Star Rafinerisi 2018 Yılında Hizmete Girecek - Son Dakika
Ekonomi

Star Rafinerisi 2018 Yılında Hizmete Girecek

Star Rafinerisi 2018 Yılında Hizmete Girecek

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden Star Rafinerisi’nin yüzde 54’ünün tamamlandığını ve 2018 yılında hizmete gireceğini belirterek, rafinerinin devreye girdiğinde Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasına ikinci sıradan dâhil olacağını söyledi.

03.04.2016 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden Star Rafinerisi'nin yüzde 54'ünün tamamlandığını ve 2018 yılında hizmete gireceğini belirterek, rafinerinin devreye girdiğinde Türkiye'nin en büyük 500 şirketi sıralamasına ikinci sıradan dahil olacağını söyledi.

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası'nda devam eden yatırımlar hakkında bilgi verdi. 2018 yılı başında üretime başlaması hedeflenen Star Rafinerisi'nde gelinen son durumu değerlendiren Kenan Yavuz, inşaat sürecinin tüm hızıyla devam ettiğini ve yüzde 54 tamamlanma oranına ulaştıkları bilgisini verdi.

8 BİN 200 KİŞİ ÇALIŞIYOR

25 Ekim 2011 tarihinde temelleri atılan rafinerinin, 5,6 Milyar Dolarlık yatırım büyüklüğü ile Türkiye'nin tek noktaya yapılan en büyük yatırımı olduğunu hatırlatan Yavuz, bugüne kadar 15 milyon adam/saat çalışma yapıldığını, 2016 yılı Mart ayı itibarıyla rafineri inşaatında 8 bin 200 kişi çalıştığını kaydetti. Rafineri devreye girdiğinde Türkiye'nin en büyük 500 şirketi sıralamasına ikinci sıradan dahil olacağının altını çizen Yavuz, inşaat süreci ile ilgili şu bilgileri verdi:

"İnşaatımız programladığımız süre ve bütçemiz sınırları içinde büyük bir başarı ile devam ediyor. Bugüne kadar 21 bin ton çelik montajı, 3 bin 500 ton ağırlığında 78 adet ana ekipman montajı tamamlandı. 95 bin 600 metrekare gabion duvar inşaatı, 27 milyon ton kazı ve 10,5 milyon ton dolgu yapıldı. 2 bin 117 adet 74 bin ton ağırlığındaki ekipmanların yüzde 60'ı önümüzdeki 3 ay içinde sahamıza intikal etmiş olacak. Elektrik ve enstrüman kabloları 7 bin 900 km'ye ulaşacak, 1.7 Milyon metreküp kapasiteli 75 tankın inşaatı hızla ilerliyor. STAR Rafinerisi İzmir'e ve Türkiye'ye çok yakışacak. SOCAR olarak böyle büyük bir projeye imza atmaktan gurur duyuyoruz."

Petkim limanının da tamamlandığını ifade eden Yavuz, limanı işletecek olan APM Terminals firmasına limanın devir sürecinin başladığını, çok yakında limanın hizmete girmesiyle İzmir'in yepyeni bir yapı ile tanışacağını kaydetti.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ REVİZE EDİLMELİDİR"

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Türkiye'nin son 13 yılda altyapı yatırımlarında adeta bir devrim yaptığını belirterek, bu sürecin üretim devrimi ile taçlandırılması gerektiğini söyledi.

20 yılı geride bırakan Gümrük Birliği anlaşmasının, dönemin siyasi iktidarları tarafından okunmadan imzalanan bir anlaşma olduğunu savunan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Bu anlaşma, Türk tarihinin en büyük kapitülasyon anlaşmasıdır. Avrupa Birliği'nin bize haber vermeden yaptığı anlaşmaların tümü bizi bağlıyor. Karar mekanizmalarının hiçbirinde yokuz. Bir sabah kalkıyoruz ki önümüzde yeni bir serbest ticaret anlaşması... Buna en ilginç örnek Güney Kore'dir. AB ile Güney Kore serbest ticaret anlaşması yaptı. Biz mallarımızı G. Kore'ye gümrüklü ihraç ederken, onların malları Türkiye'ye sıfır gümrükle girmeye başladı. 'Bari karşılıklı gümrükleri kaldıralım' dedik ve biz de STA yaptık. Bugün Güney Kore'den yaptığımız ithalat, ihracatımızdan 10 kat fazla. Aynı durum şimdilerde Transatlantik Ticaret Anlaşması (TTIP) için de geçerli. Bu anlaşmaya Türkiye olarak dahil olmazsak, ABD malları Türkiye'ye sıfır gümrükle girerken, biz mallarımızı ABD'ye gümrük vergisiyle satabileceğiz. Türkiye acilen ya AB'ye tam üye olmalı veya gümrük birliğinin Türkiye aleyhine olan unsurları temizlenmelidir" diye konuştu.

"ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ EN KRİTİK KONUDUR"

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz Türkiye'de 'sürdürülebilir büyüme ve refaha sahip bir ekonomi olmak için, enerji arz güvenliğimizi tesis edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye enerji arz güvenliğine yönelik çok önemli adımlar attığını dile getiren Yavuz, şunları söyledi:

"Petrol ve Doğalgaz kaynağımızın olmamasını dert etmemeliyiz zira enerji kaynağına sahip olmak otomatik olarak mutlu olmak anlamını taşımıyor, enerji cenneti Irak bir yanda, sıfır enerji kaynağı olan Japonya bir yanda. 2035 yılına kadar dünya enerji talebi yüzde 50 daha artacak, enerji sektörüne yönelik yatırım ihtiyacı her zamankinden daha yüksek düzeylere ulaşacak, özellikle Uzakdoğu'daki yeni gelişmeler dünya enerji tüketim ihtiyacını artıran temel neden olarak ortaya çıkıyor. Türkiye enerji arz güvenliğine yönelik çok önemli adımlar attı, enerji köprüsü olma noktasında önemli projelerin kendi topraklarından geçmesini sağlayarak hem bu projelere ortak olarak kendi tüketimini garanti altına alıyor ve hem de projelerin ekonomisinden fayda sağlıyor. Türkiye'nin enerji oyununda etkin rol almaya başlaması bölgemizdeki politik karmaşanın da temel nedenidir."

"'NÜKLEERDEN VAZGEÇİLİYOR İDDİASI DOĞRU DEĞİL"

Nükleer enerjiden vazgeçildiğine yönelik iddiaların da yanlış ve bilimsel temelden yoksun olduğunu savunan Kenan Yavuz, "Dünyanın yüze 40'ı Hindistan ve Çin'de yaşıyor . O insanlar teknoloji ile yeni tanışıyorlar. Tüketimleri hızla artıyor. Bu üretimi karşılayacak enerji kaynağının da olması gerekiyor. Türkiye'de son yıllarda Almanya ve Japonya'nın nükleer teknolojiden vazgeçtiği şeklinde bir şehir efsanesi dolaşıyor. Bu bilgi doğru değildir. Almanya 40 yaşını geçen nükleer santralleri rehabilite etme kararı aldı. ya kapatacak ye teknolojisini yenileyecek. Hali hazırda dünyada 50'ye yakın nükleer santral inşa ediliyor. Yenilenebilir enerjide özellikle Avrupa'da çok başarılı uygulamalar var. Su zaten kullanılan bir kaynak. Ama hiçbir kaynak tek başına ihtiyacı karşılayacak kapaside de değildir. Dolayısıyla herkes kaynak çeşitliliğini, arz güvenliğini ve maliyet yapısını düşünerek hareket ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin üretim yapısının, herkesin üretebildiği ürünlerden oluştuğunu vurgulayan Kenan Yavuz, buna karşılık toplumda "rekabet" kelimesinin önemsenmediğini belirtti. Yapılacak üretimin dünya ile rekabet eden yapıda ve uygun fiyatta ve kalitede olması gerektiğinin altını çizen Yavuz, "İhracat yapacaksan, rakibinden daha uygun maliyette üretmek, daha kaliteli üretmek ve satmak zorundasın. Çünkü sen ileri teknoloji ürünü, vazgeçilmez bir mal üretmiyorsun. Dünyada herkesin üretebildiği şeyleri üretiyoruz. Herkesin ürettiği malları herkesten pahalı nasıl satacağız? Yakında Bangladeş ve Pakistan gibi ülkeler bile bize rakip olabilir. Çünkü kolay işler yapıyoruz. Zor iş yapmıyoruz. Enerji maliyetimiz işgücü maliyetimiz mutlaka rekabetçi olmak zorunda. Devletimiz rekabetçi olmalıdır, bürokrasi rekabetçiliği özümsemelidir" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Star Rafinerisi 2018 Yılında Hizmete Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılıkla Uğraşanlara Su Faturası Desteği Devam Ediyor
    09:52 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılıkla Uğraşanlara Su Faturası Desteği Devam Ediyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hayvancılıkla uğraşan şahıs ve işletmelere tahakkuk ettirilecek su faturalarının yüzde 50'sini ödeme uygulamasına 2024 yılında da devam edecek. Büyükşehir Belediye Meclisi, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin su faturalarının yarısının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması ile ilgili karar meclis üyelerince oy birliği ile kabul etti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren Seferlerinin Durdurulması Kararına Karşı Önlem Aldı
    09:52 Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren Seferlerinin Durdurulması Kararına Karşı Önlem Aldı

    Mersin ve Adana arasında faaliyet gösteren tren seferlerinin 2 yıl süreyle durdurulması kararının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi, artırılan seferler ve yeni açılan hatlarla mağduriyet yaşanmaması için önlem aldı.

  • OMÜ Ziraat Fakültesi, hastalıklara dayanıklı ve ilaç kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştiriyor
    09:45 OMÜ Ziraat Fakültesi, hastalıklara dayanıklı ve ilaç kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştiriyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz'e özgü 'kokulu üzüm' de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:42 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,51 liradan, euro ise 34,59 liradan satılmıştı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Coşkusu
    09:40 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Coşkusu

    Adana'da bu sene 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda stantlar açılırken Adanalılar kendini karnaval alanına attı. Karnavala yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken, esnafa da can suyu olması bekleniyor. Vatandaşlar stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Kebapçı ve dönerci esnafları yoğunluktan memnun olduklarını belirtti. Karnaval dolu dolu geçiyor ve herkesi bekliyoruz.

  • Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı
    09:29 Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı

    Denizli'den 42 doğaltaş, 17 makine ve diğer alanlardan olmak üzere toplam 59 firma, Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda sektörlerini temsil ediyor. Denizli'nin antik döneme dayanan sektör deneyimi ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini koruyor. Denizli'den yapılan işlenmiş doğaltaş ürünleri özellikle ABD pazarında büyük ilgi görüyor. Denizli madencilik sektörü ihracatında zirvede yer alıyor. Doğaltaş sektörünün sürdürülebilirliği doğayla uyumlu üretimle sağlanabilir.

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.

  • 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
    09:11 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı

    İstanbul Şişli'de bulunan Büyükdere Caddesi'nde yükselen Torunlar GYO'ya ait 39 katlı Torun Tower Ofis binası 11.6 milyar lira + KDV'ye Denizbank'a satıldı. Söz konusu satış işlemi hakkında dün akşam saatlerinde KAP'a açıklama yapıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • ABD'de konuşan Şimşek: 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz
    03:53 ABD'de konuşan Şimşek: 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz

    ABD'deki Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz. Bunun işaretlerini zaten aydan aya görüyoruz, ancak yıllık bazdaki eğilimi yılın ikinci yarısında göreceğiz. 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz ve o zamana kadar oldukça kapsamlı yapısal reformları uygulamaya koyacağız" dedi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.


Advertisement