Space: Mars'ın Yüzeyinden Numune Almayı Çok İsterdik - Son Dakika
Dünya

Space: Mars'ın Yüzeyinden Numune Almayı Çok İsterdik

Space: Mars\'ın Yüzeyinden Numune Almayı Çok İsterdik

Avrupa Mars'a ilk kontrollü inişini gerçekleştirdi.

22.10.2016 01:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Mars'a ilk kontrollü inişini gerçekleştirdi. ExoMars uydusu ise bir yaşam izine rastlamak için Kızıl gezegenin etrafındaki yörüngesine oturdu.

Jeremy Wilks, euronews:

"Space'in Almanya'daki Avrupa Uzay Ajansı'ndan gerçekleştirdiğimiz yeni bölümüne hoşgeldiniz. Amacımız ExoMars hakkında daha derinlemesine bilgi alabilmek. Uzay aracı TGO ve iniş aracı Schiaparelli son günlerde araştırmacılara heyecanlı anlar yaşattı. İstikamet Mars'ta bu macerayı yıl boyunca takip ettik. Projede gelinen son noktaya bakmadan önce, Exomars'ın 'Kızıl Gezegen'e inişi sırasında neler yaşandığına bir göz atalım."

Geçtiğimiz Mart'ta ExoMars, Baykonur Uzay Üssü'nden Mars gezegenine doğru yola çıktı. Amaç, Mars atmosferinde metan gazına rastlamaktı. Kızıl gezegeni inceleyecek ve fotoğraflarını çekecek uzay gemisi TGO, yörüngesine oturmayı başardı.

Fakat aynı başarı iniş aracı Schiaparelli ile yakalanamadı.

Bilim dünyasının bu "mega star"ı, Mars'ın yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirmeyi umuyordu.

Fakat Mars planları alt üst etti. Uzay aracından ilk olarak olumlu bir sinyal alındı. Fakat daha sonra bağlantı bir anda koptu. Planda olmayan bir şeyler yaşanmıştı.

Ertesi gün durum netleşmeye başladı. Schiaparelli inişini yapmış fakat zeminle temastan önce işler yolunda gitmemişti.

Sorun bilgisayar programında mı, füzelerde mi yoksa paraşütte mi yaşanmıştı?

What went wrong with #Schiaparelli ESA_EDM lander? Signs point to parachute: https://t.co/VPwXWH3QUF pic.twitter.com/LpOWL8IBrQ— Alan Boo-yell (b0yle) 20 October 2016

Jeremy Wilks, euronews:

Schiaparelli Mars yüzeyi üzerindeydi ama istenilen şekilde iniş yapamadı. Operasyon takımından Andrea Accomazzo ve Bilim takımından Stephen Lewis ile birlikteyim. Andrea, ne olduğunu biliyor muyuz?

Andrea Accomazzo Avrupa Uzay Ajansı Güneş ve Gezegen Operasyonları Misyon Başkanı:

"İşlerin neden ters gittiğini tam olarak bilmiyoruz. Uçuşumuzun büyük bir kısmını oluşturan başlangıç, yüksek hızlanma ve paraşüt bölümlerini tam anlamıyla algılayabiliyoruz. Sadece paraşütün açıldığı final bölümünde geri iticilerin ateşlenmesiyle yaşananları şimdilik anlayabilmiş değiliz. Bu sorunu çözmek için tüm verilere sahibiz. Daha net bir tablo ortaya çıkarmak için çalışmayı sürdürüyoruz."

euronews:

"Mars'a inebilme potansiyelimiz konusunda bu ne anlama geliyor? Çünkü başarısız olduk.

Andrea Accomazzo Avrupa Uzay Ajansı Güneş ve Gezegen Operasyonları Misyon Başkanı:

"Aslında bu, gelecek misyonlarda kullanılmak üzere hazırlanan anahtar teknolojilerin geliştirilmesi için bir test. Ama yine de sorunun kaynağı aracın bilgisayarlarına ulaşan teknoloji enformasyonları mı, yoksa kullanılan teknolojinin uygun olmaması mı bilmiyoruz."

euronews:

"Stephen, bu sonuç sizi mutlu mu etti, yoksa hayal kırıklığı mı yarattı?

Open University Eğitim ve Araştırma Merkezi Dr. Stephen Lewis:

"Şu anda tüm bu duygular birbirine karışmış durumda. Mars yüzeyine dair verilerden bir miktar elde edebilmeyi çok isterdik. Ama aslında AMELIA d

Auteur:

Tags:Gepost: 21 oktober 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Space: Mars'ın Yüzeyinden Numune Almayı Çok İsterdik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement