Sosyal Medyada Tartışıyor: Terliğin Rengi Ne? - Son Dakika
Dünya

Sosyal Medyada Tartışıyor: Terliğin Rengi Ne?

İnternette geçen yıl başlayan "Bu elbise ne renk?" tartışması bu kez de bir çift terlik için yapılıyor.

21.11.2016 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Portekizce tweet'ler atan "Falsiane" adlı hesaptan paylaşılan bir çift terlik fotoğrafı, sosyal medyada büyük tartışma yarattı.

"Terlikler ne renk?" sorusuna verilen en popüler üç cevap ise şöyle:

* Altın sarısı-beyaz

* Altın sarısı-açık mavi

* Mavi-siyah

SİZCE HANGİ RENK?

İnternetteki en meşhur 'renk' tartışması, Şubat 2015'te 21 yaşındaki İskoç şarkıcı Caitlin McNeill tarafından sosyal medya paylaştığı elbise fotoğrafıyla başlamıştı.

Konu Türkiye dahil dünyanın hemen her yerinde tartışma yaratınca, devreye bilim insanları girmişti.

Massachusetts Institute of Technology'den Nörolog Dr. Bevil Conway, McNeill'in fotoğrafını paylaştığı elbisedeki çizgileri "altın sarısı-beyaz" olarak görenlerin gün ışığına daha fazla uyum sağladıklarını, "mavi-siyah" görenlerin ise iç ortam ışığına alışkın olduklarını söylemişti. Conway'e göre, "kahverengi-mavi" algılayanlar ise bu ikisinin arasında bir yere düşenler.

YAŞ VE CİNSİYET DE ETKİLİYOR

Conway'in araştırması farklılığının yaştan ve cinsiyetten de kaynaklandığını ortaya koydu. Yaşlı insanlar ve kadınlar çizgileri genellikle "altın sarısı-beyaz", gençlerin büyük kısmı ise "siyah-mavi" görüyor.

Londra Üniversitesi Akademisi'nden nöroloji hocalarından Beau Lotto ise insanların elbiseyi farklı renkte görmesini şöyle yorumlamıştı: "Bu şundan olabilir: Bazıları elbisenin kendisindeki renklere odaklanıyor. Bazıları elbise ile fon araındaki farklılığa bakıyor. Ötekiler ise bilgisayar ekranlarındaki renk ile içinde bulunulan odanın rengini hesaba katıyor."

Konuya ilişkin Almanya'daki Bradford ve Giessen üniversitelerinden psikologlar da bir araştırma yürüttü. Buna göre ise renk karmaşasının nedeni, parlaklık ve günışıklarının geometrik yeri.

Nevada Üniversitesi'nden Dr. Michael Webster'ın öncülüğünde yürütülen bir üçüncü araştırma da elbise fenomenini doğal ışık varlığında gözün evrimine bağlıyor.

Sosyal Medyada Tartışıyor: Terliğin Rengi Ne?

Son Dakika Dünya Sosyal Medyada Tartışıyor: Terliğin Rengi Ne? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement