılıp 'Çiğdem Pilavı' olarak pişirildi.

Aşağıcumafakılı Köyü Muhtarı Yakup Yılmaz, unutulmaya yüz tutmuş çiğdem gezdirme geleneğini yeniden yaşatmak istediklerini belirterek, "Unutulmaya yüz tutmuş çiğdem şenliğini bundan böyle her yıl Mart ayında baharın andıracak bir şenlik düzenlemeyi düşünüyoruz. Geçen yıl küçük çaplı yaptığı Çiğdem Şenliğimizi bu yıl daha geniş kapsamlı yapmayı planladık. Bu nedenle kırlardan topladığımız çiğdem çiçeklerini köy meydanında pişirilen pilavların üzerine koyarak gelen davetlilerimize ikram ettik" dedi.

Köy halkından olan aynı zaman şehit babası Osman Atmaca ise "Köyümüzün kırları çiğdem yatağıdır. Mart aylarında buralarda çok çiğdem olur. Geçen yıl biraz küçük çaplı yapılan çiğdem şenliği bu yıl daha güzel geçiyor" diye konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sorgun'da Çiğdem Gezdirme Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement