Sporda 2015 Böyle Geçti (12) - Son Dakika
Spor

Sporda 2015 Böyle Geçti (12)

Türkiye, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) dünya klasmanında yıl içinde 329 puan toplayarak "Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı" ödülünün sahibi oldu.

02.01.2016 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) dünya klasmanında yıl içinde 329 puan toplayarak "Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı" ödülünün sahibi oldu.

2015'in son ayında FIFA, yıl içinde 329 puan toplayan Türkiye'yi "Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı" sıralamasında zirveye taşıdı.

Trabzonspor Kulübü'nün olağan genel kurulunda başkanlığa Muharrem Usta seçildi.

Genel kurul divan başkanı Ahmet Metin Genç, yaklaşık 3,5 saat süren oy sayımının ardından Muharrem Usta'nın 3 bin 61, Celil Hekimoğlu'nun 3 bin 49, İbrahim Hacıosmanoğlu'nun ise bin 40 oy aldığını açıkladı.

Galatasaray ve Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi'nde

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Astana ile 1-1 berabere kalarak C Grubu'nu üçüncü sırada tamamlayan Galatasaray, yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etti.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi A Grubu'ndaki son maçında İskoçya temsilcisi Celtic ile 1-1 berabere kalarak grubunda ikinci olarak 2. tura yükseldi.

UEFA Avrupa Ligi ikinci turunda Fenerbahçe, Rusya'nın Lokomotiv Moskova, Galatasaray ise İtalya'nın Lazio takımıyla eşleşti.

UEFA Avrupa Ligi H Grubu'ndaki son maçında Portekiz ekibi Sporting Lizbon'a deplasmanda 3-1 yenilen Beşiktaş, 9 puanla grup üçüncüsü olarak elendi.

- EURO 2016'da rakipler belli oldu

Aralık ayının önemli gelişmeleri arasında 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) kura çekimi yer aldı.

A Milli Futbol Takımı, EURO 2016'da İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan ile D Grubu'nda yer aldı.

Türkiye grubundaki ilk maçını Hırvatistan ile 12 Haziran'da başkent Paris'teki Parc Des Princes Stadı'nda oynayacak. Milliler gruptaki ikinci maçında 17 Haziran Cuma Nice'in Allianz Riviera Stadı'nda son şampiyon İspanya, üçüncü karşılaşmasını ise 21 Haziran Salı günü Lens'in Felix-Bollaert Stadı'nda Çek Cumhuriyeti ile oynayacak.

2015 yılının aralık ayınını 20 günlük bölümünde Türkiye ve dünyada öne çıkan haberler şöyle:

1 Aralık:

-Profesyonel Futbol Ligi (LFP), 2014-2015 sezonunun en iyi futbolcusu ve forveti olarak Barcelona'nın Arjantinli yıldızı Lionel Messi'yi 6. kez seçti.

2 Aralık:

-İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) kulüplerinden Valencia, ilk kez teknik direktörlük yapacak İngiliz Gary Neville ile anlaştığını duyurdu.

- Boston Red Sox ile 7 yıllığına 217 milyon dolar karşılığında anlaşan David Price, Amerikan Beyzbol Ligi'nin (MLB) en çok kazanan atıcısı unvanını kazandı.

3 Aralık:

-Türkiye, FIFA dünya klasmanınında son 12 ay içinde 329 puan toplayarak "Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı" ödülünün sahibi oldu.

-Doping olayları nedeniyle Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'ne (IAAF) üyeliği askıya alınan Rusya Atletizm Federasyonu, evsahipliği yapacağı iki organizasyonu kaybetti. IAFF, daha önce Rusya'ya verilen 2016 Dünya Gençler Şampiyonası ve Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası'nın, Rusya'dan alındığını ve hızlandırılmış adaylık süreciyle seçilecek ülkelere verileceğini açıkladı.

4 Aralık:

-İspanya Kral Kupası 4. turunda, Cadiz ile yaptığı karşılaşmada kart cezalısı Cheryshev'i oynatan Real Madrid, kupadan ihraç edildi. İspanya Futbol Federasyonu'na (RFEF) bağlı müsabaka hakimi Francisco Rubio, Cadiz'in itirazını haklı bularak, kural hatası yapan Real Madrid'in, kupadan ihraç edilmesine karar verdi.

5 Aralık:

- İsrail'in Netanya kentinde düzenlenen Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda, kadınlar 100 metre kurbağalama finalinde yarışan milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, 1.05.32'lik derecesiyle bronz madalya kazandı.

6 Aralık:

-Meksika'nın başkenti Mexico City'de düzenlenen Grand Prix Final Müsabakası'nda, kadınlar 67 kiloda gümüş madalya alan milli tekvandocu Nur Tatar, 48 puan toplayarak olimpik sıralamada altıncılığa yükseldi ve 2016 Rio Olimpiyatları'na katılmaya hak kazandı.

-Trabzonspor Kulübü Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa, Muharrem Usta getirildi. Kulüp tarihinin 70. Genel Kurulu iki gün sürdü. Hayri Gür Spor Salonu'nda 2. gün yapılan seçimde 3 bin 61 oy alan Usta başkan oldu. Adaylardan Celil Hekimoğlu 3 bin 49 oy alırken, İbrahim Hacıosmanoğlu ise bin 40 oyda kaldı.

7 Aralık:

- Mustafa Günaydın, Filipinler'in milli sporu "arnis kali escrima"da, dünyanın en iyi ilk 10 eğitmeni arasına girdi. Dünya Serrada Escrima Federasyonu'nun (WSEF) daveti üzerine ABD'ye giden Tekvando Milli Takımı eski antrenörlerinden Günaydın, dünyada sadece 9 kişide bulunan "6. grand master" unvanına layık görülerek, bunu başaran ilk Türk oldu.

9 Aralık:

-UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu karşılaşmasında İsveç'in Malmö takımını 8-0 yenen Real Madrid, turnuva tarihinin en farklı galibiyeti rekorunu egale etti. Real Madrid, Santiago Bernabeu Stadı'nda konuk ettiği  Malmö'yü Cristiano Ronaldo (4), Karim Benzema (3) ve Mateo Kovacic ile bulduğu gollerle 8-0 yendi. İspanyol ekip böylece 2007-2008 sezonunda konuk ettiği Beşiktaş'ı 8-0 mağlup eden İngiliz Liverpool'un rekoruna ortak oldu.

O dönem Liverpool'u çalıştıran Real Madrid Teknik Direktörü Rafael Benitez, iki takımın başında aldığı farklı galibiyetlerle Şampiyonlar Ligi'nde ilginç bir istatistiğe imza attı. Öte yandan, Portekizli golcü Ronaldo, karşılaşmada 4 kez fileleri havalandırarak kendisine ait UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında en çok gol atan futbolcu rekorunu 9'dan 11'e yükseltti.

10 Aralık:

- Türk Hava Yolları (THY), Fransa'da düzenlenecek 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) ilk resmi havayolu ortağı oldu. THY Basın Müşavirliği'nin açıklamasında, son 5 yıldır "Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi" ilan edilen THY'nin, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 55 yıllık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek EURO 2016'nın ilk resmi havayolu ortağı olarak UEFA ile sponsorluk anlaşmasına imza attığı belirtildi.

-Eski Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevine atandı.

11 Aralık:

-Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), "Takım Ruhuyla Sağlıklı Gelişim ve Sosyal Etkileşim İçin 3x3 Basketbol Projesi" ile Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) tarafından, "En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk" ödülüne layık görüldü.

12 Aralık:

-Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa Yönetim Kurulu, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen toplantıda Türkiye'nin, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda dört gruptan birine ve final turuna ev sahipliği yapmasına karar verdi.

-Türkiye Yüzme Federasyonu'nun seçme yarışlarında erkeklerde 15-16 yaş kategorisinde 100 metre sırtüstünde Fenerbahçeli sporcu İlya Atasaray, 1991 yılından bu yana Derya Büyükuncu'ya ait olan Türkiye rekorunu kırdı. İlya, 56.98'lik derecesiyle, 57.21 ile Büyükuncu'ya ait 24 yıllık rekorun yeni sahibi oldu.

13 Aralık:

-Britanyalı olimpiyat şampiyonu boksör Anthony Joshua, Dünya Boks Konseyi (WBC) ağır sıklet unvan maçında Dillian Whyte'ı nakavtla yendi. İngiltere'nin başkenti Londra'daki O2 Arena'da yapılan karşılaşmadan galip çıkan sporcu, son iki yılda nakavtla kazandığı maç sayısını 15'e çıkardı.

15 Aralık:

-Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Gökhan Gönül, UEFA Avrupa Ligi'nde grup aşamasının en iyi 11'ine seçildi. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, Avrupa Ligi'nde 12 grupta tamamlanan maçlar sonucunda Gökhan'ın, UEFA tarafından belirlenen en iyi 11'de yer aldığı belirtildi.

17 Aralık:

-İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea'de, Portekizli teknik direktör Jose Mourinho'nun görevine son verildi. Ligde 16 haftada 9 kez mağlup olarak, küme düştüğü 1978-79 sezonundan bu yana 16. haftalar itibarıyla en çok yenilgi gördüğü dönemi yaşayan Londra ekibinde Mourinho ile yollar ayrıldı.

- Bayern Münih'te oynayan ve üst üste forma giydiği 56 maçta yenilgi yaşamayan Jerome Boateng, Guinness Rekorlar Kitabına girdi. Gana asıllı Alman futbolcuya, 3 Kasım 2012-19 Aralık 2014 tarihlerindeki 56 maçlık yenilmezlik serisi için Guinness dünya rekorlar sertifikası verildi.

18 Aralık:

-Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV), Erkekler DenizBank CEV Şampiyonlar Ligi'nde, Arkas Spor ve Ziraat Bankası ile Türkiye'de oynamaları gereken maçlara gelmeyen Rus temsilcileri Belogorie Belgorod ile Dinamo Moskova'nın hükmen mağlup sayılmasına karar verdi. İki Rus ekibi, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası iki ülke arasında yaşanan gelişmeleri öne sürerek, maçların ertelenmesini talep etmiş, ancak olumlu yanıt alamamıştı.

-Turkcell Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda Emre Sakçı, erkekler 50 metre kurbağalamada, gençler dünya rekoru kırdı. İstanbul'daki Tozkoparan Yüzme Havuzu'nda gerçekleştirilen şampiyonada, Fenerbahçeli yüzücü, seçmelerdeki 26.67'lik zamanıyla, Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) tarafından bu kategoride yılın en iyi zamanı olarak belirtilen 27.05'i geçti. Emre, dünya rekoruna imza atarak, erkeklerde tüm yaş gruplarında dünya rekoru kıran ilk Türk sporcu oldu.

19 Aralık:

- Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 12 Kasım'da meydana gelen bombalı saldırı sonucunda anne ve babasını kaybeden 3 yaşındaki Filistinli Haydar Mustafa, Real Madrid'in dünyaca ünlü yıldızı Cristiano Ronaldo ile bir araya geldi. Haydar'ın Ronaldo ile bir araya gelmesi için Lübnan basınının sosyal medya aracılığıyla başlattığı girişime, Real Madrid Kulübü de olumlu karşılık verdi. Ronaldo'nun sarılarak karşıladığı Haydar, Real Madridli basketbolcularla da tanıştı ve hem stadı hem de İspanyol kulübünün müzesini gezdi.

-TEB Ankara Cup Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası'nda, tekler finalinde, milli raket Çağla Büyükakçay'ı 2-1 mağlup eden Sırp Ivana Jorovic, şampiyon oldu. Ankara Tenis Kulübü Kortları'nda düzenlenen 50 bin dolar ödüllü turnuvanın çiftler kategorisini ise Maria Jose Martinez Sanchez (İspanya)- Marina Melnikova (Rusya) ikilisi kazandı. Sanchez-Melnikova ikilisi, Paula Kania (Polonya)-Lesley Kerkhove (Hollanda) çiftini 2-1 yenerek mutlu sona ulaştı.

20 Aralık:

-2015 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı, Arjantin'in River Plate takımını 3-0 yenen İspanyol kulübü Barcelona kazandı. Japonya'nın Yokohama kentindeki statta yapılan final maçını 3-0 alan Barcelona, 2009 ve 2011'den sonra kupayı 3. kez kaldırarak, kupayı 3 kez kazanan ilk kulüp oldu.

-Turkcell Açık Yaş Kısa Kulvar Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda erkekler ve bayanlarda tüm yaş kategorilerinde Fenerbahçe birinci oldu. Tozkoparan'daki Türkiye Yüzme Federasyonu Havuzu'nda 4 gün süren organizasyonda toplam 73 Türkiye rekoru kırıldı.

21 Aralık:

-FIFA Etik Kurulu, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini'nin ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla bağlantılı organizasyonlarda sekizer yıl boyunca yer almasına yasak getirdi. Soruşturmanın ve verilen men cezalarının nedeni olarak, Blatter tarafından Şubat 2011'de Platini'ye yapılan 2 milyon İsviçre frangı ödemenin hiçbir yazılı yasal dayanağının bulunmaması gösterildi. Ayrıca, Blatter 50 bin İsviçre frangı (yaklaşık 50 bin dolar), Platini de 80 bin İsviçre frangı (80 bin dolar) para cezasına çarptırıldı.

25 Aralık:

-Uluslararası Futbol Federasyonu'ndaki (FIFA) yolsuzluk operasyonu kapsamında İsviçre'de gözaltında alındıktan sonra Uruguay'a iade edilen eski FIFA Başkan Yardımcısı Eugenio Figueredo, adının karıştığı diğer yolsuzluk operasyonu kapsamında ülkesi Uruguay'da da gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan 83 yaşındaki Figueredo'nun avukatı, yüksek yaşı nedeniyle müvekkilinin ev hapsinde tutulmasını talep etti.

28 Aralık:

-Milli futbolcu Selçuk İnan'ın İzlanda'ya serbest vuruştan attığı ve Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) gitmesini sağlayan gol, UEFA'da yılın golü seçildi. UEFA'nın "ChampionsLeague" isimli twitter hesabında yapılan ankette, 159 bin 106 taraftar oy kullandı. Selçuk İnan'ın EURO 2016 Elemeleri A Grubu son haftasında İzlanda ağlarına 89. dakikada serbest vuruştan gönderdiği gol, oyların yüzde 69'unu alarak zirvede yer aldı.

30 Aralık:

-Almanya'da Bayer Leverkusen forması giyen milli oyuncu Hakan Çalhanoğlu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin Twitter'daki hesabından açtığı "2015 yılının en iyi çıkış yapan futbolcusu" anketinde birinci seçildi. Bayer Leverkusen ile bu sezon lig, kupa ve Şampiyonlar Ligi'nde forma giydiği 27 maçta 6 gol atıp 8 asist yapan 21 yaşındaki Hakan Çalhanoğlu, 54 bin 502 taraftar oyunun yüzde 58'ini alarak birinci sırada yer aldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.

  • Eski Fenerbahçeli Egemen Korkmaz, İrfan Can Eğribayat'a neden vurduğunu böyle açıkladı: Dayanamadım
    23:45 Eski Fenerbahçeli Egemen Korkmaz, İrfan Can Eğribayat'a neden vurduğunu böyle açıkladı: Dayanamadım

    Fenerbahçe'de geçmişte forma giyen Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz, maç sonrası çıkan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Korkmaz, ''Orada Trabzonspor taraftarının yerde tekmelendiğini görünce dayanamadım. Bir taraftara kaç kişi vuruyordu, bu insanlığa sığmaz. Ben de darbe aldım ama önemli değil'' dedi.

  • Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında adı geçen AK Partili vekilden ilk sözler
    23:05 Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında adı geçen AK Partili vekilden ilk sözler

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında adı geçen AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal açıklama yaptı. Yeşildal, ''Yalan olduğu şuradan belli; Hatay'da AK Parti binası yok. Konteynerde hizmet veriyoruz. Seçimi kaybedeceğini düşünenler seçimi manipüle ediyor. İki gündür bu ses kayıtları şehirde konuşuluyordu. Gökhan Zan'la da öncesinde bir temasımız olmadı. Bu iddialarla ilgili de görüşmedim.'' dedi.

  • Türkiye, Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda kadınlarda şampiyon oldu
    22:46 Türkiye, Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda kadınlarda şampiyon oldu

    Antalya'da düzenlenen Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda Türkiye, kadınlarda şampiyonluğu elde etti. Türkiye, topladığı 180 puanla takım halinde birinci oldu. Turnuva serbest stil, kadınlar ve grekoromen stildeki müsabakalarla sona erdi. Grekoromen stilde İran birinci olurken, Türkiye ikinci sırada yer aldı. Serbest stilde ise İran birinci, Türkiye ikinci oldu. Kadınlarda madalya kazanan sporcular da açıklandı.


Advertisement