Söyleşi - Oynak Döviz Kuru ve Faizlerdeki Artış Şirketleri Zorluyor - Son Dakika
Güncel

Söyleşi - Oynak Döviz Kuru ve Faizlerdeki Artış Şirketleri Zorluyor

Söyleşi - Oynak Döviz Kuru ve Faizlerdeki Artış Şirketleri Zorluyor

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve faizlerdeki artışa bağlı olarak, lira cinsinden borçlanan ve dövizli ödemeleri bulunan şirketler zorlanıyor.

24.09.2014 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve faizlerdeki artışa bağlı olarak, lira cinsinden borçlanan ve dövizli ödemeleri bulunan şirketler zorlanıyor.

DHA'nın sorularını yanıtlayan HSBC Türkiye Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, 2014 yılının ilk 3 ayında kredi talebinin çok azaldığına dikkat çekerek, "Politik ortam ve yurtdışındaki belirsizliklerle çok yavaş bir ilk 3 ay geçirdik. Ondan sonra biraz ortamın sakinleşmesiyle kendimize geldik. Şirketler bazında baktığımızda, döviz kurunun Türkiye'de önemli bir etkisi oluyor" dedi.

"ŞİRKETLER DAHA GÜÇLÜ"

Sökmen, HSBC Bank'ın portföyündeki müşterilere baktıklarını ve stres testi yaptıklarını belirterek, "Bunun sonucunda şirketlerimizin aslında daha güçlü olduğunu gördük. Aslında bilançolarına detaylı bakılması gerekiyor; müşterinin bilançosuna tek kalemden bakarsanız, döviz riski var gibi görünür. Ama detaylı bakmak gerekir. Türkiye'deki şirketlerin döviz bazında alacağı da var ve doğal korunma kurmuş oluyorlar. Bunlarla bunu daha kolay yürütüyorlar" diye konuştu.

Şirketlerin eskiye göre çok daha bilinçli olduğunu ifade eden Sökmen, "Şirketlerimiz açısında gördüğümüz, kurdaki oynaklık daha tehlikeli. Eğer daha iyi bir rotayla gittiğini bilirse şirketler, onu daha iyi bir rotayla yönetebiliyor" dedi ve ekledi:

"Asıl şirketleri zorlayan dövizde zigzag olması. O zaman bu dalgalanmaya yakalandığı dönemde bir ödemesi varsa, bir anda bilançosu yükseltebiliyor. Diyelim ki 5 yıllık döviz cinsinde kredi aldınız; 5 yıllık kur farkı gideri yazıyorsunuz ama onu ödemiyorsunuz. Beşinci yılın sonuna kadar cebinizden çıkmıyor. Bu arada da pek çok şey değişiyor."

"TL CİNSİNDEN BORÇLANMAK ŞU ANDA ÇOK ÇOK PAHALI"

Virma Sökmen, faizlerin ciddi zorlayıcı bir dönemde olduğunu, TL faizlerindeki yükseliş mutlaka sorun yarattığını belirterek, "TL'de halen uzun vadeli fiyatların istikrarı yok" dedi ve ekledi:

"Fiyatlarda istakrarın oluşması, şirketlerin dövizden TL'ye geçmesini sağlayacak olan unsur. Bunu sağlayacak olan da mevduatlarda vadelerin uzaması olacaktır. Şu anda TL mevduatlarında vade kısa olduğu için, TL cinsinden kredilerde de ön görülebilirlik az olduğu için, vadeler kısa kalıyor. 5-7 yıllık bir yatırım yapacaksanız döviz cinsinden borçlanıyorsunuz. Çünkü TL cinsinden borçlanmak şu anda çok çok pahalı."

"ENFLASYON TARAFINDA BİRAZ DAHA ZORLANACAĞIZ"

Virma Sökmen, Merkez Bankası'nın yarın yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, "Hepimiz enflasyon datasına bakıyoruz. Bu açıdan bakınca, enflasyon tarafında biraz daha zorlanacağız gibi görünüyor. Merkez Bankası'nın da bunu göz önüne alacağını düşünüyorum" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Söyleşi - Oynak Döviz Kuru ve Faizlerdeki Artış Şirketleri Zorluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement