Sözcü Bilgiç Açıklaması - Son Dakika
Dünya

Sözcü Bilgiç Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Rusya’nın Kırım’ı işgali ve yasadışı ilhakı, sürgünden 70 yıl sonra bu yaraları bir kez daha deşmiştir" dedi.

17.05.2016 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Rusya'nın Kırım'ı işgali ve yasadışı ilhakı, sürgünden 70 yıl sonra bu yaraları bir kez daha deşmiştir" dedi.

Sözcü Bilgiç, Kırım Tatar Sürgününün 72. Yıldönümü hakkındaki bir soru üzerine," Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği lideri Stalin'in emriyle 1944 yılının 17 Mayıs'ı 18 Mayıs'a bağlayan gecesi kadın, çocuk, yaşlı, hasta demeden anavatanlarından cebren kopartılarak, arkalarında hiçbir iz bırakmayacak şekilde, gayri insani koşullarda topyekün Orta Asya, Urallar ve Sibirya'ya sürgün edilmişlerdir. Süngü ve silahların gölgesinde, yük vagonlarıyla çıkarıldıkları bu ölüm yolculuğunda Kırım Tatarlarının on binlercesi açlık, susuzluk, hastalık ve havasızlıktan hayatını kaybetmiştir. Birçoğu ise sürgün yıllarında karşı karşıya kaldıkları sefalet, baskı ve ağır çalışma şartlarında yaşamını yitirmiştir. Yüz bini aşkın Kırım Tatarı bugün hala sürgünde yaşamaktadır. Bu mezalimin açtığı yaralar, Kırım Tatar halkının ve zor gününde soydaşlarına kucak açan Türkiye'nin hafızasında halen tazedir."

"Rusya'nın Kırım'ı işgali ve yasadışı ilhakı, sürgünden 70 yıl sonra bu yaraları bir kez daha deşmiştir" diyen Bilgiç, şunları kaydetti:

"Kırım Tatarları, acılar, haksızlıklar ve mücadeleyle dolu tarihlerinde yeniden baskı ve sindirme politikalarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Kırım Tatarlarının meşru temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi düzmece bir dava süreciyle yasaklanmış, siyasi liderlerinin anavatanlarına girişleri engellenmiş, işgale barışçıl yollarla direnen Kırım Tatarları faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, medya organları susturulmuştur. Sürgünün yıldönümünde, tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyor, sürgün yıllarında ebediyete intikal eden merhum Kırım Tatarı soydaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Türkiye, bir halkı tarihten silmeye yönelik bu mezalimin neden olduğu acıları unutmayacak ve unutturmayacak, demokratik, barışçıl ve haklı mücadelelerinde Kırım Tatarlarının yanlarında olmaya devam edecektir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Sözcü Bilgiç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement